CPJ: У Китаї, М’янмі, Білорусі та Росії зафіксували найбільшу кількість ув'язнених журналістів

CPJ: У Китаї, М’янмі, Білорусі та Росії зафіксували найбільшу кількість ув'язнених журналістів

18 Січня 2024
623
18 Січня 2024
21:17

CPJ: У Китаї, М’янмі, Білорусі та Росії зафіксували найбільшу кількість ув'язнених журналістів

623
У Комітеті захисту журналістів зазначили, що понад 65 відсотків ув’язнених журналістів у світі, включених до перепису, звинувачують «в поширенні неправдивих новин та антидержавній діяльності, як тероризм, у відповідь на їхні критичні матеріали».
CPJ: У Китаї, М’янмі, Білорусі та Росії зафіксували найбільшу кількість ув'язнених журналістів
CPJ: У Китаї, М’янмі, Білорусі та Росії зафіксували найбільшу кількість ув'язнених журналістів

У 2023 році кількість працівників ЗМІ, ув’язнених у всьому світі, різко зросла. Станом на 1 грудня за ґратами перебував 321 репортер, що є другим за величиною числом з початку ведення обліку в 1992 році. Про це у своїй щорічній доповіді про ув’язнених журналістів повідомив Комітет захисту журналістів (CPJ).

Найсерйознішим порушником став Китай, де були ув’язнені 44 журналісти, за ним ідуть М’янма (43), Білорусь (28) і Росія (22).

У Комітеті захисту журналістів зазначили, що понад 65% ув’язнених журналістів (209 людей), включених до перепису, звинувачують «в поширенні неправдивих новин та антидержавній діяльності, як тероризм, у відповідь на їхні критичні матеріали».

За даними правозахисників, зокрема, у Білорусі 71% ув’язнених журналістів стикається зі звинуваченнями в антидержавній діяльності. Майже половина відбуває покарання строком у п’ять і більше років.

Росія також активізувала свої зусилля щодо придушення свободи слова, а низка медіа країни зазнала переслідувань після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року: «Москва намагається криміналізувати журналістику за межами своїх кордонів, видаючи ордери на арешт і заочно засуджуючи відомих журналістів, які працюють у вигнанні».

У CPJ нагадують, що 12 із 17 затриманих журналістів, які утримуються Росією, є громадянами інших держав, зокрема журналістка Татарсько-Башкирської служби «Радіо Свобода» Алсу Курмашева і репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович. Окрім цього, під вартою в Росії перебувають щонайменше 10 журналістів з України, п’ятеро з яких є кримськими татарами.

Зменшення кількості ув’язнених журналістів відзначили, зокрема, в Ірані, де їх загальна кількість упала з 62 у 2022 році до 17 у 2023-му. Утім, правозахисники зауважили, що чимало ув’язнених в Ірані минулого року були звільнені під заставу в очікуванні звинувачень або вироку.

«Це означає, що менша кількість ув’язнених у 2023 році жодним чином не свідчить про припинення репресій Ірану щодо ЗМІ. Навпаки, на зростання кількості репортажів про права жінок у країні влада відреагувала, виділивши відомих жінок-журналісток, щоб подати іншим урок», — зробили висновок у CPJ.

Раніше Міжнародна федерація журналістів (IFJ) заявила, що у 2023 році були вбиті 94 медійники. Зокрема, 72% вбитих журналістів в усьому світі загинули під час виконання професійних обов’язків у війні між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС.

Також повідомлялося, що за рік і дев’ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 543 злочини проти журналістів та медіа в Україні. Про це свідчать дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації (ІМІ). З початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 70 журналістів.

Фото: IFJ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
623
Читайте також
09.12.2023 16:07
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
788
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду