ІМІ: Президент є найбільш згадуваною публічною особою в онлайн-медіа і переважно в позитивному тоні

ІМІ: Президент є найбільш згадуваною публічною особою в онлайн-медіа і переважно в позитивному тоні

11 Січня 2024
643
11 Січня 2024
14:07

ІМІ: Президент є найбільш згадуваною публічною особою в онлайн-медіа і переважно в позитивному тоні

643
На другій позиції за кількістю згадувань — міністр оборони Рустем Умєров, на третій — Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.
ІМІ: Президент є найбільш згадуваною публічною особою в онлайн-медіа і переважно в позитивному тоні
ІМІ: Президент є найбільш згадуваною публічною особою в онлайн-медіа і переважно в позитивному тоні

Інститут масової інформації дослідив частоту згадувань публічних осіб, посадовців та політиків у матеріалах українських онлайн-видань і дійшов висновку, що їхня представленість у медіа є нерівномірною.

Моніторинг відбувався в період з 11 по 17 грудня 2023 року й охопив усі матеріали, що вийшли на сайтах: «Цензор.Нет», «24 канал», ТСН, «РБК-Україна», NV, «Кореспондент.net», «Українська правда», «Фокус», УНІАН, «Еспресо».

«В інтернет-медіа присутній помітний перекіс у бік позитивних оцінок на користь президентської вертикалі влади. Найчастіше видання згадують Президента Володимира Зеленського і переважно лише в позитивному контексті. На другій позиції за кількістю згадувань — міністр оборони Рустем Умєров, про якого взагалі не пишуть негативно. На третій — Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, про якого негативною є кожна третя згадка», — повідомляють в ІМІ. 

Про Президента України, за даними аналітиків Інституту, онлайн-медіа пишуть у понад вісім разів частіше, ніж про його найближчих медійних «конкурентів» — міністра оборони чи Головнокомандувача ЗСУ.

У моніторинговий період популярні онлайн-видання України розмістили 805 матеріалів зі згадкою про Володимира Зеленського. У 59,5% таких публікацій про президента йдеться в позитивному контексті. Нейтральний зміст мають 35,9% матеріалів про нього, негативний — 4,6%.

Більша частина згадок про Володимира Зеленського в провідних інтернет-медіа в досліджений період стосується його контактів з іноземними лідерами та роботою щодо залучення міжнародної допомоги.

Про міністра оборони України Рустема Умєрова в моніторинговий період було опубліковано 109 матеріалів. 70,6% з них мають позитивний зміст, 29,4% — нейтральний. Загадок про Умєрова в негативному контексті не зафіксовано. Найбільша кількість позитивних згадок про міністра пов’язана з його ініціативами щодо міжнародного військового співробітництва та відвідуванням передових позицій Сил оборони.

Про Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного в моніторинговий період досліджені онлайн-видання писали у своїх матеріалах 90 разів. У 41,1% випадків — у позитивному контексті, 32,2% — у негативному і 26,7% — у нейтральному. Переважна більшість позитивних згадок про Залужного стосується теми можливого українського контрнаступу у 2024 році та запланованого посилення оборони.

Також провідні інтернет-видання у відповідний період опублікували 87 матеріалів зі згадками про міського голову Києва Віталія Кличка, 63 — про начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, 60 — про керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, 53 — про керівницю Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України «Південь» Наталію Гуменюк, 34 — про представника Офісу Президента Михайла Подоляка, 25 — про народну депутатку від «Слуги народу». Мар’яну Безуглу, 8 — про лідера політичної сили «Європейська солідарність» Петра Порошенка.

Ознайомитись детальніше з дослідженням Інституту масової інформації можна тут.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що згідно з дослідженням ІМІ, анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Також ми повідомляли про те, що в українських онлайн-медіа зменшилась кількість замовних матеріалів.

Колаж та інфографіка IMI

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
643
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду