Із проєкту ККУ може «випасти» переслідування журналістів через профдіяльність – юрист ІМІ

Із проєкту ККУ може «випасти» переслідування журналістів через профдіяльність – юрист ІМІ

19 Грудня 2023
263

Із проєкту ККУ може «випасти» переслідування журналістів через профдіяльність – юрист ІМІ

263
У проєкті нового Кримінального кодексу України звузили перелік дій, що перешкоджають журналістиці. Зокрема, з ККУ може “випасти” переслідування журналістів через професійну діяльність.
Із проєкту ККУ може «випасти» переслідування журналістів через профдіяльність – юрист ІМІ
Із проєкту ККУ може «випасти» переслідування журналістів через профдіяльність – юрист ІМІ

Про це йдеться в аналітиці юриста ІМІ Володимира Зеленчука “Проєкт нового Кримінального кодексу України: як змінюються “журналістські статті”.

“Кримінальний закон не передбачатиме достатній рівень захисту журналіста від насильства з мотивів помсти за оприлюднений матеріал, якщо саме насильство не пов’язане зі спричиненням вагомої шкоди його здоров’ю”, – пише Володимир Зеленчук.

Також у матеріалі йдеться про те, що в проєкті нового Кримінального кодексу України лишається одна стаття 4.11.10, яка містить перелік кримінально караних діянь проти законної професійної діяльності журналістів. 

Так, у контексті злочинів, які перешкоджають законній професійній діяльності журналіста, стаття 4.11.10 нового кодексу містить перелік кримінально караних діянь, які є різновидами перешкоджання:

  • насильство;
  • вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених матеріалів;
  • тимчасове вилучення технічних засобів, якими він користується у зв’язку з професійною діяльністю;
  • відмова в доступі до інформації;
  • заборона критикувати публічну службову особу;
  • недопущення до певного місця чи території.

Розробники проєкту кодексу не передбачили статей щодо зазіхань на життя, здоров’я, свободу та власність журналістів, їхніх близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку з їхньою професійною діяльністю (як є в чинному ККУ). Тому у відповідних випадках кваліфікація здійснюватиметься за статтею 4.11.10 та однією із загальних статей щодо зазіхань на життя, здоров’я і т.д.

Тож убивство, замах на вбивство, захоплення або тримання як заручника, знищення майна, а також погроза вбивством, насильством (заподіянням шкоди здоров’ю) чи знищенням майна щодо журналіста та членів його сім’ї, близьких родичів не будуть окремими караними діяннями з підвищеними мірами покарання, а отже розслідуватимуться в межах загальних для всіх положень про кримінальну відповідальність.

На практиці це може мати негативний вплив із двох причин: контроль досудового розслідування та межі призначення судом покарання. 

Нагадаємо, робота Комісії з питань правової реформи над проєктом нового Кримінального кодексу України, завданням якого є осучаснення та виправлення недоліків чинного українського кримінального законодавства, триває протягом трьох років.

Читайте розширену аналітику юриста ІМІ Володимира Зеленчука – за посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
263
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду