ІМІ назвав українські онлайн-медіа, які порушили закон, повідомляючи про підрив гранат у сільраді на Закарпатті

ІМІ назвав українські онлайн-медіа, які порушили закон, повідомляючи про підрив гранат у сільраді на Закарпатті

15 Грудня 2023
2247
15 Грудня 2023
17:53

ІМІ назвав українські онлайн-медіа, які порушили закон, повідомляючи про підрив гранат у сільраді на Закарпатті

2247
Закон та Кодекс етики українського журналіста зобов’язує ЗМІ публікувати чутливий відеоконтент із заблюреними обличчями та/або позначкою «18+».
ІМІ назвав українські онлайн-медіа, які порушили закон, повідомляючи про підрив гранат у сільраді на Закарпатті
ІМІ назвав українські онлайн-медіа, які порушили закон, повідомляючи про підрив гранат у сільраді на Закарпатті

Багато хто з провідних українських онлайн-медіа сьогодні опублікував новини із незаблюреним відео підриву гранат у приміщенні сільради на Закарпатті та без позначки «18+», що є порушенням Закону «Про медіа» та Кодексу етики українського журналіста. Про це йдеться в матеріалі Інституту масової інформації.

Інтернет-видання «Українська правда», NV, «Цензор.нет», Zaxid.net, ТСН, «Еспресо», «Кореспондент», «Обозреватель», Liga.net, Mukachevo.net оприлюднили відео підриву без заблюрення облич тих людей, які перебували у приміщенні сільради під час події.

Сайт «Новини.Live» поширив 3-хвилинне незаблюрене відео з анонімного телеграм-каналу «Труха». 

За спостереженнями ІМІ, «24 канал став єдиним медіа, яке додало позначку “18+” до заголовка новини й окремо поставило попередження до відео про те, що воно містить чутливий контент».

Разом із цим сайти ZN.ua, «Гордон», hromadske, «Укрінформ», «Радіо Свобода», «Інтерфакс-Україна», «Новинарня» використали блюрене відео, яке оприлюднила пресслужба Національної поліції.

Інститут масової інформації нагадує, що частина 1 статті 42 Закону «Про медіа» обмежує поширення в ЗМІ матеріалів, що можуть завдати шкоди фізичному, психічному або моральному розвитку дітей, а також матеріалу, який надмірно зосереджує увагу на насильстві та демонструє великим планом тіла померлої, такої, що вмирає, або жорстоко понівеченої людини.

Водночас частина 6 статті 42 передбачає, що онлайн-медіа можуть поширювати інформацію, про яку йдеться в частині першій цієї статті, за умови забезпечення належного попередження про потенційну шкідливість такої інформації для дітей.

Медіаекспертка Інституту масової інформації Олена Голуб вважає, що оприлюднення відео трагічної події з незаблюреними обличчями людей можна вважати порушенням пункту 3 Кодексу етики українського журналіста, який каже, що «Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини». 

«Негативним і травматичним є і те, що цілком можливо, що багато близьких постраждалих людей дізналися про трагедію з медіа. Відповідно, це могло негативно вплинути на їхній психічний стан і усвідомлення того, що відбулося. Якщо медіа позиціює себе як соціально відповідальне, то має уникати таких речей», — прокоментувала Олена Голуб.

Невдовзі після виходу матеріалу ІМІ опублікував оновлення та повідомив, що редакція «Еспресо» оновила свою новину, додавши до відео попередження про те, що воно містить чутливий контент. 

Як повідомила Національна поліція, сьогодні, 15 грудня, об 11:37 правоохоронці отримали інформацію про те, що в будівлі Керецьківської сільської ради Мукачівського району під час засідання сесії один із депутатів підірвав гранати.

Внаслідок вибуху постраждало 26 людей, шість із яких у важкому стані. Медики проводять реанімаційні заходи щодо чоловіка, який підірвав гранати. 

Слідчі кваліфікували подію за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) ККУ. Служба безпеки України розслідуватиме подію за ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) ККУ.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2247
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду