Редакторка Reporters Марічка Паплаускайте потрапила під обстріл на вокзалі в Херсоні

Редакторка Reporters Марічка Паплаускайте потрапила під обстріл на вокзалі в Херсоні

27 Грудня 2023
1351

Редакторка Reporters Марічка Паплаускайте потрапила під обстріл на вокзалі в Херсоні

1351
Марічка Паплаускайте: Вперше за час великої війни я справді думала, що от прямо зараз можу померти.
Редакторка Reporters Марічка Паплаускайте потрапила під обстріл на вокзалі в Херсоні
Редакторка Reporters Марічка Паплаускайте потрапила під обстріл на вокзалі в Херсоні

Головна редакторка Reporters Марічка Паплаускайте ввечері 26 грудня потрапила під російський ракетний і артилерійський обстріл Херсона. Про це вона розповіла у фейсбуці.

«Вчора я була на вокзалі в Херсоні, коли росіяни обстріляли його балістикою. І це було дуже страшно.

Я приїхала в Херсон зранку, тим самим потягом, чотири вагони якого росіяни знищили ввечері. Провела день у компанії начальниці вокзалу — відважної пані Алли, про яку писатиму в книзі. Тривоги в Херсоні лунають одна за одною. Ми нарахували пʼять чи шість протягом дня. Щоразу за сигналом, а то і перед ним чулися все ближчі вибухи. Кілька разів ми спускалися в підвал», — написала вона.

За словами Паплаускайте, обстріл почався за 45 хвилин до відправлення, коли пасажири вже перебували на території вокзалу і готувалися до посадки на потяг.

«Ми збігли в укриття, коли сталося перше влучання. Такого гучного вибуху я досі не чула: зі стелі підвалу сипалося, стіни рухалися. Пасажири встигли сховатися у підвалі теж. І ми сиділи там всі разом наступні півтори години і рахували наступні прильоти.

Двох поліцейських, яких поранило уламками, коли вони допомагали пасажирам сховатися, перевʼязали. Був ще іноземний волонтер, судячи з усього, зі зламаним ребром, але він просив на нього не зважати і просто важко дихав, стікаючи потом. Згодом медики допомогли як могли і йому. Один поліцейський, якого я не бачила, на жаль, загинув», — написала журналістка.

Вона додала, що «вперше за час великої війни справді думала, що от прямо зараз можу померти».

«Ми не знали, що там, нагорі, але підозрювали, що все погано. Коли трохи стихло, хтось пішов у розвідку. Новини невтішні — вокзал розбитий, жодного вцілілого вікна, усі вагони і локомотив знищені», — написала Паплаускайте.

Журналістка розповіла, що вона піднялась із укриття нагору,  її «накрило»: «я побачила завалену склом кімнату, в якій була буквально за 30 секунд до вибуху, або причиною стала калюжа крові на вході до вокзалу — там, де я кілька разів стояла удень, але коли ми зайшли в автобус і в салоні вимкнули світло, я сіла просто на брудну підлогу і розридалася».

Паплаускайте також додала, що завдяки роботі працівників «Укрзалізниці» потяг, який потрапив під обстріл, прибув 27 грудня до Києва рівно о 7:20, як і мав за графіком. 

Нагадаємо, 26 грудня ввечері росіяни завдали удару по Херсону балістичною ракетою та артилерією. Снаряди влучили по території херсонського вокзалу. На момент обстрілу на вокзалі перебувало 140 людей. Внаслідок удару загинув один поліцейський, пʼятеро людей отримали поранення. 

Як повідомляв «ДМ», журналістка, співзасновниця проєкту The Ukrainians Марічка Паплаускайте та видавництво «Лабораторія» працюють над створенням книги про внутрішню кухню «Укрзалізниці» та її роль в українському опорі російській агресії. Одним із героїв книги буде колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

За словами журналістки, «“Укрзалізниця” стала шляхом порятунку для мільйонів українців у перші найскладніші місяці вторгнення — ціною надзусиль її співробітників». Журналістка спілкується з пасажирами, черговими вокзалу, начальниками поїздів, провідницями, а також із топменеджментом компанії, щоб задокументувати їхні спогади.

Книгу з поки невідомою назвою планують видати у першому кварталі 2024 року. Тираж — від 10 000 примірників. Орієнтовна ціна книги про «Укрзалізницю» — 399 грн, каже засновник «Лабораторії».

Фото: Марічка Паплаускайте в укритті на херсонському вокзалі / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1351
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду