ІМІ: За пів року суди ухвалили сім рішень по суті в провадженнях щодо порушень прав журналістів

ІМІ: За пів року суди ухвалили сім рішень по суті в провадженнях щодо порушень прав журналістів

11 Грудня 2023
623
11 Грудня 2023
17:50

ІМІ: За пів року суди ухвалили сім рішень по суті в провадженнях щодо порушень прав журналістів

623
Судові рішення ухвалювали у провадженнях за ст. 345-1 КК («Погроза або насильство щодо журналіста») та ст. 171 КК («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»).
ІМІ: За пів року суди ухвалили сім рішень по суті в провадженнях щодо порушень прав журналістів
ІМІ: За пів року суди ухвалили сім рішень по суті в провадженнях щодо порушень прав журналістів

З 25 травня до 4 грудня 2023 року включно в Єдиному державному реєстрі судових рішень зафіксували сім судових рішень по суті в провадженнях, що стосувалися порушень прав журналістів. Про це йдеться в огляді ІМІ «Небезпечні тенденції в кримінальній судовій практиці із захисту журналістської діяльності».

У двох із семи рішень цьогоріч обвинувачених виправдали, в інших п’яти винуватість була підтверджена.

Верховний Суд також підтвердив покарання засудженої особи за ст. 345-1 КК («Погроза або насильство щодо журналіста»), однак у цій справі не розглядали питання винуватості. Сторона потерпілої подала касаційну скаргу з мотивів м’якості обраного покарання, та вона була відхилена Верховним Судом.

В одному з вироків та в одному з рішень апеляційної інстанції йшлось одночасно про дві інкриміновані «журналістські» статті — ст. 171 КК («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») та 345-1 КК. Апеляція підтвердила виправдання особи за обома статтями, а суд першої інстанції засудив іншу особу за цими ж статтями.

Серед інших вироків цьогоріч: 

  • апеляційний суд підтвердив засудження особи за ст. 171;
  • суд першої інстанції засудив обвинуваченого за ст. 171;
  • у двох випадках суди першої інстанції визнали осіб винними за ст. 345-1 (в одному з цих випадків затверджено угоду про визнання провини);
  • в іншому ж провадженні суд першої інстанції визнав особу невинуватою за ст. 345-1.

За цей період не виявили вироків за статтями 347-1 («умисне знищення або пошкодження майна журналіста»), 348-1 («Посягання на життя журналіста»), 349-1 («Захоплення журналіста як заручника») та ч. 2 ст. 163 КК («Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер»).

«В одному з вироків суду першої інстанції особу виправдано, оскільки потерпілого оператора суд не вважає журналістом. Це не узгоджується з приміткою до ст. 345-1 КК, де визначено, що є діяльністю журналіста, і це тривожний випадок. Спробуємо відстежити, чи буде цей виправдувальний вирок оскаржено в апеляційній інстанції, і якщо так, то чи надасть вона іншу оцінку співвідношенню понять "журналіст" і "оператор"», — додав автор дослідження, юрист Роман Головенко.

Він також зазначив, що кількість розглянутих кримінальних проваджень за цими статтями трохи перевищила рівень, який був у 2021 році, тоді як торік їх кількість «просідала» майже вдвічі, ймовірно, через повномасштабне російське вторгнення.

Нагадаємо, у першій половині 2023 року суди першої інстанції ухвалили шість вироків у справах, що стосувалися порушень прав журналістів, а також два вироки апеляційних судів. З них п'ять вироків стосувалися діянь за ст. 171 КК і три вироки — за ст. 345-1 КК України.

За даними Офісу генерального прокурора, протягом 2022 року з 88 зареєстрованих кримінальних проваджень щодо порушень прав журналістів правоохоронці передали до суду чотири. Це на 85% менше, ніж у 2021 році. 

У відносних показниках частка доведених до суду «журналістських» справ у 2022 році впала вдвічі. Так, із 88 зареєстрованих кримінальних проваджень правоохоронці передали до суду чотири, що становить 4,5%. Натомість за 2021 рік правоохоронці передали до суду 27 із 248 зареєстрованих проваджень — 10,88%.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
623
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду