ІМІ: В українських онлайн-медіа зменшилась кількість замовних матеріалів

ІМІ: В українських онлайн-медіа зменшилась кількість замовних матеріалів

29 Грудня 2023
883
29 Грудня 2023
15:52

ІМІ: В українських онлайн-медіа зменшилась кількість замовних матеріалів

883
Узагалі не зафіксовано джинси останнім часом у новинах онлайн-видань «Бабель», Суспільне, Громадське, ZN.ua, «Укрінформ», «Українська правда», Liga.net, «Есперсо», Zaхid.net та NV.
ІМІ: В українських онлайн-медіа зменшилась кількість замовних матеріалів
ІМІ: В українських онлайн-медіа зменшилась кількість замовних матеріалів

У популярних онлайн-медіа України зменшилася кількість політичної джинси. Такого висновку дійшли аналітики Інституту масової інформації, дослідивши публікації у 22 інтернет-виданнях, які виходили протягом 29 листопада — 1 грудня 2023 року, і порівнявши результат із попередніми дослідженнями.

У цей період, за даними ІМІ, політики розмістили в інтернет-виданнях майже вдвічі менше публікацій з ознаками замовних, ніж у вересні цього року. Крім того, щоквартальний моніторинг ІМІ показав, що скоротилася кількість замовних матеріалів загалом. 

Тоді як попереднє дослідження ІМІ щодо кількості матеріалів з ознаками замовних у рубриках «Новини» українських онлайн-видань зафіксувало 163 випадки розміщення джинси, в результаті нинішнього виявлено 117 таких публікацій. 

«Змінився й розподіл між комерційними та політичними замовниками. Останні наприкінці нинішнього року розмістили майже вдвічі менше публікацій, ніж трьома місяцями раніше, — 15,7% всіх виявлених матеріалів з ознаками замовних. Тим часом комерційні замовники оплатили 84,3% таких публікацій», — кажуть в ІМІ. 

Лідери серед замовників джинси, за твердженням аналітиків Інституту масової інформації, не змінилися. Серед комерційних це бізнесмен Рінат Ахметов разом зі своїми фондами та компаніями, які збільшили свою присутність. Серед політичних — київський мер Віталій Кличко. Лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко опинився в цьому рейтингу на третьому місці. На друге піднялась голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Інфографіка ІМІ

Водночас в ІМІ відзначають зростання частки так званих «паркетних» матеріалів про президента України Володимира Зеленського: «Найбільше таких публікацій на сайті “Укрінформу”. У рази більше, якщо порівнювати з будь-яким серед досліджених медіа».

Онлайн-медіа України не змінили свого підходу до замовних матеріалів на користь політичних замовників і, як і раніше, ніяк їх не маркують. 

Натомість кількість маркованих рекламних публікацій на замовлення комерційних структур зросла. Щоправда, йдеться про публікації, марковані в не дуже очевидний для більшості аудиторії спосіб. 

«Лідером за кількістю джинси залишається сайт Оbozrevatel. Узагалі не зафіксовано джинси серед новин онлайн-видань “Бабель”, Суспільне, Громадське, ZN.ua, “Укрінформ”, “Українська правда”, “Ліга.net”, “Есперсо”, Zaхid.net та NV. Втім, на деяких з цих сайтів було виявлено матеріали з некоректним маркуванням реклами», — резюмують в ІМІ.

Моніторинг проведено з 29 листопада по 1 грудня 2023 року у 22 популярних інтернет-медіа: «Бабель», Суспільне, Громадське, ZN.ua, «Українська правда», «Еспресо», «Укрінформ», Liga.net, NV, LB.ua, «РБК-Україна», Цензор.Нет, «Інтерфакс-Україна», ТСН, «Кореспондент.net», Zaxid.net, «Фокус», УНІАН, 24 канал, «Гордон», Telegraf, Obozrevatel. Вибірка охоплює всі новини поспіль, що вийшли на сайтах протягом зазначеного періоду.

Раніше ІМІ проводив дослідження, результати якого показали, що більшість новин, які поширюють в онлайн-медіа України з російських джерел, є недостовірними.

Фото: coloradohomerealty.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
883
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду