ІМІ зафіксував у 2022 році в Україні 567 порушень свободи слова. Понад 80% вчинила Росія

ІМІ зафіксував у 2022 році в Україні 567 порушень свободи слова. Понад 80% вчинила Росія

9 Січня 2023
3433

ІМІ зафіксував у 2022 році в Україні 567 порушень свободи слова. Понад 80% вчинила Росія

3433
Основними порушеннями від рук українців стали перешкоджання журналістській діяльності, обмеження доступу до публічної інформації, кіберзлочини та вимкнення трьох телеканалів з цифрового мовлення.
ІМІ зафіксував у 2022 році в Україні 567 порушень свободи слова. Понад 80% вчинила Росія
ІМІ зафіксував у 2022 році в Україні 567 порушень свободи слова. Понад 80% вчинила Росія

Експерти Інституту масової інформації зафіксували 567 порушень свободи слова в Україні у 2022 році. 470 з них вчинила Росія внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну. Про це свідчать річні підсумки моніторингового дослідження ІМІ «Барометр свободи слова».

За даними ІМІ, основними російськими злочинами проти свободи слова на території України стали вбивства, викрадення, обстріли та поранення журналістів, кіберзлочини, обстріли телевеж, погрози, напади на редакції медіа, кіберзлочини, вимкнення українського мовлення, а також присвоєння бренду і створення фейкових клонів місцевих видань та каналів для поширення російської агресивної пропаганди.

Крім того, щонайменше 216 медіа були вимушені припинити свою роботу через повномасштабну війну. Причому не лише в регіонах, де велися бойові дії чи була окупація, але й там, де було відносно тихо – внаслідок фінансової кризи, спричиненої війною.

За даними ІМІ, у 2022 році росіяни вбили на території України 43 медійників, з них восьмеро – під час виконання журналістської роботи. 35 медійників загинули як учасники бойових дій або стали жертвами російських обстрілів не під час виконання журналістських обов'язків.

Водночас за минулий рік ІМІ зафіксував 97 випадків порушення свободи слова, за які відповідальна саме українська сторона. Ця кількість є суттєво меншою, ніж у 2021-му та 2020 роках, коли було зафіксовано 197 та 229 випадків порушень свободи слова відповідно.

Інфографіка: ІМІ

Основними категоріями порушень, відповідальність за які лежить на українських громадянах, у 2022 році стали 32 випадки перешкоджання законній журналістській діяльності і по 21 випадку обмеження доступу до публічної інформації та кіберзлочинів.

Одним із основних порушень року стало вимкнення мовлення каналів «Прямий», 5 канал та «Еспресо» з цифрової мережі Т2.

Загалом порушення свободи слова минулого року зафіксовано в 19 регіонах країни. За кількістю порушень традиційно лідирує Київ з областю (32 випадки). Друге місце посіла Полтавщина (12 випадків), третє – Львівщина (8), далі Рівненщина (6) та Дніпропетровщина (5).

Найчастіше право журналістів на професію порушували приватні особи, органи державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронці, судова влада тощо.

Нагадаємо, за першу половину 2022 року ІМІ зафіксував в Україні 484 випадки порушень свободи слова. Зокрема, 419 злочинів проти журналістів скоїла Росія.

Фото: IFJ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3433
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Микола
444 дн. тому
То для чого писати таку дурню, що це порушення в Україні? Пишіть таді, що це порушення на території непідконтрольній Україні ! А за все, що твориться на окупованій території, відповідальність несе окупант ! Ось такі у нас неучі кореспонденти !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду