«Схеми»: Продюсер Наум Баруля, який є давнім партнером Зеленського, має бізнес у Криму та російський паспорт

«Схеми»: Продюсер Наум Баруля, який є давнім партнером Зеленського, має бізнес у Криму та російський паспорт

21 Грудня 2023
2548
21 Грудня 2023
11:28

«Схеми»: Продюсер Наум Баруля, який є давнім партнером Зеленського, має бізнес у Криму та російський паспорт

2548
Наявність російського громадянства не завадила Барулі претендувати в Україні на державне фінансування його кіно- і телепроєктів.
«Схеми»: Продюсер Наум Баруля, який є давнім партнером Зеленського, має бізнес у Криму та російський паспорт
«Схеми»: Продюсер Наум Баруля, який є давнім партнером Зеленського, має бізнес у Криму та російський паспорт

Продюсер Наум Баруля, давній творчий та бізнес-партнер президента Володимира Зеленського, має російське громадянство та бізнес у тимчасово окупованому Криму і продовжує сплачувати податки у бюджет РФ. Наявність російського паспорту не завадила продюсеру брати участь у конкурсі проєктів, який влітку 2023-го проводило держпідприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України», і претендувати на державне фінансування свого нового комедійного серіалу «Нижча ліга». Про це розповіли журналісти проєкту «Схеми: корупція в деталях» («Радіо Свобода») у своєму розслідуванні.

До 2014 року Баруля жив у Москві і як продюсер співпрацював із Клубом веселих та кмітливих (КВК). У 2009 році він отримав російський паспорт, а після Революції гідності повернувся в Україну та почав співпрацювати із «Кварталом 95», яким тоді керував майбутній президент України Володимир Зеленський.

Баруля та Зеленський разом створили гумористичне шоу «Ліга сміху» та низку українських ситкомів — «Країна У», «Одного разу під Полтавою», «Одного разу в Одесі», «Танька і Володька».

Після того, як Зеленський був обраний президентом, донька Барулі Ірина Борзова стала народною депутаткою від «Слуги народу», а її чоловіка Сергія Борзова рішенням новообраного лідера країни призначили головою Вінницької області.

Журналісти «Схем» з’ясували, що Наум Баруля їздив за російським паспортом в Крим до 2019 року включно. Продюсер перереєстрував там своє майно та бізнес за законодавством окупантів, а також придбав нову нерухомість на загальну суму 60 мільйонів рублів.

«Заробляючи гроші у в Україні на виробництві телевізійних проєктів, Наум Баруля після анексії півострова продовжив купувати там нове майно як громадянин Росії, за законами окупантів. У 2017 році він став власником земельної ділянки на 7 соток — також у Судаку. Вже за рік – там же набув у власність ще 6 соток та семиповерхову будівлю площею понад 2 тисячі квадратних метрів», — розповіли журналісти «Схем», посилаючись на офіційні російські реєстри та бази даних.

Окремо «Схеми» виявили, що Наум Баруля влітку 2023 року подав заявку на державне фінансування в Україні свого нового комедійного серіалу «Нижча ліга», хоча участь громадян РФ була заборонена умовами конкурсу.

«Ця заявка на майже 32 мільйони гривень з бюджету перемогла, але зрештою контракт не був укладений, бо Наум Баруля сам відкликав свою заявку у розпал скандалу з іншим переможцем цього ж конкурсу — серіалом «СМТ Інгулець» Юрія Горбунова», — повідомили журналісти «Схем».

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, восени цього року в ефірі каналу ТЕТ вийшов 16-серійний комедійний серіал «Волонтери» виробництва ТОВ «Драйв продакшн», співзасновником якого є Наум Баруля. Детальніше про цей проєкт читайте у рецензії нашої журналістки Марії Спалєк.

Також ми писали про те, що у липні 2022-го «Схеми» повідомили, що кіпрська фірма бізнес-партнерів президента України Володимира Зеленського вийшла зі складу засновників московської фірми «Грин Филмс». Разом із цим вони залишаються серед бенефіціарів іншої російської компанії – ООО «Платинумфильм».

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2548
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
129 дн. тому
Вони там всі з російськими щелепами.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду