У Криму працюють зарядні станціі, виготовлені у Харкові на заводі з орбіти «слуги народу» Куницького, — «Схеми»

У Криму працюють зарядні станціі, виготовлені у Харкові на заводі з орбіти «слуги народу» Куницького, — «Схеми»

6 Березня 2024
1581
6 Березня 2024
23:26

У Криму працюють зарядні станціі, виготовлені у Харкові на заводі з орбіти «слуги народу» Куницького, — «Схеми»

1581
Директорка підприємства, депутатка Харківської міськради Аліна Мустафаєва, заявила, що їй невідомо, як станції опинились у Криму. Тим часом журналісти-розслідувачі виявили численні докази зворотного. Сам Куницький також заявив, що не знає, як станції потрапили на окупований півострів.
У Криму працюють зарядні станціі, виготовлені у Харкові на заводі з орбіти «слуги народу» Куницького, — «Схеми»
У Криму працюють зарядні станціі, виготовлені у Харкові на заводі з орбіти «слуги народу» Куницького, — «Схеми»

Український завод Autoenterprise — виробник зарядних станцій для електрокарів у Харкові, пов’язаний із народним депутатом від партії «Слуга народу» Олександром Куницьким, починаючи з 2016 року постачав продукцію до Росії. Крім того, у 2021 році підприємство розпочало партнерство з кримським бізнесменом, який на базі харківської продукції розбудував мережу заправних станцій у тимчасово окупованому Криму під егідою незаконної «влади» півострова.

Про це йдеться в розслідуванні проєкту «Радіо Свобода» «Схеми».

Журналісти проаналізували з десяток контрактів холдингу Autoenterprise і верифікували їх за допомогою даних з баз імпортно-експортних операцій ImportGenius та Вашингтонського центру оборонних досліджень C4ADS. «Схеми» з’ясували, щонайменше з 2016 року харківська фірма «АЄ Фекторі» з групи Autoenterprise постачала електрозарядні станції як приватним російським компаніям, так і державній структурі — холдингу «Россети».

Схеми Россети

«Схеми» звернули увагу, що з 2021 року в Криму запрацювала та збільшувалась мережа електрозарядних станцій під брендом DriveEnergy, виготовлених саме на харківському заводі Autoenterprise. На станціях прямо вказано, що вони «зроблені в Україні».

Схеми розслідування
Схеми розслідування

Директорка харківського підприємства, депутатка Харківської міськради Аліна Мустафаєва, заявила в коментарі «Схемам», що їм невідомо, як станції опинились у Криму. Тимчасом журналісти-розслідувачі виявили численні докази зворотного.

Зокрема, журналісти отримали копію дилерської угоди за 2021 рік між російською компанією DriveEnergy та українською «АЄ Фекторі» з групи Autoenterprise, в якій зазначається, що харківська фірма мала протягом 2021–2022 років продавати російській компанії зарядні станції та комплектовання, виготовлені в Харкові під брендом DriveEnergy. Також працівники холдингу Autoenterprise мали навчити персонал DriveEnergy користуватися технікою та проводити гарантійне обслуговування обладнання.

схеми

«Схеми» підтвердили справжність цього контракту, знайшовши відповідні експортні операції в базі даних української митниці. Журналісти також дістали з податкових органів РФ звітність щодо виплат DriveEnergy за ці станції на рахунки харківської фірми. Таку співпрацю підтвердило і внутрішнє листування працівників Autoenterprise, яке отримали в розпорядження та верифікували «Схеми».

Журналісти також отримали доступ до драфту угоди між «АЄ Фекторі» та DriveEnergy, який ліг в основу дилерської угоди. Спочатку в ньому була згадка про заборону продажу в Крим, але згодом цей пункт був видалений. У графі «територія дилерства» залишили тільки «Південний округ», до якого з 2016 року росіяни зарахували окупований Крим. Одразу два різних джерела, які тоді працювали на харківському підприємстві, підтвердили «Схемам», що саме такий був задум і що його свідомо реалізовувало керівництво заводу.


схеми

Згодом сторони переглянули умови співпраці — для того, щоб підпадати під умови державної російської програми про підтримку «зеленого» бізнесу з «вітчизняним виробництвом», і домовились, що постачатимуть зарядні електростанції з Харкова в розібраному вигляді. Про це також ішлося в листуванні сторін, яке отримали та проаналізували журналісти. В експортній базі «Схеми» знайшли додаткові підтвердження цих домовленостей: наприкінці 2021 року російська DriveEnergy отримувала з України вже не цілі станції, а окремі деталі для її збирання.

Холдинг Autoenterprise — це група компаній, яка в Харкові займається виробництвом і встановленням зарядних станцій для електрокарів та імпортом машин з-за кордону, службою таксі і каршерингом.

Його директорка — Аліна Мустафаєва, депутатка Харківської міськради від «Слуги народу» та близька соратниця народного депутата від тієї ж партії Олександра Куницького. Офіційний власник Autoenterprise — Дмитро Ніконов, який згідно з офіційними даними ВР, до лютого 2024 року залишався помічником Куницького на громадських засадах. З Ніконовим ще до походу в Раду Куницький роками просував цей бізнес, рекламував харківську розробку, заохочуючи інвестувати в неї мільйонну аудиторію свого блогу (до приходу в парламент Олександр Куницький набув популярності завдяки ютуб-автоблогу ZPSanek. — Ред.) та всіляко афішував свою належність до цього бізнесу, йдеться в розслідуванні.

куницький никонов

Крім того, судячи з документів, які опинилися в розпорядженні «Схем», Куницький був глибоко інтегрований у холдинг та обіймав різні посади в різних фірмах Autoenterprise. Він також входив у керівні органи самого холдингу: аж до обрання депутатом був членом наглядової ради в іншій компанії Autoenterprise «НВП Система». Депутатська приймальня Куницького й досі розміщена за адресою харківського заводу.

Компанію DriveEnergy в березні 2021 року зареєстрував кримчанин Руслан Дєвлєчаєв у російському місті Краснодар, відкривши однойменний магазин у Криму та запустивши мережу зарядних станцій. Після окупації  українського півострова він залишився у Криму, отримав російський паспорт, перереєстрував свій бізнес за законами РФ та почав його розвивати, йдеться в розслідуванні. Дєвлєчаєв активно співпрацює з окупаційною владою Криму, зокрема у квітні 2022 року брав участь у відкритті «першої в Криму станції технічного обслуговування для електромобілів» разом з так званим «міністром економічного розвитку» Криму Дмитром Шеряком, а в червні 2023-го в Сімферополі — у відкритті «найбільшої зарядної станції в Європі», де були «міністерка фінансів» Ірина Ківіко та «міністр палива і енергетики» Ігор Корінь.

Дєвлєчаєв

У коментарі «Схемам» Куницький заявив, що йому «невідомо» про продаж харківської продукції до РФ з 2016 року, але він вважає «зараз це неприпустимим». Про те, як станції опинилися в окупованому Криму, сказав, що не знає. Депутат підкреслив, що «до продажів не мав жодного стосунку». Мустафаєва торгівлю з Росією не заперечила, заявивши, що до 24 лютого 2022 року це не було заборонено. Водночас і вона, і Ніконов заперечили продаж харківської продукції в Крим, підкресливши, що з окупованим півостровом «взаємовідносин не було».

Нагадаємо, у грудні 2023 року Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо нардепа Куницького після розслідування «Схем» про його закордонні відрядження.

Як з'ясували «Схеми», влітку 2023 року нардеп отримав від голови ВР дозвіл на виїзд у короткотермінове робоче відрядження до Ізраїлю з 3 по 7 липня «в рамках діяльності депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Ізраїлем». Однак повернувся Куницький лише через три тижні.

У проміжку після робочого відрядження і до повернення в Україну його помітили в аеропорту американського штату Флорида. У цей час в Україні вже діяла заборона для виїзду за кордон для посадовців під час воєнного стану без належних на те підстав.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості про вчинення нардепом від «Слуги народу» Олександром Куницьким кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 («службове підроблення») та ч. 4 ст. 358 («використання завідомо підробленого документа»).

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1581
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду