«Схеми» випустили розслідування про «регіонала» Єфремова, який втік до Москви попри судову справу проти нього в Україні

«Схеми» випустили розслідування про «регіонала» Єфремова, який втік до Москви попри судову справу проти нього в Україні

23 Жовтня 2023
1131
23 Жовтня 2023
14:32

«Схеми» випустили розслідування про «регіонала» Єфремова, який втік до Москви попри судову справу проти нього в Україні

1131
Журналісти з’ясували, що ексдепутат має російський індивідуальний податковий номер і російський страховий номер, який дозволяє отримувати пенсійні виплати на території РФ.
«Схеми» випустили розслідування про «регіонала» Єфремова, який втік до Москви попри судову справу проти нього в Україні
«Схеми» випустили розслідування про «регіонала» Єфремова, який втік до Москви попри судову справу проти нього в Україні

Колишній очільник фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді, ексдепутат Олександр Єфремов, якого в Україні обвинувачують у державній зраді, виїхав з країни після початку повномасштабного вторгнення РФ через Словаччину і з того часу не повертався. Як з’ясували «Схеми» (проєкт «Радіо Свобода»), нині він у Москві, де зареєструвався в елітних апартаментах житлового комплексу «Тріумф-Палас».

Журналісти дізнались про те, що нерухомість записана на сина ексдепутата — Ігоря Єфремова. Її загальна площа становить понад 650 квадратних метрів, орієнтовна вартість — близько чотирьох мільйонів доларів (150 мільйонів гривень).

В Офісі Генерального прокурора «Схемам» повідомили, що Олександр Єфремов перебуває у статусі обвинуваченого за низкою статей, але оскільки суд не ухвалив рішення про запобіжний захід щодо нього, у розшук не оголошувався. Сам ексдепутат говорити зі «Схемами» відмовився.

В Україні 69-річного Олександра Єфремова звинувачують у низці злочинів. Зокрема, за версією слідства, депутат сприяв створенню незаконного угруповання «Луганська народна республіка», допомагав захоплювати адміністративні будівлі Луганської обласної державної адміністрації та СБУ у 2014 році. Обвинувачують його також у державній зраді. Сам Єфремов ці звинувачення відкидає, а його адвокати називають аргументи прокурорів «непереконливими». Справа щодо нього перебуває на стадії судового розгляду.

У липні 2019 року Єфремов вийшов з-під варти після трьох років перебування у слідчому ізоляторі Старобільська (Луганська область). Спочатку ексдепутата відпустили під домашній арешт, а потім змінили запобіжний захід на особисте зобов’язання на два місяці до листопада 2019 року, яке після цього не продовжили. Одним із адвокатів ексдепутата у справі був Андрій Смирнов, який нині є заступником керівника Офісу Президента України.

Після виходу з СІЗО Єфремов почав регулярно виїжджати за кордон, зокрема — в Росію. 

Як встановили «Схеми» за допомогою джерел із доступом до даних про перетин кордону, ексдепутат чотири рази їздив туди через пункт пропуску «Бачівськ», що в Сумській області, на державному кордоні України з Росією. Зокрема, такі виїзди зафіксовані у серпні та листопаді 2020 року, а також у жовтні 2021-го. Востаннє Єфремов напряму з’їздив у Росію просто напередодні вторгнення російських військ — виїхав 4 лютого 2022 року і повернувся в Україну 19 лютого.

А вже 18 березня 2022 року Олександр Єфремов залишив Україну залізницею через контрольно-пропускний пункт «Чоп (Страж)», що на кордоні зі Словаччиною, і досі не повернувся.

Окремо, за допомогою офіційного сайту Федеральної податкової служби РФ, «Схеми» з’ясували, що ексдепутат має російський індивідуальний податковий номер. Органи РФ його обліковують у прив’язці до українського закордонного паспорта Єфремова.

Також колишній парламентар має і російський страховий номер (СНИЛС), який дозволяє отримувати пенсійні виплати на території РФ. «Схеми» отримали витяг із бази Фонду пенсійного і соціального страхування РФ, де вказаний стаж роботи Єфремова ще за часів Радянського Союзу.

Журналісти медіа зателефонували Олександру Єфремову на його російський номер. На запитання, що він робить у Москві та чи планує повертатися в Україну, той відповів: «Ви знаєте, у мене не входить у плани давати зараз якісь інтерв’ю, до побачення».

Фото: «Схеми» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1131
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду