«Схеми»: Нардеп від «ОПЗЖ» Федір Христенко за кілька днів до вторгнення РФ орендував велику квартиру в Польщі і відтоді не повертався

«Схеми»: Нардеп від «ОПЗЖ» Федір Христенко за кілька днів до вторгнення РФ орендував велику квартиру в Польщі і відтоді не повертався

11 Грудня 2023
1929
11 Грудня 2023
21:00

«Схеми»: Нардеп від «ОПЗЖ» Федір Христенко за кілька днів до вторгнення РФ орендував велику квартиру в Польщі і відтоді не повертався

1929
Як стало відомо «Схемам» від джерел із доступом до бази перетину кордону, Христенко вилетів з Борисполя 14 лютого 2022-го року. Через кілька днів після цього він орендував у Польщі апартаменти площею 173 квадратних метри.
«Схеми»: Нардеп від «ОПЗЖ» Федір Христенко за кілька днів до вторгнення РФ орендував велику квартиру в Польщі і відтоді не повертався
«Схеми»: Нардеп від «ОПЗЖ» Федір Христенко за кілька днів до вторгнення РФ орендував велику квартиру в Польщі і відтоді не повертався

Народний депутат від нині забороненої партії «ОПЗЖ» Федір Христенко виїхав з України за 10 днів до повномасштабного російського вторгнення і відтоді не повертався. У щорічній декларації за 2022 рік він вказав, що разом з родиною наразі проживає у Польщі, в квартирі площею 173 квадратних метри. Про це йдеться в журналістському розслідуванні «Схем».

Журналісти посилаються на Державний реєстр декларацій, у якому зазначено, що ці апартаменти нардеп разом з дружиною та дочкою орендував 19 лютого 2022 року в громадянина Польщі Мациєжа Дражкевича.

Христенко не вказує точної адреси в публічно доступній декларації, однак «Схеми» припускають, що це будинок на вул. Сармацькій в елітному районі Варшави. За даними видання «Бахмут IN.UA», у серпні 2022 році там були зафіксовані одразу три задекларовані автівки, оформлені на дружину Христенка: BMW M760LI, Bentley Continental та Porsche Cayenne.

Як стало відомо «Схемам» від джерел із доступом до бази перетину кордону, Христенко вилетів з Борисполя 14 лютого 2022-го року й відтоді не повертався.

У 2022-му році Христенко задекларував лише 42 тисячі гривень депутатської заробітної плати, що можна пояснити тим, що керівництво ВР назвало його одним з найбільших депутатів-«прогульників», через що йому припинили нараховувати зарплату.

У своїй декларації нардеп також вказав, що родина володіє у Москві квартирою на 176 квадратних метрів і трьома паркомісцями, записаними на дружину Марину Христенко з 2018 року. Згідно з сайтами нерухомості, такі апартаменти можуть коштувати приблизно 1 мільйон доларів.

«Схеми» звернулись по коментар до нардепа і чекають на відповідь.

Федір Христенко у 2019 році був обраний народним депутатом від партії «ОПЗЖ» за виборчим округом у Бахмутському районі Донецької області, який наразі частково окупований армією РФ. 

Раніше «Схеми» також розповідали про тестя Христенка — Сергія Брюховецького, з бізнес-зв'язками в терористичному угрупованні «ДНР», який у 2021-му році отримав від державного «Укрексімбанку» кредит на 60 млн доларів для купівлі київського торговельного центру «Скай Молл».

У 2021 році на знімальну групу «Схем», яка досліджувала питання про отримання такого кредиту, за вказівкою голови правління банку Євгена Мецгера напали директор департаменту банківської безпеки «Укрексімбанку» Ігор Тельбізов та начальник управління внутрішньої безпеки установи Олег Осіпов. Згодом Мецгера, Тельбізова та Осіпова суд визнав винними, зокрема, у перешкоджанні законній професійній журналістській діяльності та зобов'язав їх сплатити штрафи.

Нагадаємо, нещодавно «Схеми» з'ясували, що народний депутат від «Слуги народу» Олександр Куницький у липні цього року отримав погодження Верховної Ради на виїзд на п’ять днів у робоче відрядження до Ізраїлю, але пробув за кордоном майже три тижні, відвідавши в цей час США. Там мешкають його родичі та офіційний помічник. 

У серпні Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата від фракції «Слуга народу» Андрія Холодова. Перед тим журналісти проєкту «Схеми» з'ясували, що Холодов виїхав з України в січні 2023 року і з того часу не повертався. Пів року він не відвідує засідання Верховної Ради і не голосує.

У липні журналісти «Слідства.Інфо» повідомили, що нардеп від партії «Слуга народу», заступник голови комітету з питань національної безпеки Юрій Арістов у середині липня відпочивав у 5-зірковому готелі на приватному острові на Мальдівах. Після цього Верховна Рада одноголосно позбавила мандата Арістова, а генпрокурор оголосив йому підозру у внесенні неправдивих відомостей до офіційних документів.

У травні цього року журналісти-розслідувачі Bihus.Info з'ясували, що народний депутат від фракції «Слуга народу» Богдан Торохтій під час воєнного стану виїжджав зі своєю дружиною, найімовірніше, до Болгарії на відпочинок, а його сім’я за цей час змінила вже три автомобілі. Після цього голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що ініціює виключення Торохтія з фракції, а сам Торохтій має скласти мандат і повернути державі гроші, які отримав як компенсацію за оренду житла.

Фото: Федір Христенко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1929
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду