Ексофіцер ГРУ, який воював проти України, вирішив свідчити в Гаазі. Він пов’язаний із «ПВК «Редут», — «Схеми»

Ексофіцер ГРУ, який воював проти України, вирішив свідчити в Гаазі. Він пов’язаний із «ПВК «Редут», — «Схеми»

19 Грудня 2023
3576
19 Грудня 2023
12:15

Ексофіцер ГРУ, який воював проти України, вирішив свідчити в Гаазі. Він пов’язаний із «ПВК «Редут», — «Схеми»

3576
Напередодні в Нідерланди приїхав колишній російський офіцер і заявив, що готовий давати свідчення в МКС. Журналісти з’ясували, що він причетний до створення «ПВК», підконтрольної ГРУ РФ.
Ексофіцер ГРУ, який воював проти України, вирішив свідчити в Гаазі. Він пов’язаний із «ПВК «Редут», — «Схеми»
Ексофіцер ГРУ, який воював проти України, вирішив свідчити в Гаазі. Він пов’язаний із «ПВК «Редут», — «Схеми»

Колишній військовослужбовець РФ Ігор Саліков звернувся до Міжнародного кримінального суду із заявою, що готовий свідчити про злочини російської армії у війні проти України. Журналісти проєктів «Система» і «Схеми» з’ясували, що він є одним із співзасновників російської організації, яка започаткувала так звану приватну військову компанію «Редут», нині підконтрольну російському ГРУ, передає «Радіо Свобода».

18 грудня 2023 року стало відомо, що колишній полковник російської розвідки 60-річний Ігор Саліков, який був причетний до агресії РФ проти України, виїхав у Нідерланди і заявив про бажання дати свідчення в Міжнародному кримінальному суді.

Як пише «ЄП», в інтерв’ю програмі EenVandaag нідерландського суспільного мовника NPO 1 Саліков сказав, що відслужив 25 років спершу в російській армії, потім — у приватній військовій компанії «Вагнер», у складі якої воював у Сирії та кількох африканських країнах. Він також був причетний до агресії Росії проти України спершу у 2014 році, а згодом — у 2022-му.

Росіянин написав листа до Міжнародного кримінального суду, де розповідає про свою причетність до анексії Криму та діяльності угруповання «ДНР», зокрема фальсифікацій на так званому референдумі на окупованих територіях України. Він вважає, що російські війська тоді переконали вторгнутись в Україну «за допомогою брехні».

Саліков також розповів нідерландським журналістам, що був свідком воєнних злочинів РФ під час повномасштабного вторгнення в Україну 2022 року, зокрема страт цивільних, тортур полонених і викрадення дітей.

«Я бачив, як люди зі спецслужб вивозили велику кількість дітей без батьків через білоруський кордон», — сказав Саліков. За його словами, до цього були причетні «цілі колони агентів ФСБ на приватних автомобілях і невеликих мікроавтобусах». Чому дітей викрадали, він каже, що не знає.

За словами Салікова, він зміг виїхати з Росії у червні минулого року разом із сім’єю й на певний час оселитися на Кіпрі, де їх нібито переслідували. Зрештою росіянин через Сербію та інші країни виїхав до Нідерландів і в понеділок, 18 грудня, приземлився в аеропорту Схіпгол. Там його затримала поліція, після чого він заявив про бажання свідчити в МКС.

Саліков стверджує, що може дати суду в Гаазі цінні свідчення про воєнні злочини Росії і те, як ухвалювались рішення про їх скоєння. Наразі невідомо, де саме він перебуває і чи відомо Міжнародному кримінальному суду про його звернення.

 

Інтерв'ю із Саліковим / Фото: Eenvandaag

Російське видання Gulagu.net, анонсуючи інтерв’ю із Саліковим, представило його як «офіцера військової розвідки (ГРУ) Міноборони РФ, ексначальника 4-го відділу Управління спецоперацій так званої «Генпрокуратури «ДНР», який брав участь у бойових діях.

Джерела «Схем» в українській спецслужбі й одному з правоохоронних органів підтвердили, що особою, яка здалася Нідерландам, є справді Ігор Саліков.

Як з’ясували журналісти «Системи» і «Схем», Ігор Саліков, разом із російським журналістом Аркадієм Бабченком, був одним зі  співзасновників громадської організації «Ветерани миротворчих місій і локальних конфліктів», яка існувала з 2008-го по 2011 рік.

За однією з версій із відкритих джерел, саме з цієї організації бере початок так звана ПВК «Редут». Бійці збройного формування «Редут» воювали в Сирії на боці режиму Башара Асада. Згодом ця «ПВК» трансформувалася, перейшла під керівництво Головного розвідувального управління Росії і набрала бійців до різних розгалужених підрозділів «Редуту», які нині беруть участь у війні проти України.

На сторінці Салікова у «Вконтакті», де він сам вказав рід занять — «найманець», журналісти знайшли його фото, датоване 2010 роком, із нашивкою емблеми так званого «Центру оперативно-тактичних завдань «Редут-антитерор». Також у профілі військового є фотографії з Іраку, де працювала «ПВК «Редут».

З аналізу профілю Салікова вдалося встановити також його псевдонім, який він часто використовує, — «Ігор Коваль». Завдяки цьому в мережі можна віднайти частину його відкритої біографії. У ній Саліков вказує таке: «Брав участь у ліквідації банд моджахедів-афганців на території Таджикистану та гірського Узбекистану. З ліквідацією країни СРСР вважав за краще присязі цієї країни не зраджувати і нової не приймати, тому з 1992 став вільним військовим фахівцем, тобто найманцем».

У 2014 році, за інформацією InformNapalm, Саліков очолював «ветеранську групу «Редут» у складі так званого «Союзу добровольців Донбасу», який, як з’ясували журналісти, курує одну з великих груп найманців із системи «Редут» і досі. На з’їзді саме цієї організації 4 лютого 2023 року в окупованому Маріуполі оголосили про об’єднання найманців у єдину структуру, яку назвали «Російський добровольчий корпус» (не плутати з воєнізованим формуванням «Русский добровольческий корпус», до якого входять громадяни Росії, які воюють на боці України).

(ДОПОВНЕНО) Тим часом в Офісі генерального прокурора України повідомили, що Ігор Саліков уже понад пів року надає свідчення українських правоохоронцям. ОГП досліджує інформацію, надану ним, і частину даних вже підтвердив. Про це заявив в ефірі «Радіо Свобода» керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

«Зараз нам важко казати щодо всієї інформації, яку надає нам ця людина. Це потребує перевірки у рамках розслідування. Але частину цієї інформації ми вже перевірили, і вона знайшла своє підтвердження», — сказав Бєлоусов.

За його словами, з озвучених Саліковим даних вдалося підтвердити вбивство цивільної особи на території Київської області.

Бєлоусов не уточнив, як саме розпочалася співпраця із Саліковим. За його словами, надана російським бойовиком інформація буде цінною і допоможе Міжнародному кримінальному суду встановити обставини воєнних злочинів, які сили РФ скоюють в Україні.

Раніше «Схеми» та «Система» у масштабному дослідженні довели, що «ПВК «Редут» є збройним формуванням, контрольованим і фінансованим Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу РФ (ГРУ), а найманців приписують до військових частин ГРУ або «віртуальних» в/ч.

Нагадаємо, у жовтні проєкти «Радіо Свобода» «Схеми» та «Система» встановили, що російську так звану приватну військову компанію «Редут», бійці якої брали участь у повномасштабному вторгненні  та в боях на Київщині і сході України, контролює та фінансує Головне розвідувальне управління Генерального штабу РФ (ГРУ).

Розслідувачам також вдалося довідатись про секретну систему вербування тисяч росіян на війну проти України через «ПВК Редут». Вони ідентифікували щонайменше 30 найманців із так званої приватної армії «Редут», дізнались про умови, на яких до її лав вербують найманців, відновили хронологію їхнього руху Україною, встановили, хто саме брав участь у бойових діях і віддавав накази, зокрема від імені російської розвідки.

Більше про діяльність так званої ПВК «Редут» читайте у спецпроєкті «Радіо Свобода».

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3576
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду