«Схеми» виявили російський паспорт в екссудді Верховного Суду Валентини Сімоненко

«Схеми» виявили російський паспорт в екссудді Верховного Суду Валентини Сімоненко

10 Жовтня 2023
3481
10 Жовтня 2023
13:28

«Схеми» виявили російський паспорт в екссудді Верховного Суду Валентини Сімоненко

3481
Після відставки у березні 2023 року правниця отримує суддівську пенсію розміром близько 200 тисяч гривень на місяць.
«Схеми» виявили російський паспорт в екссудді Верховного Суду Валентини Сімоненко
«Схеми» виявили російський паспорт в екссудді Верховного Суду Валентини Сімоненко

В екссудді Верховного Суду Валентини Сімоненко був російський паспорт у той період, коли вона працювала в українському правосудді. Про це йдеться в розслідуванні проєкту «Схеми» від «Радіо Свободи». 

Журналісти виявили, що, згідно з випискою з «Роспаспорту», Сімоненко стала громадянкою РФ 10 квітня 2003 року. Вона скористалася законодавством РФ, згідно з яким особа, чоловік або батьки котрої мають російське громадянство, може отримати російський паспорт.

На той момент Сімоненко мала прізвище Смірнова і справляла правосуддя в Апеляційному суді Севастополя в Криму. 

Згідно з витягом з реєстру, паспорт громадянки РФ на ім’я Валентини Смірнової видав орган внутрішніх справ у станиці Вешенській, що в Ростовській області. У російських базах даних вказано, що станом на 2015-й та 2017 роки Сімоненко була зареєстрована саме в цьому регіоні. Там же — дані її російського паспорта.

Це може свідчити про те, що Валентина Сімоненко не виходила з громадянства РФ, адже відповідно до указу президента Росії від 14 листопада 2002 року для цього необхідно подати документ про зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання. Цього українська суддя, відповідно до витоку з російських баз даних, вірогідно, не зробила.

Станом на зараз, ідеться в журналістському розслідуванні, паспорт Сімоненко значиться «недійсним у зв’язку зі спливом строку його дії».

У коментарі «Схемам» Валентина Сімоненко заперечила, що отримала російське громадянство. Проте визнала, що неодноразово їздила до Ростовської області, де на той момент проживали батьки її чоловіка.

«Що я буду брехати, я дійсно була там, бо ми їздили до його (чоловіка. — “ДМ”) мами. Вона там жила», — сказала Сімоненко.

Також екссуддя підтвердила, що з квітня 2023 року їй виплачується довічне грошове утримання в розмірі близько 200 тисяч гривень на місяць, оскільки рішенням Вищої ради правосуддя від 2 березня 2023 року Валентину Сімоненко звільнено з посади судді Верховного Суду у зв’язку з поданням нею заяви про відставку.

У 2018 році Громадська рада доброчесності зверталась до тодішнього Президента України Петра Порошенка із закликом не допустити призначення суддею Верховного Суду Валентини Сімоненко.

У зверненні до глави держави члени ГРД, зокрема, вказали таку обставину: «Сімоненко Валентина Миколаївна, будучи суддею Верховного Суду України, вже після анексії Криму Росією та розв’язання війни на сході України, у 2015 році звернулася до “Межрайонной инспекции Федеральной налоговой службы №1 по г. Севастополю” із заявою про постановку на облік в податкових органах окупаційної влади Росії на території Криму. До заяви окупаційній владі нею було додано паспорт громадянки України, який їй було видано у 2015 році Дніпровським РВ ГУМВС України, що свідчить про те, що це звернення свідомо вчинено в час, коли вже тривала російська окупація Криму».

У ГРД стверджували про можливе уникнення посадовицею декларування майна в окупованому Криму, приховування факту продовження ведення бізнесу і співпраці з окупаційною російською владою. Однак усі ці аргументи громадськості були проігноровані.

Нагадаємо, у вересні 2022 року «Схеми» опублікували розслідування «Український суддя з російським паспортом». У ньому журналісти доводили, що суддя Верховного Суду Богдан Львов є громадянином Російської Федерації. Він отримав громадянство ще у 1999 році у Москві, на той момент уже працюючи суддею в Україні. А у 2012 році, за даними журналістів, оновив паспорт після досягнення 45-річчя.

Після виходу матеріалу «Схем» Львов у фейсбук-дописі заперечив, що має російський паспорт, і заявив, що інформація, яку поширили журналісти, «не відповідає дійсності».

Згодом Служба безпеки повідомила, що перевірка встановила наявність у Богдана Львова паспорта громадянина Росії.

5 жовтня 2022 року голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував Львова зі штату Верховного Суду на підставі листа СБУ про наявність у нього громадянства Росії.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3481
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду