«Схеми» знайшли російське громадянство в судді Окружного адміністративного суду Києва

«Схеми» знайшли російське громадянство в судді Окружного адміністративного суду Києва

9 Квітня 2024
1937
9 Квітня 2024
18:58

«Схеми» знайшли російське громадянство в судді Окружного адміністративного суду Києва

1937
Відповідно до витягу з автоматизованої системи «Роспаспорт», суддя Аріна Літвінова набула громадянство РФ у 2002 році в місті Єкатеринбург. На той час вона вже три роки працювала у Вищому арбітражному суді України.
«Схеми» знайшли російське громадянство в судді Окружного адміністративного суду Києва
«Схеми» знайшли російське громадянство в судді Окружного адміністративного суду Києва

Суддя нині ліквідованого Окружного адміністративного суду міста Києва Аріна Літвінова, яка має чинний статус судді, є громадянкою Росії. Про це повідомили журналісти проєкту «Схеми» з посиланням на витяг з автоматизованої системи «Роспаспорт».

Відповідно до витягу за грудень 2022 року, суддя отримала російський паспорт у липні 2002 році в місті Єкатеринбург. Причина набуття громадянства — заміна паспорта громадянина СРСР. На той час вона вже три роки працювала у Вищому арбітражному суді України.

У базах даних жителів Єкатеринбурга за 2008 рік «Схеми» виявили дані про громадянку РФ Аріну Літвінову з такою ж датою народження, як в української судді. Її місце реєстрації в Росії також збігається із вказаним у витягу з «Роспаспорта».

Інформація на порталі «Госуслуги» свідчить про те, що станом на квітень 2024 року російський паспорт на ім’я Аріни Літвінової значиться серед недійсних, оскільки вона не замінила його на новий по досягненню 45-річчя у 2022 році.

«Але неотримання нових документів не означає втрату російського громадянства, оскільки порядок офіційного виходу із нього, відповідно до Федерального закону РФ від травня 2002 року “Про громадянство РФ”, який був чинним на момент досягнення Літвіновою 45-річчя, передбачає окрему процедуру із зверненням до органів російської влади. Згідно із цим законом, вихід з громадянства РФ “здійснюється на підставі добровільного волевиявлення такої особи у загальному порядку”», — зауважили журналісти.

Розслідувачі також виявили анкету судді Літвінової на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яку вона заповнювала у 2018 році в межах оцінювання. На запитання про наявність громадянства іншої держави Літвінова відповіла: «Ні».

На запитання «Схем» про російське громадянство Аріна Літвінова відповіла, що «це якась провокація», і поклала слухавку. За даними розслідувачів, батьки судді також мають російські паспорти. Її мати відмовилася спілкуватися з журналістами, а батько на запитання про обставини набуття Літвіновою громадянства РФ назвав журналіста «провокатором».

У 2020 році Громадська рада доброчесності надала негативний висновок щодо судді Аріни Літвінової через дії, обумовлені політичними мотивами, та відсутність переконливих пояснень щодо джерел походження майна. Зокрема, згадується її рішення у складі колегії суддів на користь колишніх акціонерів «Приватбанку». Суддя задовольнила позов власника футбольного клубу «Динамо» Ігоря Суркіса про визнання його та ще низки осіб такими, що пов’язані з «Приватбанком». Також банк мав виплатити позивачам 1 млрд гривень. Згодом Верховний суд скасував це рішення.

Попри ліквідацію Окружного адмінсуду Києва у грудні 2022 року, всі його судді в очікуванні перекваліфікації зберігають свій статус та отримують заробітну плату. Так, відповідно до декларації за 2023 рік, коли Літвінова не здійснювала правосуддя, їй виплатили 1 млн 629 тис. гривень.

Члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України мають провести оцінювання суддів ОАСК. Після кваліфікаційного іспиту суддя або обійме нову посаду, або не пройде оцінювання і за наслідками буде звільнений Вищою радою правосуддя (ВРП).

Як зауважив голова правління Фундації Dejure Михайло Жернаков, ВРП також може звільняти суддів ОАСК через дисциплінарні скарги, які подають державні органи, громадські організації або просто громадяни через незадовільне, на їхню думку, виконання суддівських повноважень.

«Але скарги на суддів ОАСКу Вища рада чомусь досі не розглядає. На сьогодні відкрита лише одна дисциплінарна справа щодо голови ліквідованого суду Павла Вовка. При цьому ВРП сама в своєму регламенті зазначила, що суспільно резонансні справи є пріоритетними, але сама ж і не виконує свої обіцянки розглядати такі справи першочергово», — каже Жернаков.

Читайте також: 

Колаж: «Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1937
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду