«Схеми»: Нардеп від «ОПЗЖ» Віталій Борт принаймні чотири рази їздив у тимчасово окупований Крим через Росію

«Схеми»: Нардеп від «ОПЗЖ» Віталій Борт принаймні чотири рази їздив у тимчасово окупований Крим через Росію

2 Жовтня 2023
1985
2 Жовтня 2023
21:33

«Схеми»: Нардеп від «ОПЗЖ» Віталій Борт принаймні чотири рази їздив у тимчасово окупований Крим через Росію

1985
Журналісти також встановили, що у 2019 році мати нардепа Валентина Борт отримала громадянство РФ, а його батько має російський номер платника податків.
«Схеми»: Нардеп від «ОПЗЖ» Віталій Борт принаймні чотири рази їздив у тимчасово окупований Крим через Росію
«Схеми»: Нардеп від «ОПЗЖ» Віталій Борт принаймні чотири рази їздив у тимчасово окупований Крим через Росію

Народний депутат від партії «Платформа за життя та мир» (колишня заборонена «Опозиційна платформа — За життя») Віталій Борт після 2014 року декілька разів їздив в окупований Крим із території Росії, попри заборону в’їжджати та залишати півострів поза українськими контрольно-пропускними пунктами. Це з'ясували журналісти «Схем».  

Згідно з інформацією з російських баз даних авіаперельотів, які опинилися в розпорядженні розслідувачів, 15 серпня 2014 року тоді ще нардеп 7-го скликання вилетів з Києва до Москви, приземлився в аеропорту «Домодєдово» і того ж дня полетів до Сімферополя. 19 серпня депутат вилетів назад до столиці Росії і в той же день повернувся до Києва прямим рейсом.

12 квітня 2015-го Борт вилетів із аеропорту Ростова-на-Дону до Сімферополя, а за кілька місяців, 26 червня, літав з Криму до Москви.

10 вересня того ж року Борт знову вирушив до російської столиці з Києва. Через чотири дні, 14 вересня, він летів уже з Сімферополя до аеропорту «Шереметьєво», а наступного дня з Москви повернувся літаком до столиці України.

Дані баз авіаперельотів РФ також свідчать про ще один переліт з Росії до Криму 24 березня 2016-го.

Зазначимо, з квітня 2014-го відповідно до українських законів в’їжджати в окупований Крим та залишати його можна лише через українські контрольно-пропускні пункти.

У червні 2015 року на одному з рейсів із Сімферополя до Москви Віталія Борта супроводжувала його мати, яка згодом, у жовтні 2019-го, отримала російське громадянство у місті Алушта. Про це свідчить витяг з автоматизованої системи «Роспаспорт». Паспорт видали на підставі російського федерального закону й указу Путіна від квітня 2019-го про спрощений порядок отримання громадянства для вихідців із Криму та ОРДЛО.

Наявність російського паспорта у Валентини Борт також підтверджують дані з сайту Податкової служби РФ та бази даних про клієнтів медичних організацій країни-агресора.

За даними «Схем», батько нардепа також має російський податковий номер, прив’язаний до його українського паспорта.

Віталій Борт досі не відреагував на повідомлення та дзвінки журналістів. Редакція «Схем» також передала запитання помічникам депутата й очікує на відповідь.

Як зауважують розслідувачі, на наступний день після захоплення проросійськими активістами будівлі мерії міста Макіївка, 14 квітня 2014 року, Борт був присутній на засіданні міськради, яка проголосувала за проведення «референдуму про подальшу долю Донбасу». Він підтримав його проведення, водночас заявивши, що референдум «обов’язково повинен бути всеукраїнським, інакше він буде незаконним і його не визнає жодна держава». Революцію Гідності в Києві нардеп називав «свавіллям».

Раніше журналісти проєкту «Схеми» публікували розслідування про те, що народний депутат від фракції «Слуга народу» Андрій Холодов виїхав з України в січні 2023 року і з того часу не повертався. Пів року він не відвідує засідання Верховної Ради і не голосує. За даними розслідувачів, нардеп перебуває з сім’єю на Кіпрі, де має родинний маєток. Окрім цього, Холодов за кордоном розбудовує сімейний бізнес.

Після розголосу він написав заяву про складання депутатських повноважень. Голова «Слуги народу» Олена Шуляк також повідомила про виключення Холодова з партії. Окрім цього, Верховна Рада достроково припинила його депутатські повноваження.

Читайте також: 

Колаж: «Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1985
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду