«Схеми»: «Слуга» Куницький їхав у п’ятиденне відрядження в Ізраїль, а повернувся через три тижні з Флориди

«Схеми»: «Слуга» Куницький їхав у п’ятиденне відрядження в Ізраїль, а повернувся через три тижні з Флориди

7 Грудня 2023
3620
7 Грудня 2023
11:13

«Схеми»: «Слуга» Куницький їхав у п’ятиденне відрядження в Ізраїль, а повернувся через три тижні з Флориди

3620
Після закінчення офіційного відрядження депутата помітили в аеропорту штату Флорида, де мешкає його помічник-бізнесмен та родичі. Погодження про виїзд йому давала ВР, а звітував про роботу він ще перебуваючи за кордоном.
«Схеми»: «Слуга» Куницький їхав у п’ятиденне відрядження в Ізраїль, а повернувся через три тижні з Флориди
«Схеми»: «Слуга» Куницький їхав у п’ятиденне відрядження в Ізраїль, а повернувся через три тижні з Флориди

Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Куницький у липні цього року отримав погодження Верховної Ради на виїзд на п’ять днів у робоче відрядження до Ізраїлю, але пробув за кордоном майже три тижні, відвідавши в цей час США. Там мешкають його родичі та офіційний помічник. Це з’ясували у своєму розслідуванні журналісти проєкту «Схеми» від «Радіо Свобода».

В апараті парламенту повідомили журналістам, що Куницький був відряджений до Ізраїлю з 3 по 7 липня 2023 року «в рамках діяльності депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Ізраїлем», де він є співголовою. Однак, як встановили «Схеми», повернувся Куницький в Україну лише 22 липня — через 15 днів після завершення офіційного відрядження.

Журналісти з’ясували, що в проміжку після робочого відрядження і до повернення в Україну депутата помітили в аеропорту американського штату Флорида. У цей час в Україні вже діяла заборона для виїзду за кордон для посадовців під час воєнного стану без належних на те підстав.

За даними джерел журналістів «Схем» із доступом до інформації про перетин кордону, Куницький виїхав з України ввечері 3 липня 2023 року за дипломатичним паспортом через пункт пропуску «Шегині» на польському кордоні. Заїхав назад в Україну депутат 22 липня через цей же пункт, пред’явивши вже закордонний паспорт.

Підставою для виїзду стало розпорядження Верховної Ради про офіційне відрядження депутата. Куницький був єдиним представником депутатської групи зі зв’язків з Ізраїлем, який отримав це відрядження.

На запитання «Схем», хто ініціював це відрядження та хто з керівництва ВР його погоджував, в апараті Ради не відповіли. Але зазначили, що на нього не витрачалися бюджетні кошти.

Звіт за цю поїздку нардеп подав на ім’я спікера Руслана Стефанчука 11 липня. В цей час, як з’ясували «Схеми», він усе ще перебував за кордоном. Журналісти отримали звіт нардепа від Верховної Ради у відповідь на запит.

Метою поїздки Куницький назвав «розвиток та зміцнення дружніх відносин між країнами», а серед осіб, з якими мав зустрічі, вказав депутатів Кнесету, представників єврейської спільноти, релігійних громад та громадян України, «які тимчасово перебувають в Ізраїлі». Жодних прізвищ депутат не назвав.

Немає згадок про такі зустрічі і в соцмережах нардепа. А на сайті Верховної Ради інформація про діяльність депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Ізраїлем не оновлювалася з жовтня 2021 року.

За період, коли відрядження Куницького вже офіційно закінчилось, але він все ще не повернувся до України, два дні поспіль відбулися засідання Верховної Ради — 13 та 14 липня. У списку депутатів на сайті ВР, які голосували в ці дні, навпроти прізвища Куницького стоїть позначка «відсутній».

За даними «Схем», у США, де Куницького помітили після кінця офіційного відрядження, наразі проживають члени родини нардепа, а у Флориді мешкає офіційний помічник депутата Куницького Дмитро Ніконов. У 2020 році після виходу розслідування «Схем» НАБУ відкрило кримінальне провадження про те, що Куницький використовував свій мандат в інтересах компанії Дмитра Ніконова Autoenterprise, яка виробляє зарядні станції. Куницький та представники компанії відкидали ці звинувачення, а розслідування НАБУ триває і досі.

«Схеми» звернулися по коментар до Куницького, але наразі на дзвінки та повідомлення він не відповів. Окремо журналісти також звернулися до спікера Руслана Стефанчука з проханням прокоментувати порушення нардепом строків дозволеного йому закордонного відрядження.

Загалом, як пишуть «Схеми», за перші сім місяців 2023 року депутат Куницький пробув за кордоном 54 дні, у 2022 році — 132 дні.

У декларації за 2020 рік Олександр Куницький вказував, що має в Ізраїлі, у Хайфі, квартиру вартістю 5 млн гривень. У 2021 році НАЗК склало протокол на Куницького, оскільки він не надав інформації про позику в 303 тис. шекелів (2,3 млн гривень ) на момент її придбання.

У 2019-му, перед виборами до ВР, стало відомо про ізраїльське громадянство Куницького, що він згодом сам підтвердив та зазначив, що написав заяву про вихід. У цьому ж запевнив і президент Володимир Зеленський, відповідаючи на питання журналістів. Але чи справді Куницький позбувся ізраїльського громадянства — наразі невідомо.

Нагадаємо, у травні цього року журналісти-розслідувачі Bihus.Info з'ясували, що народний депутат від фракції «Слуга народу» Богдан Торохтій під час воєнного стану виїжджав зі своєю дружиною, найімовірніше, до Болгарії на відпочинок, а його сім’я за цей час змінила вже три автомобілі. Після цього голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що ініціює виключення Торохтія з фракції, а сам Торохтій має скласти мандат і повернути державі гроші, які отримав як компенсацію за оренду житла.

У липні журналісти «Слідства.Інфо» повідомили, що нардеп від партії «Слуга народу», заступник голови комітету з питань національної безпеки Юрій Арістов у середині липня відпочивав у 5-зірковому готелі на приватному острові на Мальдівах. Після цього Верховна Рада одноголосно позбавила мандата Арістова, а генпрокурор оголосив йому підозру у внесенні неправдивих відомостей до офіційних документів.

У серпні Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата від фракції «Слуга народу» Андрія Холодова. Перед тим журналісти проєкту «Схеми» з'ясували, що Холодов виїхав з України в січні 2023 року і з того часу не повертався. Пів року він не відвідує засідання Верховної Ради і не голосує. 

Фото і скани документів: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3620
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду