detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
21.12.2023 11:28
«Схеми»: Продюсер Наум Баруля, який є давнім партнером Зеленського, має бізнес у Криму та російський паспорт
«Схеми»: Продюсер Наум Баруля, який є давнім партнером Зеленського, має бізнес у Криму та російський паспорт
Наявність російського громадянства не завадила Барулі претендувати в Україні на державне фінансування його кіно- і телепроєктів.

Продюсер Наум Баруля, давній творчий та бізнес-партнер президента Володимира Зеленського, має російське громадянство та бізнес у тимчасово окупованому Криму і продовжує сплачувати податки у бюджет РФ. Наявність російського паспорту не завадила продюсеру брати участь у конкурсі проєктів, який влітку 2023-го проводило держпідприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України», і претендувати на державне фінансування свого нового комедійного серіалу «Нижча ліга». Про це розповіли журналісти проєкту «Схеми: корупція в деталях» («Радіо Свобода») у своєму розслідуванні.

До 2014 року Баруля жив у Москві і як продюсер співпрацював із Клубом веселих та кмітливих (КВК). У 2009 році він отримав російський паспорт, а після Революції гідності повернувся в Україну та почав співпрацювати із «Кварталом 95», яким тоді керував майбутній президент України Володимир Зеленський.

Баруля та Зеленський разом створили гумористичне шоу «Ліга сміху» та низку українських ситкомів — «Країна У», «Одного разу під Полтавою», «Одного разу в Одесі», «Танька і Володька».

Після того, як Зеленський був обраний президентом, донька Барулі Ірина Борзова стала народною депутаткою від «Слуги народу», а її чоловіка Сергія Борзова рішенням новообраного лідера країни призначили головою Вінницької області.

Журналісти «Схем» з’ясували, що Наум Баруля їздив за російським паспортом в Крим до 2019 року включно. Продюсер перереєстрував там своє майно та бізнес за законодавством окупантів, а також придбав нову нерухомість на загальну суму 60 мільйонів рублів.

«Заробляючи гроші у в Україні на виробництві телевізійних проєктів, Наум Баруля після анексії півострова продовжив купувати там нове майно як громадянин Росії, за законами окупантів. У 2017 році він став власником земельної ділянки на 7 соток — також у Судаку. Вже за рік – там же набув у власність ще 6 соток та семиповерхову будівлю площею понад 2 тисячі квадратних метрів», — розповіли журналісти «Схем», посилаючись на офіційні російські реєстри та бази даних.

Окремо «Схеми» виявили, що Наум Баруля влітку 2023 року подав заявку на державне фінансування в Україні свого нового комедійного серіалу «Нижча ліга», хоча участь громадян РФ була заборонена умовами конкурсу.

«Ця заявка на майже 32 мільйони гривень з бюджету перемогла, але зрештою контракт не був укладений, бо Наум Баруля сам відкликав свою заявку у розпал скандалу з іншим переможцем цього ж конкурсу — серіалом «СМТ Інгулець» Юрія Горбунова», — повідомили журналісти «Схем».

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, восени цього року в ефірі каналу ТЕТ вийшов 16-серійний комедійний серіал «Волонтери» виробництва ТОВ «Драйв продакшн», співзасновником якого є Наум Баруля. Детальніше про цей проєкт читайте у рецензії нашої журналістки Марії Спалєк.

Також ми писали про те, що у липні 2022-го «Схеми» повідомили, що кіпрська фірма бізнес-партнерів президента України Володимира Зеленського вийшла зі складу засновників московської фірми «Грин Филмс». Разом із цим вони залишаються серед бенефіціарів іншої російської компанії – ООО «Платинумфильм».

Фото: скриншот

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY