«Схеми» здобули спецвідзнаку міжнародного конкурсу розслідувань Global Shining Light Award 2023

«Схеми» здобули спецвідзнаку міжнародного конкурсу розслідувань Global Shining Light Award 2023

22 Вересня 2023
1130
22 Вересня 2023
11:25

«Схеми» здобули спецвідзнаку міжнародного конкурсу розслідувань Global Shining Light Award 2023

1130
Журі відзначило розслідування редакцією воєнних злочинів Росії, зокрема матеріал про масові вбивства українських цивільних російськими військовими в Ізюмі.
«Схеми» здобули спецвідзнаку міжнародного конкурсу розслідувань Global Shining Light Award 2023
«Схеми» здобули спецвідзнаку міжнародного конкурсу розслідувань Global Shining Light Award 2023

Проєкт «Схеми» отримав спеціальну відзнаку Certificate of Exсellence у фіналі міжнародної премії у сфері розслідувальної журналістики Global Shining Light Award 2023 року від Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN). Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Нагородження відбулось у місті Ґетеборг, Швеція. Журі відзначило зусилля редакції в розслідуванні воєнних злочинів Росії, зокрема матеріал про масові вбивства українських цивільних російськими військовими на Харківщині. 

Журналісти «Схем» вийшли у фінал разом з шістьма фіналістами з інших країн — Індонезії, Бразилії, Нігерії, Іспанії, Венесуели та Південної Африки — з розслідуваннями в категорії «Великі медіа».

Спеціальну відзнаку у фіналі конкурсу отримало розслідування авторства Валерії Єгошиної та Кіри Толстякової «Як добровольці масово ховали мирних містян і хто саме з військових РФ вбивав в Ізюмі?».

Це розслідування з циклу про деокуповану частину Харківщини документує свідчення добровольців, які збирали тіла загиблих в Ізюмі та ховали їх у лісі, і встановлює, хто саме з російських військових міг бути причетний до тортур і вбивств тих, хто там похований.

Окрім головних авторів Валерії Єгошиної та Кіри Толстякової, до роботи над матеріалом також долучились: виконавча продюсерка «Схем» Наталка Седлецька, оператор Кирило Лазаревич, режисер Павло Мельник, графічний дизайнер Максим Асика, журналіст Георгій Шабаєв, мультимедійна редакторка Анна Петерімова.

Загалом на конкурс подали понад 419 матеріалів з 84 країн. «Після ретельного аналізу представниками GIJN, які склали короткий список із 50 видатних історій-розслідувань, журі у складі досвідчених редакторів-розслідувачів із п’яти глобальних регіонів обрало 12 фіналістів (по 6 фіналістів для категорій малі/середні медіа і великі медіа. — Ред.) з 11 різних країн», — зазначають організатори.

Нагадаємо, у 2015 році проєкт «YanukovychLeaks» українських журналістів-розслідувачів здобув спеціальну відзнаку міжнародного конкурсу Global Shining Light Award.

«YanukovychLeaks» — це проєкт групи журналістів та волонтерів, які почали систематизувати і досліджувати дані про фінансову діяльність ексвласника резиденції «Межигір’я» під Києвом — колишнього президента України Віктора Януковича. 22 лютого 2014 року біля покинутої резиденції водолази виявили близько 200 папок з документами, які намагалися приховати від громадськості. Виявлені та врятовані документи, а також розслідування, що на них ґрунтувалися, були опубліковані на сайті YanukovychLeaks.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що розслідування проєкту «Схеми» «Український суддя з паспортом РФ» авторства Наталії Седлецької та Георгія Шабаєва ввійшло до короткого списку престижного конкурсу European Press Prize у номінації The Investigative Reporting Award 2023.

 Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1130
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду