Фонд Джорджа Клуні просить німецьку прокуратуру розслідувати російські воєнні злочини в Україні

Фонд Джорджа Клуні просить німецьку прокуратуру розслідувати російські воєнні злочини в Україні

26 Жовтня 2023
2083
26 Жовтня 2023
14:30

Фонд Джорджа Клуні просить німецьку прокуратуру розслідувати російські воєнні злочини в Україні

2083
The Clooney Foundation for Justice звернувся до прокуратури Німеччини з проханням провести розслідування ймовірних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні.
Фонд Джорджа Клуні просить німецьку прокуратуру розслідувати російські воєнні злочини в Україні
Фонд Джорджа Клуні просить німецьку прокуратуру розслідувати російські воєнні злочини в Україні

Truth Hounds спільно з Clooney Foundation for Justice (CFJ) надіслали подання до Федеральної прокуратури Німеччини з клопотанням розслідувати злочини російських військових в Україні. Про це йдеться у повідомленні Truth Hounds — української громадської організація, яка від 2014 року документує і розслідує міжнародні злочини та порушення прав людини в Україні.

Підозрювані — командири вищої та середньої ланки російської армії.

Перший епізод стосується обстрілу ракетами Х-22 селища Сергіївка на Одещині влітку 2022 року, внаслідок якого загинули 22 особи та ще 40 дістали поранення. Усі вони були цивільними особами, а довкола не було жодних військових об’єктів. Постраждалими є родичі 11 загиблих, а також троє людей, які вижили, двоє з яких — діти. Як вважають у фонді, застосування ракет Х-22, що мають малу точність і більшу потужність, може належати до заборонених методів ведення війни. Відповідальним за це може бути найвище командування Головного управління генштабу РФ.

Другий епізод стосується затримання, тортур та вбивства чотирьох чоловіків у Харківській області. Вони були затримані у березні 2022 року, після чого про їхню долю довгий час нічого не було відомо, а через кілька місяців було виявлено їхні тіла. Потерпілими є сім’ї трьох убитих, а підозрюваними — чотири командири підрозділів окупаційних військ, які контролювали прилеглу територію.

Третій епізод стосується вбивств, тортур, сексуалізованого насильства та пограбувань у березні 2022 року на Київщині. У справі зафіксовано вбивства щонайменше 28 осіб, п’ять випадків зґвалтування, а також тортури восьми людей. Постраждалими у справі є родина одного з убитих і чоловіка, який був затриманий і катований, а підозрюють у злочинах п’ять російських командирів, які керували підрозділами, що брали участь в окупації.

Розпочавши кримінальне розслідування, німецькі органи правосуддя проаналізують доказову базу, надану Truth Hounds та командою міжнародних юристів і дослідників Docket (CFJ) проти конкретних підозрюваних, та за наявності переконливих доказів зможуть видати ордери на арешт імовірних виконавців злочину. Такі ордери матимуть законну силу за межами Німеччини через системи Європолу та Інтерполу.

«Через безпрецедентний масштаб воєнних злочинів в Україні, а також перевантаження та обмеження повноважень національних органів правопорядку та правосуддя та прогалин в національному законодавстві, ми у Truth Hounds вважаємо, що кримінальна справа, відкрита прокуратурою Німеччини за принципом універсальної юрисдикції, може дати значний поштовх у встановленні справедливості для сімей загиблих та притягненню до відповідальності винних», — розповіла Марина Слободянюк, очільниця департаменту розслідувань Truth Hounds.

Принцип універсальної кримінальної юрисдикції був офіційно впроваджений після Другої світової війни щодо злочинів агресії, геноциду, воєнних злочинів і злочинів проти людяності. За цим принципом держави мають право притягати до кримінальної відповідальності будь-яку особу, незалежно від її громадянства або місця вчинення злочину, за вчинення злочинів за міжнародним правом.

Фонд Джорджа Клуні також передав зібране досьє до Міжнародного кримінального суду, щоб використати його у рамках розслідування МКС щодо України.

Фонд Джорджа Клуні заснований у 2016 році самим актором та його дружиною, юристкою Амаль Клуні.

Як повідомляв «Детектор медіа», Американська продюсерська компанія HiddenLight Productions, співзасновниками якої є Гілларі Клінтон, її донька Челсі Клінтон й актор Сем Бренсон, профінансує новий документальний фільм про фонд «За справедливість» актора Джорджа і його дружини Амаль Клуні, який розслідує російські воєнні злочини в Україні.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2083
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду