Комітет ПАРЄ: у Росії фактично диктатура

Комітет ПАРЄ: у Росії фактично диктатура

12 Вересня 2023
914
12 Вересня 2023
16:45

Комітет ПАРЄ: у Росії фактично диктатура

914
Комітет ПАРЄ схвалив проєкт відповідної резолюції.
Комітет ПАРЄ: у Росії фактично диктатура
Комітет ПАРЄ: у Росії фактично диктатура

12 вересня комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з правових питань та прав людини висловив занепокоєння щодо законності поправок до конституції Росії, які були внесені у липні 2020 року. Ці зміни дають можливість президенту РФ Путіну залишатися на посаді до 2036 року, оскільки знімають обмеження на президентський термін.

«Величезна влада президента, що виникла внаслідок надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді в поєднанні з відсутністю будь-яких стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні засоби масової інформації та активне громадянське суспільство, перетворила Російську Федерацію на фактичну диктатуру», — заявили парламентарі, пише «Європейська правда».

Комітет одноголосно схвалив проєкт резолюції та нагадав про висновки Венеційської комісії Ради Європи про те, що «відмова від обмеження терміну повноважень для чинного президента порушує як російську конституцію, так і міжнародні правові принципи».

Російська агресія проти України та її наслідки демонструють, що диктатури «становлять загрозу міжнародному миру та безпеці, територіальній цілісності та політичній незалежності їхніх сусідів», тому «відновлення демократії в Росії відповідає інтересам насамперед народу Росії, а також Європи і всього світу», підсумував комітет.

Комітет також підтвердив свою підтримку майбутнього спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення російського керівництва, включно з президентом Путіним, до відповідальності за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття літака рейсу MH17.

Дебати у ПАРЄ на цю тему мають відбутися наступного місяця.

Раніше Міністерство закордонних справ України закликало світ засудити антисемітські висловлювання хазяїна Кремля, в яких він пов’язав єврейське походження президента Володимира Зеленського з героїзацією нацизму.

Також аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що наказ знищити керівництво ПВК «Вагнер», найімовірніше, віддав російський диктатор Володимир Путін, таким чином помстившись Євгенію Пригожину за приниження під час заколоту.

На фото: Путін залишає сцену

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
914
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду