ПАРЄ визнала Російську православну церкву інструментом кремлівської пропаганди

ПАРЄ визнала Російську православну церкву інструментом кремлівської пропаганди

18 Квітня 2024
1598
18 Квітня 2024
09:15

ПАРЄ визнала Російську православну церкву інструментом кремлівської пропаганди

1598
Крім того, у своїй резолюції Асамблея підкреслила, що згідно з міжнародним гуманітарним правом російські нафтопереробні заводи мають вважатися законними цілями військових атак.
ПАРЄ визнала Російську православну церкву інструментом кремлівської пропаганди
ПАРЄ визнала Російську православну церкву інструментом кремлівської пропаганди

Парламентська асамблея Ради Європи визнала Російську православну церкву інструментом впливу офіційної Москви й пропаганди. Це вона зафіксувала у своїй резолюції, у якій також закликала визнати нелегітимним президента Російської Федерації Володимира Путіна.

Про це повідомила членкиня української делегації в ПАРЄ, народна депутатка України Євгенія Кравчук.

За її словами, Асамблея вказала на те, що режим Путіна сповідує неоімперську ідеологію «русского міра», яку Кремль перетворив на інструмент розпалювання війни, а ієрархія Московського патріархату РПЦ відстоює цю ідеологію, оголошуючи війну проти України та «сатанинського» Заходу «священною війною всіх росіян». 

«Резолюцію ПАРЄ щодо смерті Навального вдалося перетворити на ще один потужний документ з підтримки України та засудження агресії Путіна. Депутати Асамблеї ухвалили резолюцію “Смерть Олексія Навального і необхідність протистояти тоталітарному режиму Володимира Путіна та його війні проти демократії”. Асамблея закликала: офіційно визнати нелегітимність Путіна як президента РФ... визнати РПЦ як інструмент російського впливу та пропаганди, що не має нічого спільного зі свободою віросповідання та вираження поглядів», — написала Кравчук у фейсбуку.

За словами Кравчук, у резолюції ПАРЄ наголошується, що з моменту приходу до влади Путін будує режим, метою якого є ведення війни проти демократії та перекроювання європейського і світового порядку, встановленого після розпаду колишнього Радянського Союзу.

«Асамблея ще раз підтвердила, що за Путіна РФ перетворилася на фактичну диктатуру. Документ нагадує, що Путін перебуває при владі безперервно з 2000 року, а поправки до Конституції РФ, прийняті в липні 2020 року й визнані нелегітимними Венеціанською комісією та Асамблеєю, дозволяють йому залишатися на посаді до 2036 року», — пояснила Кравчук.

Вона зазначила, що ПАРЄ також закликала держави-члени ЄС посилити режим санкцій проти Росії як держави-спонсора тероризму, а також санкції проти режиму Лукашенка в Білорусі.

Крім цього, за словами народної депутатки, резолюція містить заклик до держав-членів ЄС створити міжнародний механізм компенсації жертвам російської агресії проти України, до якого мають бути негайно переведені заморожені російські активи, а також спецтрибунал для розслідування злочину агресії проти України.

Резолюція закликає держави забезпечити притягнення Росії до відповідальності за систематичне застосування тортур та інших форм жорстокого поводження, яких зазнали тисячі ув'язнених у РФ, зокрема українські політв'язні, яких незаконно утримують у російських в'язницях із 2014 року, а також українські військовополонені.

«Окрім того, Асамблея підкреслила, що згідно з міжнародним гуманітарним правом російські нафтопереробні заводи мають вважатися законними цілями військових атак», — додала Кравчук.

Раніше повідомлялось про те, що міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив про намір запропонувати естонському парламенту визнати Російську православну церкву терористичною організацією.

Нагадаємо також, що 27 березня 2024 року в Москві з’їзд так званого Всесвітнього російського  народного собору, що діє під егідою Російської православної церкви, затвердив «наказ», що містить відкритий заклик до війни проти України та Заходу і до геноциду українського народу.

Зокрема, документ називає «СВО» — «священною війною» проти «Заходу, що впав у сатанізм», і стверджує, що існування незалежної України, яку називають «русофобським політичним режимом», має бути припинене, вся територія України повинна ввійти під безпосередній вплив Росії, а українці повинні «возз’єднатися з російським народом».

Читайте також: 

Фото: «РИА Новости»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1598
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду