«Українська правда» встановила відповідальних за депортації українських дітей з окупованих територій

«Українська правда» встановила відповідальних за депортації українських дітей з окупованих територій

3 Травня 2023
1403
3 Травня 2023
12:51

«Українська правда» встановила відповідальних за депортації українських дітей з окупованих територій

1403
«УП»: Крім російської омбудсманки Марії Львової-Бєлової, до «перевиховання» українських дітей залучені окупаційні «служби у справах дітей», «дитячі омбудсмани», «міністерства освіти, молоді й спорту» та «міністерства соцполітики».
«Українська правда» встановила відповідальних за депортації українських дітей з окупованих територій
«Українська правда» встановила відповідальних за депортації українських дітей з окупованих територій

Журналісти «Української правди» встановили особи людей, залучених до процесу викрадення та перевиховування дітей з окупованих територій України.

За даними журналістів, крім російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової, до «перевиховання» українських дітей залучені «служби у справах дітей» окупованих Росією територій, «дитячі омбудсмани», «міністерства освіти, молоді й спорту».

Освітянами в окупованому Криму керує українка Валентина Лаврик, на окупованих територіях Донеччини — Ольга Калударова, Луганщини — Іван Кусов, Херсонщини — Михайло Родіков, Запоріжжя — Олена Шапурова.

«Міністерства молоді й спорту» окупованих територій очолюють відповідно Олександр Громаков, Дмитро Сидоров, Ельвіра Вітренко, Антон Тицький.

«Службу у справах дітей» на окупованій Донеччині очолює Світлана Майборода, у Криму — Анастасія Омельченко.

Дитячим омбудсманом окупованого Криму є Ірина Клюєва, окупованої території Донеччини — Дар'я Морозова, Луганщини — Інна Швенк.

Як пишуть журналісти, до викрадення дітей опосередковано залучені й «міністерства соцполітики і праці», оскільки саме вони видавали виплати за дітей батькам на окупованих торік територіях.

На окупованій Донеччині «мінсоцом» керує Денис Стрельченко, на Луганщині — Світлана Малахова, в окупованій частині Запорізької області — Євгеній Маркелов, на Херсонщині — Алла Бархатнова, в окупованому Криму — Олена Романовська, загалом у Росії — Антон Котяков.

В адміністрації президента РФ Путіна «вихованням дітей» опікується колишня представниця «Росмолоді» Ірина Плещева.

Цьому процесу сприяють керівники окупаційних адміністрацій захоплених Росією українських територій: Сергій Аксьонов, Леонід Пасічник, Денис Пушилін, Володимир Сальдо, Євген Балицький.

Питанням дітей на окупованих територіях опікуються й так звані меценати, наприклад олігарх Костянтин Малофєєв. Він та його «Фонд святителя Василия Великого» є співавтором проєкту «Счастливое детство». У 2014 році він фінансував підрозділи терористів на кшталт Ігоря Гіркіна.

Про «допомогу» українським дітям регулярно звітує і фонд мами Рамзана Кадирова Аймані Кадирової. За сприяння Кадирова та Львової-Бєлової під Грозним створили табір для «перевиховання дітей з нових територій РФ». Туди направляють тих, хто активно протидіє спробам русифікації.

Нагадаємо, 1 травня американське видання Vice News опублікувало інтерв'ю з уповноваженою з прав дитини при президентові Росії Марією Львовою-Бєловою, ордер на арешт якої видав Міжнародний кримінальний суд за звинуваченням у причетності до викрадення українських дітей. 

Львова-Бєлова озвучила американським журналістам низку пропагандистських тез, зокрема начебто українські сім’ї добровільно погоджувались на «евакуацію» своїх дітей з прифронтових територій і що це Україна, а не Росія використовує дітей у політичних та пропагандистських цілях. Львова-Бєлова збрехала, начебто Україна не евакуйовувала дітей із Маріуполя та прифронтових територій, тож тепер Росія «їх рятує». На запитання, чи не вчиняла вона воєнні злочини, Львова-Бєлова іронічно розсміялась.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк обурився виходом інтерв’ю з Львовою-Бєловою. За його словами, «точнішої ілюстрації до слова "людожер" неможливо придумати».

17 березня 2023-го Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачу його в розпорядження суду. 

Колаж та інфографіка: «УП»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1403
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду