Американське видання Vice взяло інтерв'ю у російської омбудсманки, яку МКС розшукує за депортацію дітей

Американське видання Vice взяло інтерв'ю у російської омбудсманки, яку МКС розшукує за депортацію дітей

2 Травня 2023
2193
2 Травня 2023
13:33

Американське видання Vice взяло інтерв'ю у російської омбудсманки, яку МКС розшукує за депортацію дітей

2193
Марія Львова-Бєлова озвучила американським журналістам низку пропагандистських тез, а на запитання, чи не вчиняла вона воєнні злочини, іронічно розсміялась.
Американське видання Vice взяло інтерв'ю у російської омбудсманки, яку МКС розшукує за депортацію дітей
Американське видання Vice взяло інтерв'ю у російської омбудсманки, яку МКС розшукує за депортацію дітей

Американське видання Vice News опублікувало інтерв'ю з уповноваженою з прав дитини при президентові Росії Марією Львовою-Бєловою, ордер на арешт якої видав Міжнародний кримінальний суд за звинуваченням у причетності до викрадення українських дітей. 

У редакції Vice заявили, що Львова-Бєлова «добре підготувалася» до інтерв'ю, зазначивши, що її команда нібито знімала журналістів на мобільні телефони за декілька днів до зустрічі. 

Львова-Бєлова розсміялася після запитання, чи є вона воєнною злочинницею, і заявила, що їй не соромно за жоден свій вчинок.

«Это забавно. Я мать. Этим все сказано. Какой военный преступник? О чем вы говорите?», — сказала вона.

На запитання Львова-Бєлова відповідала з легкою іронічною посмішкою. Вона озвучила на відео пропагандистські тези, начебто українські сім’ї добровільно погоджувались на «евакуацію» своїх дітей з прифронтових територій, начебто депортованим дітям дають змогу вивчати українську і співати українські пісні. Вона також сказала, що це «російськомовні діти, які разом з батьками висловили бажання стати єдиною великою Росією», і заявила, що це Україна, а не Росія використовує дітей у політичних та пропагандистських цілях.

Львова-Бєлова збрехала, начебто Україна не евакуйовувала дітей із Маріуполя та прифронтових територій, тож тепер Росія «їх рятує». За її словами, дії російської влади були виявом «лише любові, емпатії та бажання врятувати дітей». Вона також звинуватила західні країни та міжнародні організації у небажанні «чути іншу сторону»

Журналістка Ізобель Юн при цьому запитувала, чи погоджується Львова-Бєлова з тим, що вона вчиняла воєнні злочини, що насильну депортацію українських дітей можна вважати ознакою вчинення геноциду, а роздавання російських паспортів — спробою нівелювати українську ідентичність, а отже — ознакою етнічної чистки. Вона також зауважила, що це російські бомби падають на дітей, яких Росія буцімто «рятує», а РФ не дають слова на міжнародних майданчиках, щоб не допустити поширення пропаганди та дезінфомарції.

На окремі неправдиві заяви Львової-Бєлової, як-от про відсутність евакуації з українського боку, журналістка не заперечила.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк обурився виходом інтерв’ю з Львовою-Бєловою.

«Марія Львова-Бєлова, яку розшукує МКС за воєнні злочини (геноцид), дає невимушене інтерв'ю американським журналістам, де розповідає про своє "надзвичайне материнське серце" і щиро дивується звинуваченням.

Ми просто прийшли в їхні міста, зруйнували їхні будинки, вбили і покалічили їхніх батьків на їхніх очах, відправили їх у фільтраційні табори у віддалені регіони, де жорстоко знущаються над ними і змушують слухати пропагандистські лекції, і доповнили це другим паспортом. Хіба це не порятунок? Хіба це не про "російське милосердя"? Хіба це не справедливість? Хіба ми не маємо права позбавити їх фальшивої ідентичності?» – написав Подоляк.

За його словами, «точнішої ілюстрації до слова "людожер" неможливо придумати».

Нагадаємо, 17 березня 2023-го Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачу його в розпорядження суду. 

Відзначимо, нещодавно британська служба BBC запросила в ефір російського депутата і телеведучого-пропагандиста Євгенія Попова. Ведуча британського мовника розпитувала в нього про виступ Путіна перед Федеральними зборами РФ.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2193
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду