Міністерство юстиції ПАР звернулося до суду по ордер на арешт Путіна

Міністерство юстиції ПАР звернулося до суду по ордер на арешт Путіна

22 Липня 2023
1576
22 Липня 2023
10:12

Міністерство юстиції ПАР звернулося до суду по ордер на арешт Путіна

1576
Рішення ухвалили в межах судового розгляду, яке ініціювала опозиційна партія країни «Демократичний альянс».
Міністерство юстиції ПАР звернулося до суду по ордер на арешт Путіна
Міністерство юстиції ПАР звернулося до суду по ордер на арешт Путіна

Міністерство юстиції Південно-Африканської Республіки (ПАР) направило до прокуратури країни офіційний запит на видачу ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна. Про це йдеться в повідомленні опозиційної партії ПАР «Демократичний альянс».

21 липня Високий суд провінції Гаутенг у Преторії підтвердив, що ордер на арешт Путіна направили національному директору державного обвинувачення Шамілі Батохі. Це означає, що влада ПАР буде зобов'язана арештувати Путіна, якщо той з'явиться на території країни.

Відповідне рішення ухвалили в межах судового розгляду, яке ініціював «Демократичний альянс».

«Попри всі зусилля президента Сиріла Рамафоси захистити Путіна від відповідальності за його воєнні злочини — включно з його абсурдною заявою про те, що Конституція Південної Африки якимось чином забороняє йому виконувати директиву МКС — тепер очевидно, що прихильність DA справедливості та верховенству права повністю виправдана», — зазначили в опозиції.

Нагадаємо, 17 березня 2023-го Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію та переміщення дітей з окупованих районів України до країни-агресора, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Оскільки Південно-Африканська Республіка є учасницею Римського статуту, то вона зобов’язана виконати ордер МКС та заарештувати Путіна в разі його візиту до країни.

Спершу ПАР заявляла, що усвідомлює свої юридичні зобов'язання щодо ордера на арешт Путіна, якщо той приїде на саміт БРІКС, однак невдовзі міністерка закордонних справ Наледі Пандор заявила, що її країна розгляне своє законодавство та проконсультується з російською стороною через ордер на арешт Путіна.

Пізніше президент країни Сиріл Рамафоса заявив, що ПАР повинна вийти з Міжнародного кримінального суду, щоб не виконувати його ордеру, але, зрештою, його офіс заявив, що це — помилка.

19 липня Офіс президента ПАР повідомив, що Путін вирішив не їхати на саміт БРІКС до Південно-Африканської Республіки, де йому загрожує арешт за ордером Міжнародного кримінального суду. Натомість Росію у серпні представлятиме міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1576
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду