Окупанти протягом осені вивезли до Росії 10 тисяч українських дітей «на оздоровлення»

Окупанти протягом осені вивезли до Росії 10 тисяч українських дітей «на оздоровлення»

28 Грудня 2023
706
28 Грудня 2023
23:09

Окупанти протягом осені вивезли до Росії 10 тисяч українських дітей «на оздоровлення»

706
Маленьких українців доставляють у дитячі табори, у яких з ними проводять пропагандистську роботу, й нерідко взагалі не повертають додому.
Окупанти протягом осені вивезли до Росії 10 тисяч українських дітей «на оздоровлення»
Окупанти протягом осені вивезли до Росії 10 тисяч українських дітей «на оздоровлення»

Лише за минулу осінь росіяни вивезли з тимчасово окупованих територій до РФ 10 тисяч українських дітей, нібито «на оздоровлення». Про це повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС).

За інформацією ЦНС, маленьких українців доставляють у дитячі табори, у яких з ними проводять пропагандистську роботу, й нерідко взагалі не повертають додому офіційним опікунам. Зазначається, що російські агресори склали план, згідно з яким з кожного тимчасово захопленого регіону мали вивезти 2,5 тисячі дітей. Направлення «на оздоровлення» видають лікарі, яких завезли з РФ.

«Кричущим випадком стала смерть у поїзді Тюмень—Адлер дитини, яка поверталась з “оздоровлення”. Всіх дітей перевозили у жахливих умовах, а перед цим їх вакцинували російською “якісною” вакциною від грипу. В результаті понад 100 дітей потрапили у лікарню», — повідомили в Центрі.

Центр національного спротиву зауважив, що кожен, хто причетний до вивезення українських дітей і політики зміни їхньої самоідентифікації (що є геноцидом), понесе відповідальність за свої дії.

Як повідомляв нещодавно український омбудсман Дмитро Лубінець, на сьогодні Україна офіційно підтверджує депортацію окупантами до Росії понад 19 540 тисяч українських дітей

За словами Лубінця, українська влада зараз має дуже багато ініціатив щодо повернення українських дітей, хоч і не має надто багато інструментів для цього, але шукає все нові і нові конкретні способи.

«Якщо ми повертатимемо одну дитину щодня, то нам треба для цього 55 років. І це на тлі того, що РФ щодня продовжує депортувати все нові і нові групи українських дітей з території нашої держави», — заявив Дмитро Лубінець.

У липні російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова оголосила, що з початку повномасштабного вторгнення Росія «прийняла» понад 700 тисяч українських дітей. Більшість із них, за її словами, «приїхали» до Росії з батьками чи іншими родичами. При цьому, за її словами, на територію Росії також «прибули» близько 1,5 тисячі дітей із сиротинців або дітей, які залишилися без піклування. 288 дітей з окупованої території Донеччини, як повідомила Львова-Бєлова, були влаштовані в Росії в прийомні сімʼї.

При цьому президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна може підтвердити документально близько 20 000 випадків примусового переміщення українських дітей, але реальна їх кількість більша. 

27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

17 березня  Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

У червні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення опублікувала на своєму сайті звіт щодо того, яку відповідальність російські ЗМІ несуть за депортацію українських дітей.

Нещодавно уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець вперше підтвердив факт зміни імені та прізвища українській дитині, яку депортували з окупованих територій до Росії. Йдеться про 10-місячну Маргариту Прокопенко з Херсона, яку вивезли до Москви та «удочерили» лідер партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов та його дружина. Це вперше Україна підтвердила факт зміни імені депортованій українській дитині і вперше підтверджено факт участі в депортації російського топполітика.

Читайте також: 

Фото: колаж із сайту Центру національного спротиву

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
706
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду