Верховна Рада закликала країни світу виконати рішення МКС щодо арешту Путіна

Верховна Рада закликала країни світу виконати рішення МКС щодо арешту Путіна

20 Березня 2023
1060
20 Березня 2023
16:26

Верховна Рада закликала країни світу виконати рішення МКС щодо арешту Путіна

1060
Верховна Рада: Злочини Росії в Україні здійснюються за прямими наказами вищого політичного і військового керівництва РФ. Це потребує рішучої та дієвої реакції міжнародної спільноти.
Верховна Рада закликала країни світу виконати рішення МКС щодо арешту Путіна
Верховна Рада закликала країни світу виконати рішення МКС щодо арешту Путіна

Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн – учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачі його у розпорядження суду.

Відповідна постанова № 9122 оприлюднена на сайті парламенту. За неї проголосували 335 депутатів, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

«Верховна Рада України наполегливо закликає сторони – учасниці Римського статуту здійснити всі можливі заходи для виконання рішення Палати попереднього провадження Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини в Офісі президента  РФ Марії Львової-Бєлової та їх подальшої передачі в розпорядження суду відповідно до взятих на себе зобов’язань згідно з Римським статутом», — йдеться у заяві.

У пояснювальній записці вказано, що злочини Росії в Україні «здійснюються за прямими наказами вищого політичного і військового керівництва РФ та є грубим порушенням чинних норм міжнародного права, що потребує рішучого і дієвого реагування міжнародної спільноти шляхом притягнення російського керівництва до міжнародної кримінальної відповідальності».

Постанова також закликає ООН, міжнародні парламентські організації, парламенти та уряди країн світу рішуче засудити тяжкі злочини Росії та вжити всіх можливих заходів для їх розслідування.

Також у постанові міститься звернення щодо необхідності створення спеціального трибуналу щодо агресії РФ проти України та вироблення міжнародного механізму з відшкодування шкоди та збитків, завданих внаслідок протиправних дій РФ.

Нагадаємо, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ у справах дитини.

Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Генеральний прокурор України Андрій Костін на своїй фейсбук-сторінці назвав цю подію «історичним рішенням для України та всієї системи міжнародного права» і подякував особисто Прокурору МКС Каріму Хану.

19 березня міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн оголосив, що виконає ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо він з'явиться на німецькій території.

Південно-Африканська Республіка заявила, що усвідомлює свої юридичні зобов'язання щодо ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо той відвідає, як заплановано, країну в серпні під час саміту БРІКС.

Фото: Андрій Костін / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1060
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду