У ПАРЄ створили комітет з питань українських дітей

У ПАРЄ створили комітет з питань українських дітей

27 Листопада 2023
697
27 Листопада 2023
23:18

У ПАРЄ створили комітет з питань українських дітей

697
Комітет працюватиме над питаннями порушення прав дітей російськими окупантами та проблемою викрадення й депортації українських дітей.
У ПАРЄ створили комітет з питань українських дітей
У ПАРЄ створили комітет з питань українських дітей

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи у понеділок, 27 листопада, схвалило персональний склад спеціального комітету зі становища дітей України. Про це повідомила заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук.  

Спецкомітет очолила українська делегатка Олена Хоменко. До його складу також увійшли Марія Мезенцева, Павло Сушко, Лариса Білозір, Олександра Устінова. 

Перше засідання комітету відбудеться 15 грудня в Парижі.

«Працюватимемо над питаннями порушення прав дітей російськими окупантами, а також проблемою викрадення та депортації українських діток. Сподіваюся на плідну співпрацю та практичний результат», — розповіла Євгенія Кравчук. 

Нещодавно стало відомо, що лідер російської партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов та його дружина удочерили незаконно вивезену з України 10-місячну дівчинку Маргариту Прокопенко, таємно змінивши їй ім'я та громадянство.

Раніше російське видання «Проект» з’ясувало, що до примусового вивезення українських дітей до Росії причетна керівниця російського фонду «Архистратига Михаїла» й голова опікунської ради «Національного центру допомоги зниклим і постраждалим дітям» Олена Мільська. 

У липні російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова оголосила, що з початку повномасштабного вторгнення Росія «прийняла» понад 700 тисяч українських дітей. Більшість із них, за її словами, «приїхали» до Росії з батьками чи іншими родичами. При цьому, як сказала Львова-Бєлова, на територію Росії також «прибули» близько 1,5 тисячі дітей із сиротинців або дітей, які залишилися без піклування. 288 дітей з окупованої території Донеччини, як повідомила Львова-Бєлова, були влаштовані в Росії в прийомні сімʼї.

При цьому президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна може підтвердити документально близько 20 000 випадків примусового переміщення українських дітей, але реальна їх кількість більша. 

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

13 вересня Європарламент визнав самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка співучасником злочинів Росії в Україні, зокрема депортації дітей, і попросив Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт.

У вересні шестеро українських дітей, яких вдалося повернути з Росії, прибули до нідерландської Гааги, де зустрілися з керівництвом Міжнародного кримінального суду.

У червні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення опублікувала на своєму сайті звіт щодо того, яку відповідальність російські ЗМІ несуть за депортацію українських дітей.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
697
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду