ЗМІ: СБУ проводить обшуки вдома у Нестора Шуфрича. Йому інкримінують державну зраду

ЗМІ: СБУ проводить обшуки вдома у Нестора Шуфрича. Йому інкримінують державну зраду

15 Вересня 2023
1799
15 Вересня 2023
09:11

ЗМІ: СБУ проводить обшуки вдома у Нестора Шуфрича. Йому інкримінують державну зраду

1799
За даними журналістів, сьогодні відбувається понад 50 обшуків по справі Шуфрича. Нардепа наразі не затримали
ЗМІ: СБУ проводить обшуки вдома у Нестора Шуфрича. Йому інкримінують державну зраду
ЗМІ: СБУ проводить обшуки вдома у Нестора Шуфрича. Йому інкримінують державну зраду

Служба безпеки України проводить обшуки у народного депутата Нестора Шуфрича у нього вдома в селі Козин на Київщині. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив журналіст Юрій Бутусов.

(ОНОВЛЕНО) Водночас, низка ЗМІ з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах повідомили, що у Шуфрича наразі проводять обшуки, утім його ще не затримали, як про це писав Бутусов. Про це зокрема пишуть «Українська правда», «РБК-Україна», Суспільне, «Радіо Свобода», LB.ua та «Укрінформ».

За словами Бутусова, сьогодні відбувається понад 50 обшуків по справі Шуфрича. Нардеп є фігурантом справи російської шпигунської мережі, яку створив співробітник ФСБ РФ та колишній народний депутат, ексзаступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Володимир Сівкович. Влітку 2022-го Сівковичу повідомили про підозру у державній зраді.

«Виявляється, Нестор не тільки регулярно отримував по голові в парламентських бійках, але й тісно працював із фсбшником і екснардепом Володимиром Сівковичем. Тим самим, який з московського офісу координував роботу російської агентури в Україні. Нагадаємо, саме Сівкович курував роботу колишнього начальника кримського главку СБУ Кулініча, якого особисто Малюк затримував минулого року», — повідомили Суспільному правоохоронці.

За висновками слідства, Шуфрич за завданням Сівковича виступав на українських та російських телеканалах з метою поширення російської пропаганди та просування антиукраїнської політики. Нині Шуфричу інкримінують державну зраду.

«Очевидно, за завданням Сівковича Шуфрич був одним з рупорів Кремля в Україні. Наприклад, розповідав, що наша держава — штучне утворення. Тепер у нього буде більше часу почитати за ґратами нормальну історичну літературу», — повідомили в СБУ.

Нестор Шуфрич — український політик, народний депутат України. Був членом Партії регіонів (2007—2014), пізніше — нині забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя». У серпні 2019 року Шуфрич очолив парламентський Комітет з питань свободи слова і досі обіймає цю посаду.

У вересні 2021-го Шуфрич став мажоритарним акціонером телеканалу Перший незалежний, а в листопаді 2021-го купив канал UkrLive. 28 грудня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти компаній-власників каналів Першого незалежного та UkrLive. 

У лютому 2022 року журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» знайшли у власності людей, наближених до Шуфрича, нерухомість в окупованому Криму, оформлену за російським законодавством, а також земельні ділянки, придбані вже після анексії.

4 березня 2022-го, на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Шуфрича затримала тероборона Києва, бо він «фотографував блокпост». 16 травня минулого року нардеп виїхав за межі України. Як повідомили у фракції, поїздка була пов’язана із сімейними справами. 23 травня він повернувся.

У листопаді 2022-го «Рух Чесно» виступив із закликом зняти Шуфрича з посади голови парламентського комітету свободи слова та напрацювати єдину політику щодо депутатів проросійських партій. У грудні минулого року Шуфрич заявив, що не збирається добровільно йти з посади очільника комітету.

8 червня 2023 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії каналів «Наш», «Максі ТВ», «112», NewsOne, ZIK, UkrLive та Перший незалежний. Власником останніх двох був Шуфрич.

У липні цього року група депутатів з парламентської фракції «Європейська солідарність» ініціювала відкликати Нестора Шуфрича з посади голови комітету з питань свободи слова.

Читайте також:

Фото: Юрій Бутусов / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1799
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду