Заарештований Нестор Шуфрич усе ще очолює комітет з питань свободи слова. У парламенті збираються звільнити його наступного тижня

Заарештований Нестор Шуфрич усе ще очолює комітет з питань свободи слова. У парламенті збираються звільнити його наступного тижня

17 Вересня 2023
1355
17 Вересня 2023
12:10

Заарештований Нестор Шуфрич усе ще очолює комітет з питань свободи слова. У парламенті збираються звільнити його наступного тижня

1355
Якщо нардеп сам не напише заяву про складання повноважень, Верховна Рада знайде механізми його відкликання.
Заарештований Нестор Шуфрич усе ще очолює комітет з питань свободи слова. У парламенті збираються звільнити його наступного тижня
Заарештований Нестор Шуфрич усе ще очолює комітет з питань свободи слова. У парламенті збираються звільнити його наступного тижня

Підозрюваний у державній зраді народний депутат Нестор Шуфрич, який наразі перебуває в СІЗО, продовжує очолювати парламентський комітет з питань свободи слова. Про це повідомив перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко на медійному форумі «Редколегія. Саміт».

 «Шуфрич поки не склав мандат, і ми його поки не звільнили. Тому він ще очолює комітет свободи слова. Думаю, на наступному тижні ми його звільнимо», — сказав Корнієнко.

Якщо заарештованого нардепа буде відкликано з посади, у комітеті залишаться тільки два депутати, при цьому обидва з фракції «Слуга народу». Тому перед парламентаріями постане питання вибору нової кандидатури. Перший віцеспікер, який також належить до партії «Слуг», зазначив: «Ми відкриті до пропозицій щодо нового члена комітету. Хто його має очолити?  Депутат від опозиції, і не обов’язково з “Європейської солідарності”, бо там вже декілька разів заявили, що вони готові. Але, може, ще хтось інший також готовий. У нас же п’ять чи шість опозиційних сил, ми маємо всіх їх опитати».

У коментарі «Укрінформу» Олександр Корнієнко додав, що Верховна Рада знайде механізми відкликання Нестора Шуфрича з посади голови комітету з питань свободи слова, якщо він сам не напише заяву про складання повноважень.

«У нас є кілька проєктів постанов. Треба визначити, яка з них більше відповідає регламенту. Якщо не відповідає жодна, створити нову. Звичайно, було би ідеально, щоби він сам написав заяву на складання повноважень, бо він технічно найближчі 60 днів, напевно, не зможе бути якісним головою комітету... Якщо він це не зробить, ми знайдемо механізми, як це зробити в залі», — зазначив Корнієнко.

На майданчику медійного форуму перший віцеспікер також висловився з приводу доцільності об’єднання комітету з питань свободи слова та комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Шефредактор інтернет-видання «Оглядач» Орест Сохар запитав, чи не було б доречним об’єднати ці два комітети — з огляду на те, що, на думку Сохара, ніякої інформаційної політики «у нас немає» (відповідальність за її відсутність журналіст покладає на профільне міністерство — культури та інформаційної політики).  

«У нас була така дискусія, трохи раніше. Але у цих комітетів різні функції. Один має регулювати ринок, а другий — захищати. Тобто, вони мають контролювати один одного. Не думаю, що зараз варто говорити про такі серйозні парламентські реформи», — резюмував Корнієнко.

Нагадаємо, ввечері 15 вересня Печерський районний суд Києва обрав народному депутату, голові комітету з питань свободи слова Нестору Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Суд відправив Шуфрича під варту на 60 діб, до 13 листопада, без права внесення застави.

Шуфрич заявив, що має намір оскаржувати запобіжний захід.

Вранці 15 вересня стало відомо, що Служба безпеки України проводить обшуки в народного депутата Нестора Шуфрича у нього вдома в селі Козин на Київщині. Як повідомили джерела «Української правди», при обшуку в Шуфрича знайшли заборонену російську символіку та нагороди.

Раніше повідомлялось про те, що правоохоронці офіційно оголосили народному депутату Нестору Шуфричу підозру в державній зраді. За даними слідства, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, який у 2014 році виїхав до Москви й був завербований ФСБ РФ та завданням якого була координація російської агентури в Україні.

«Одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни нібито “один народ”. Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві», — повідомили в СБУ.

Також він поширював інформацію, спрямовану на вираження осуду, применшення авторитету та дискредитацію інститутів української влади, дискредитував діяльність керівників розвідувальних та правоохоронних органів.

«Підозрюваний підтримував ідеї проросійської спрямованості подальшого розвитку України. Він виходив з геополітичних інтересів РФ, які передбачають перебування України у сфері її впливу. Нардеп, знаючи про окупацію державою-агресором частини території України, продовжував здійснювати підривну діяльність проти нашої держави», — стверджують у спецслужбі.

Правоохоронці провели 45 обшуків за місцями проживання підозрюваного та в його близького оточення, було вилучено заборонену радянську символіку.

Крім того, за інформацією джерела «Української правди» у спецслужбі, в Нестора Шуфрича під час обшуку СБУ знайшла документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

Як свідчить фото, надане джерелом, документ передбачає перейменування цих областей України на так звані краї, широку автономію, проведення виборів, формування окремого уряду та парламенту.

Під документом, датованим липнем 2014 року, стоять підписи екснардепа Віктора Медведчука та самого Шуфрича.

 Фото: Шуфрич у залі суду / «Укрінформ»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1355
Читайте також
08.02.2024 15:23
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
645
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду