Депутати «Європейської солідарності» ініціюють відставку Шуфрича з посади голови комітету свободи слова (ОНОВЛЕНО)

Депутати «Європейської солідарності» ініціюють відставку Шуфрича з посади голови комітету свободи слова (ОНОВЛЕНО)

10 Липня 2023
1818
10 Липня 2023
17:02

Депутати «Європейської солідарності» ініціюють відставку Шуфрича з посади голови комітету свободи слова (ОНОВЛЕНО)

1818
Торік проєкт постанови про відкликання членів колишньої ОПЗЖ з керівних посад у парламенті не змогли внести до порядку денного засідань ВР.
Депутати «Європейської солідарності» ініціюють відставку Шуфрича з посади голови комітету свободи слова (ОНОВЛЕНО)
Депутати «Європейської солідарності» ініціюють відставку Шуфрича з посади голови комітету свободи слова (ОНОВЛЕНО)

Група депутатів з парламентської фракції «Європейська солідарність» пропонують Верховній Раді відкликати Нестора Шуфрича з посади голови комітету з питань свободи слова. Про це повідомила співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко.

Картку проєкту постанови №9469 оприлюднено на сайті парламенту 10 липня, але її текст поки відсутній.

«Вимагатиму на погоджувальній негайного винесення на сесію проєкту постанови про внесення змін до постанови Верховної Ради “Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Ради дев'ятого скликання” щодо відкликання Шуфрича», — написала Геращенко у фейсбуці.

Вона також нагадала, що «ЄС» рік тому вносила до Верховної Ради аналогічний проєкт постанови про відкликання з посад у керівництві комітетів членів колишньої фракції «Опозиційна платформа — За життя» (ОПЗЖ), але його навіть не включили у порядок денний сесії.

У коментарі «Детектору медіа» Ірина Геращенко, яка є серед авторів проєкту постанови, пояснила: «Зрозумівши, що наш тогорічний проєкт постанови про відкликання представників ОПЗЖ з керівних посад в парламенті не має перспектив, ми вирішили зареєструвати окрему постанову по Шуфричу. Сьогодні комітет свободи слова перетворився в якийсь фарс. У його складі лише троє депутатів — Нестор Шуфрич і ще двоє представників “Слуги народу”. І цей комітет вперше за історію парламенту не виконує своєї функції: не реагує на існуючі сьогодні безпекові загрози для представників журналістської професії, не піднімає тему вбивства українських медійників на війні на міжнародній арені, не помічає проблем із закриттям телеканалів, які були вилучені з цифрової системі Т-2, ігноруєполітичну цензуру в марафоні. Очевидно, Шуфрич не помічає всіх цих проблем, оскільки представники колишньої ОПЗЖ є партнерами владної більшості по голосуванню. Ну, не можуть представники проросійських партій, які роками просували в Україні нарративи, опікуватися сьогодні свободою слова»

Традиційно комітет з питань свободи слова в парламенті очолює представник опозиції. Але сьогодні партія, за якою обирався Шуфрич, не в опозиції, наголошує Геращенко, вона взагалі поза законом. За її словами, «Європейська солідарність» вимагатиме включення постанови щодо зняття з посади голови комітету Нестора Шуфрича у порядок денний. Також депутати від «ЄС» наполягатимуть на тому, щоб саме представник їхньої фракції очолив цей комітет.       

Як повідомляв «Детектор медіа», у листопаді 2022 року рух «Чесно» закликав зняти Шуфрича з посади голови комітету свободи слова, наголосивши, що такий комітет не може очолювати представник забороненої в країні партії, який досі має право доступу до державної таємниці.

Коментуючи вимогу руху «Чесно» щодо його зняття з посади голови парламентського комітету з питань свободи слова, в інтерв’ю «Детектору медіа» Нестор Шуфрич сказав, що поважає будь-яку позицію і думку громадян. Водночас добровільно йти у відставку з посади і складати мандат народного депутата він не збирається, бо його «обрав народ».

Нардеп від «Слуги народу» та секретар комітету Верховної Ради з питань свободи слова Сергій Швець заявив, що Шуфрич на цій посаді досить ефективний, добросовісно виконує свої обов’язки. 

А перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко в ефірі марафону «Єдині новини» у лютому 2023 року висловив думку, що нардеп Нестор Шуфрич має добровільно скласти повноваження голови комітету з питань свободи слова. Однак парламент може позбавити Шуфрича посади і без його згоди.  

Фото: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1818
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду