Верховна Рада позбавила Нестора Шуфрича посади голови комітету з питань свободи слова

Верховна Рада позбавила Нестора Шуфрича посади голови комітету з питань свободи слова

20 Вересня 2023
1604
20 Вересня 2023
14:48

Верховна Рада позбавила Нестора Шуфрича посади голови комітету з питань свободи слова

1604
До обрання нового голови комітету тимчасово виконувати обов'язки його керівника буде народний депутат з фракції «Слуга народу» Євген Брагар.
Верховна Рада позбавила Нестора Шуфрича посади голови комітету з питань свободи слова
Верховна Рада позбавила Нестора Шуфрича посади голови комітету з питань свободи слова

У середу, 20 серпня, Верховна Рада України розглянула питання щодо зміни керівника парламентського комітету з питань свободи слова.

Напередодні комітет ВР з питань Регламенту підтримав постанову про відставку Нестора Шуфрича, який нині перебуває в СІЗО за звинуваченням у державній зраді, з посади голови комітету з питань свободи слова.

«Комітет ухвалив висновок на проєкт постанови Верховної Ради “Про відкликання народного депутата України Шуфрича Н. І. з посади голови комітету з питань свободи слова”, внесений народними депутатами України Русланом Стефанчуком, Олександром Корнієнком та Оленою Кондратюк», — йшлося в рішенні регламентного комітету.

Шуфрича при цьому було вирішено залишити членом комітету, оскільки для його існування потрібно мінімум троє парламентарів. Як відомо, крім керівника комітету ВР з питань свободи слова до його складу входять ще двоє нардепів з фракції «Слуга народу» — Євген Брагар і Сергій Швець.

У той же день на засіданні Верховної Ради це питання було винесено на голосування до парламентської зали, і 258 депутатів проголосували за постанову керівництва ВР щодо відкликання Шуфрича з посади. Про це «Детектору медіа» повідомила народна депутатка Ірина Геращенко, додавши, що проти звільнення Шуфрича проголосували лише члени колишньої фракції забороненої «ОПЗЖ». Тепер, за її словами, виконувати обов’язки голови комітету з питань свободи слова буде член комітету Євген Брагар.

Геращенко нагадала про те, що фракція «Європейської солідарності» ще рік тому зареєструвала законопроєкт про відсторонення всіх представників заборонених партій з керівних посад ВР і місцевих органів влади, їх відкликання з міжпарламентських міжнародних делегацій та неможливість створення нових парламентських груп. Але постанову навіть не внесли до порядку денного.

Як повідомлялось раніше, ввечері 15 вересня Печерський районний суд Києва обрав народному депутату, голові комітету з питань свободи слова Нестору Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Суд відправив Шуфрича під варту на 60 діб, до 13 листопада, без права внесення застави.

Шуфрич заявив, що має намір оскаржувати запобіжний захід.

Напередодні співробітники Служби безпеки України провели обшуки в народного депутата Нестора Шуфрича в нього вдома в селі Козин на Київщині. Як повідомили джерела «Української правди», при обшуку в Шуфрича знайшли заборонену російську символіку та нагороди.

Раніше повідомлялось про те, що правоохоронці офіційно оголосили народному депутату Нестору Шуфричу підозру в державній зраді. За даними слідства, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, який у 2014 році виїхав до Москви й був завербований ФСБ РФ та завданням якого була координація російської агентури в Україні.

«Одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни нібито “один народ”. Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві», — повідомили в СБУ.

Також він поширював інформацію, спрямовану на вираження осуду, применшення авторитету та дискредитацію інститутів української влади, дискредитував діяльність керівників розвідувальних та правоохоронних органів.

«Підозрюваний підтримував ідеї проросійської спрямованості подальшого розвитку України. Він виходив з геополітичних інтересів РФ, які передбачають перебування України у сфері її впливу. Нардеп, знаючи про окупацію державою-агресором частини території України, продовжував здійснювати підривну діяльність проти нашої держави», — стверджують у спецслужбі.

Як повідомляв «Детектор медіа», у листопаді 2022 року рух «Чесно» закликав зняти Шуфрича з посади голови комітету свободи слова, наголосивши, що такий комітет не може очолювати представник забороненої в країні партії, який досі має право доступу до державної таємниці.

Коментуючи вимогу руху «Чесно» щодо його зняття з посади голови комітету з питань свободи слова, в інтерв’ю «Детектору медіа» Нестор Шуфрич сказав, що поважає будь-яку позицію і думку громадян. Водночас добровільно йти у відставку з посади і складати мандат народного депутата він не збирається, бо його «обрав народ».

Нардеп від «Слуги народу» та секретар комітету Верховної Ради з питань свободи слова Сергій Швець заявив, що Шуфрич на цій посаді досить ефективний, добросовісно виконує свої обов’язки. 

А перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко в ефірі марафону «Єдині новини» у лютому 2023 року висловив думку, що нардеп Нестор Шуфрич має добровільно скласти повноваження голови комітету з питань свободи слова.

Після того, як Шуфрич був арештований, Олександр Корнієнко пообіцяв, що найближчим часом Верховна Рада знайде механізми відкликання Нестора Шуфрича з посади голови комітету з питань свободи слова, якщо він сам не напише заяву про складання повноважень.

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1604
Читайте також
08.02.2024 15:23
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду