Нестор Шуфрич: «Якщо закриють і цей канал, я куплю інший»

Нестор Шуфрич: «Якщо закриють і цей канал, я куплю інший»

4 Листопада 2021
6313
4 Листопада 2021
09:32

Нестор Шуфрич: «Якщо закриють і цей канал, я куплю інший»

6313
Нардеп від «Опозиційної платформи — За життя» і новий мажоритарний акціонер «Медіахолдингу Новини» пояснив, навіщо купив телеканал UkrLive.
Нестор Шуфрич: «Якщо закриють і цей канал, я куплю інший»
Нестор Шуфрич: «Якщо закриють і цей канал, я куплю інший»

2 листопада стало відомо, що народний депутат України від «Опозиційної платформи — За життя», голова Комітету з питань свободи слова і віднедавна мажоритарний акціонер телеканалу Перший незалежний Нестор Шуфрич купив телеканал UkrLive (не плутати з UkrLife). Зараз цей канал транслює ефір Першого незалежного під логотипом UkrLive. Бачити його можуть користувачі супутникового телебачення, абоненти провайдерів «Ланет», Volia та «Тріолан» та інших. Таким чином, до кабельних мереж та супутникового телебачення вперше після блокування 26 лютого 2021 року повернувся ефір каналу, який традиційно пов’язують із Віктором Медведчуком.

UkrLive — це канал, який у 2018 році запустили тогочасні власники 4-го каналу Андрій Кісера та Андрій Мисик, соратники львівського політика Дмитра Добродомова (інший представник цього ж середовища, Роман Любицький, продав колишнім працівникам каналів Козака-Медведчука Перший незалежний). До середини вересня 2021 року власником каналу був Максим Варламов — юрист і медіаменеджер, який також був співвласником 4-го каналу. В середині вересня Варламов вийшов і з 4-го каналу, і з UkrLive — новим бенефіціаром останнього став Владислав Багінський.

Владислав Багінський був директором журналу «Папарацци», який належав Валіду й Омару Арфушам, а потім — музичним продюсером Національної телекомпанії України за часів, коли її очолював Єгор Бенкендорф, а його заступником був Валід Арфуш. Працював Багінський і на Прямому каналі, коли його запускав Олексій Семенов. Джерела «Детектора медіа» на медіаринку називають Багінського «людиною Бенкендорфа». І саме в Багінського, за словами Шуфрича, він купив UkrLive. Єгор Бенкендорф очолює компанію «Медіахолдинг Новини» і є, за словами Шуфрича, головним топменеджером його медіаресурсу. Тож можна припустити, що перехід UkrLive під контроль команди Медведчука відбувся в середині вересня.

Навіщо опозиційний нардеп купує канал для ретрансляції вже заблокованого Службою безпеки України Першого незалежного? Скільки він витратив на це грошей — і чиїх? Чи розраховує він на те, що UkrLive дадуть відкрито мовити та розширювати мережу покриття? «Детектор медіа» поставив ці запитання Несторові Шуфричу.

На запитання про ретрансляцію Першого незалежного Нестор Шуфрич відповів обережно, втім із його слів можна зробити висновок, що «Медіахолдинг Новини» — компанія, формально заснована сотнею колишніх працівників каналів Козака-Медведчука, — вироблятиме продукт для UkrLive без використання бренду «Перший незалежний».

— Пане Несторе, в кого ви купили телеканал Ukrlive?

— У Влада Багінського. Я його знаю двадцять років. А до того разом із журналістами я став співзасновником ТОВ «Медіахолдинг Новини», який і буде виробляти продукт для каналу UkrLive. На каналі працює мінімальна необхідна кількість працівників, щоб розмістити і транслювати продукт. А основна робота буде проходити в межах «Медіахолдингу Новини», який ми створили разом із журналістами. У ньому працюють сотні людей.

Спочатку ми спробували реанімувати Перший незалежний. Я, чесно кажучи, думав, що моя присутність змусить Службу безпеки України, яка відключила мовлення цього каналу, реагувати. Їхня позиція — що, мовляв, ретрансляція Першого незалежного несе загрозу національній безпеці України. Я сподівався, що вони відкличуть свого листа, за яким після пів години ефіру був заблокований Перший незалежний. Але вони не реагували. Ви знаєте, що після ухвалення закону про олігархів ціни на компанії, які мають ліцензії на мовлення, різко впали. Тому я купив Ukrlive у Багінського за чотири мільйони гривень своїх особистих коштів.

— Чи буде цей канал ретранслювати Перший незалежний, чи стане окремим мовником?

— Скоріш за все, UkrLive буде окремим мовником, який співпрацює з Першим незалежним як із продакшеном, як, наприклад, «1+1» співпрацює зі «Студією Квартал 95». Ukrlive залучатиме окремий продукт журналістського колективу «Медіахолдингу Новини» та окремих журналістів.

— Була новина, що ви підписали  редакційну угоду про невтручання з колективом каналу. Йдеться про UkrLive?

— Ні, про «Медіахолдинг Новини». Я хочу, щоб UkrLive у кооперації з Першим незалежним став найбільш незалежним від власників телеканалом.

— Чому ви вирішили витрачати гроші на канал, який навряд чи щось заробляє й може бути бізнесом у такому форматі?

— Я дуже сподіваюся на те, що цей канал зароблятиме на рекламі. Першим незалежним і Ukrlive керує Єгор Бенкендорф, він там усе організовує — і робить усе, щоб реклама була. Сам я не можу цим займатися, бо я народний депутат України.

Я погодив максимальний річний дефіцит, який буду покривати зі своїх особистих коштів. Суму називати я не буду. Це гроші, які я буду їм давати, якщо їм не вистачатиме заробітків від реклами. Я просив, щоб за можливості дотація з мого боку була мінімальна. Я пообіцяв журналістам підтримку. Не зміг, на жаль, забезпечити їм державну підтримку, тому вирішив забезпечити особисту. Цей актив посилює мою присутність у політиці. Не можна сказати, що це гроші на вітер. Вважаю це своїм громадсько-політичним навантаженням.

— Чи будуть іще інвестори в «Медіахолдингу Новини»?

— Поки що виглядає, що я один.

— Чи буде в команді «Медіахолдингу Новини» Олексій Семенов?

— Це вже Бенкендорфу вирішувати. Ви знаєте, як я звик: нукер мого нукера — не мій нукер. Цього я навчився в Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій. Є група менеджерів, яким я довірив цей канал, а з ким вони будуть працювати — їхня справа.

— Чи не станеться з UkrLive того, що сталося з Першим незалежним одразу після запуску?

— Виключати цього не можна. Поки що до UkrLive питань нема — він працює.

Якщо вирішать закрити, то я хочу побачити підстави. В мене немає жодних активів, через які мене можна пов’язати з терористами (як Тараса Козака. — «ДМ»). Якщо канал заблокують, я буду подавати до суду, буду звертатись у всі можливі інстанції. Іншого шляху захисту, ніж мирні акції протесту, звернення до суду, до міжнародних інститутів, у тому числі європейських, немає. Кінцева інстанція — Європейський суд із прав людини та звернення до євродепутатів. Знаю, що зараз готується створення комісії з вивчення стану свободи слова в Україні в межах Парламентської асамблеї Ради Європи. Там є декілька депутатів, які хочуть дати оцінку факту закриття українських телеканалів і онлайн-видань. Я піду до кінця. Якщо закриють і цей канал, я куплю інший. Будуть закривати канали — я буду відкривати нові, аж поки вся світова спільнота не скаже: «Що ви там усі, з глузду з’їхали?»

Мені прикро, що це робить саме влада Зеленського, з яким до його президентства в мене були чудові стосунки, й у другому турі я агітував за нього як міг. Я переконаний, що йдеться не про захист інформаційного простору держави, а про захист їхньої репутації.

— Чи вірите ви, що рішення суду змусить СБУ розблокувати мовлення Першого незалежного?

— Я в цьому абсолютно переконаний. Якщо цього не станеться, піду до Європейського суду з прав людини. Впевнений, що буде задоволена і скарга каналів «112», ZIK і NewsOne щодо запровадження санкцій РНБО.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6313
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду