Два місяці в СІЗО без права на заставу: суд обрав Нестору Шуфричу запобіжний захід

Два місяці в СІЗО без права на заставу: суд обрав Нестору Шуфричу запобіжний захід

15 Вересня 2023
704
15 Вересня 2023
23:33

Два місяці в СІЗО без права на заставу: суд обрав Нестору Шуфричу запобіжний захід

704
Народному депутату висунули підозру в державній зраді, йому загрожує 15 років ув'язнення.
Два місяці в СІЗО без права на заставу: суд обрав Нестору Шуфричу запобіжний захід
Два місяці в СІЗО без права на заставу: суд обрав Нестору Шуфричу запобіжний захід

Увечері 15 вересня Печерський районний суд Києва обрав народному депутату, голові комітету з питань свободи слова Нестору Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Про це із зали суду повідомила кореспондентка Суспільного.  

Суд відправив Шуфрича під варту на 60 діб, до 13 листопада, без права внесення застави. Нардепу одягнули кайданки в залі суду.

Шуфрич заявив, що має намір оскаржувати запобіжний захід.

Судове засідання відбулося в закритому режимі. Про це клопотала сторона обвинувачення. Адвокати нардепа заперечували та виступали за відкрите засідання. Прокурор у справі просив про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Раніше повідомлялось про те, що правоохоронці офіційно оголосили народному депутату Нестору Шуфричу підозру в державній зраді. За даними слідства, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, який у 2014 році виїхав до Москви й був завербований ФСБ РФ та завданням якого була координація російської агентури в Україні.

«Одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни нібито «один народ». Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві», — повідомили в СБУ.

Також він поширював інформацію, спрямовану на вираження осуду, применшення авторитету та дискредитацію інститутів української влади, дискредитував діяльність керівників розвідувальних та правоохоронних органів.

«Підозрюваний підтримував ідеї проросійської спрямованості подальшого розвитку України. Він виходив з геополітичних інтересів РФ, які передбачають перебування України у сфері її впливу. Нардеп, знаючи про окупацію державою-агресором частини території України, продовжував здійснювати підривну діяльність проти нашої держави», — стверджують у спецслужбі.

Правоохоронці провели 45 обшуків за місцями проживання підозрюваного та в його близького оточення, вилучено заборонену радянську символіку.

Крім того, за інформацією джерела «Української правди» у спецслужбі, в Нестора Шуфрича під час обшуку СБУ знайшла документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

Як свідчить фото, надане джерелом, документ передбачає перейменування цих областей України на так звані краї, широку автономію, проведення виборів, формування окремого уряду та парламенту.

Під документом, датованим липнем 2014 року, стоять підписи екснардепа Віктора Медведчука та самого Шуфрича.

Нагадаємо, вранці 15 вересня стало відомо, що Служба безпеки України проводить обшуки в народного депутата Нестора Шуфрича у нього вдома в селі Козин на Київщині. Як повідомили джерела «Української правди», при обшуку в Шуфрича знайшли заборонену російську символіку та нагороди.

Нестор Шуфрич — український політик, народний депутат України. Був членом Партії регіонів (2007–2014), пізніше — нині забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя». У серпні 2019 року Шуфрич очолив парламентський комітет з питань свободи слова і досі обіймає цю посаду.

У вересні 2021-го Шуфрич став мажоритарним акціонером телеканалу «Перший незалежний», а в листопаді 2021-го купив канал UkrLive. 28 грудня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти компаній-власників Першого незалежного та UkrLive. 

У лютому 2022 року журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» знайшли у власності людей, наближених до Шуфрича, нерухомість в окупованому Криму, оформлену за російським законодавством, а також земельні ділянки, придбані вже після анексії.

4 березня 2022-го, на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Шуфрича затримала тероборона Києва, бо він «фотографував блокпост». 16 травня минулого року нардеп виїхав за межі України. Як повідомили у фракції, поїздка була пов’язана із сімейними справами. 23 травня він повернувся.

У листопаді 2022-го рух «Чесно» виступив із закликом зняти Шуфрича з посади голови парламентського комітету свободи слова та напрацювати єдину політику щодо депутатів проросійських партій. У грудні минулого року Шуфрич заявив, що не збирається добровільно йти з посади очільника комітету.

8 червня 2023 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії каналів «Наш», «Максі ТВ», «112», NewsOne, ZIK, UkrLive та Перший незалежний. Власником останніх двох був Шуфрич.

У липні цього року група депутатів з парламентської фракції «Європейська солідарність» ініціювала відкликання Нестора Шуфрича з посади голови комітету з питань свободи слова.

Фото: Нестор Шуфрич під час судового слухання / Суспільне 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
704
Читайте також
08.02.2024 15:23
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
649
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду