«Схеми» знайшли у Шуфрича нерухомість та землю в Криму, оформлені за російським законодавством

«Схеми» знайшли у Шуфрича нерухомість та землю в Криму, оформлені за російським законодавством

18 Лютого 2022
6551
18 Лютого 2022
09:12

«Схеми» знайшли у Шуфрича нерухомість та землю в Криму, оформлені за російським законодавством

6551
Нардеп стверджує, що українські закони нібито дозволяють для захисту майнових прав «тимчасово діяти по тим правилам, які встановлені Росією». Правознавці та офіційні представники профільних органів це заперечують.
«Схеми» знайшли у Шуфрича нерухомість та землю в Криму, оформлені за російським законодавством
«Схеми» знайшли у Шуфрича нерухомість та землю в Криму, оформлені за російським законодавством

Журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» знайшли у власності людей, наближених до народного депутата від «ОПЗЖ», голови Комітету з питань свободи слова Нестора Шуфрича, нерухомість в окупованому Криму, оформлену за російським законодавством, а також земельні ділянки, придбані вже після анексії.

Як йдеться у розслідуванні, недобудований маєток Шуфрича знаходиться в Сімеїзі, на березі моря, по сусідству з маєтком одного з лідерів «ОПЗЖ» Віктора Медведчука.

Саме фірма його родини «Спорт-тур» у 2013 році продала цю землю з будівлею на 4,5 тисячі кв. м компанії «Авто бізнес груп». Директором останньої є Віктор Сидорук – помічник Нестора Шуфрича вже кілька скликань парламенту поспіль. Він відмовився відповідати журналістам, чим займається його фірма.

Засновниками «Авто бізнес груп» значилися кіпрські фірми. Але в 2019 році закон зобов'язав розкривати кінцевих бенефіціарів. І в 2021-му в українському реєстрі з’явився запис, що кінцевий бенефіціар «Авто бізнес груп» – Іван Шуфрич – 81-річний батько нардепа.

За даними джерел журналістів у податковій, Іван Шуфрич з 1999 року і до купівлі нерухомості в Криму заробив сумарно до двох мільйоннів гривень, а отже, не міг сплатити 3 млн грн за землю та 11 млн грн за будівлю.

З весни 2021 року Путін заборонив українцям володіти землею в Криму, тому власність Шуфрича мали перереєструвати за російськими законами. Щоб знайти дані про це в кадастровому реєстрі, «Схемам» довелось підбирати кадастровий номер вручну. Таким чином журналісти знайшли в російському реєстрі всі кримські ділянки та об’єкти нерухомості, які придбала родина Шуфрича. 

Основна будівля маєтку, а також земля навколо нього є і в українському реєстрі, і в російському. Але відрізняється власник: в українському реєстрі це українська фірма Шуфричів, в Росії – російська «Естейт холдинг груп», зареєстрована в Москві. Її контролюють помічник Шуфрича та батько нардепа, а кримська нерухомість була оформлена на цю компанію в 2019 році. 

Окрім переоформлення землі, придбаної до окупації, «Естейт холдинг груп» в 2017 році купила 25 соток із літнім будинком. 

Нестор Шуфрич прокоментував журналістам, що особисто він нерухомості в Криму не має, але в його родини є. За словами нардепа, «в 2019 році було прийнято два спеціальних закони, які дозволили заради захисту майнових прав в АРК тимчасово діяти по тим правилам, які були встановлені російською стороною».

Правознавці та офіційні представники профільних органів державної влади, з якими поговорили журналісти, спростували, що такі закони коли-небудь ухвалювались в Україні.

Фото: «Схеми» / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6551
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Роман
789 дн. тому
А у Зеленской по какому законодательству квартира оформлена?
Петро
789 дн. тому
І що? Не треба було переоформлювати? Подарувати все своє господарство по Криму кацапам? То витак боретесь за відновлення Криму Україні? Негідники! Я так розумію, Порошенко і Зеленский дують одну дуду, щоби нічого не поверталось.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду