detector.media
Марина Баранівська
Роман Мельник
«Детектор медіа»
15.09.2023 09:11
ЗМІ: СБУ проводить обшуки вдома у Нестора Шуфрича. Йому інкримінують державну зраду
ЗМІ: СБУ проводить обшуки вдома у Нестора Шуфрича. Йому інкримінують державну зраду
За даними журналістів, сьогодні відбувається понад 50 обшуків по справі Шуфрича. Нардепа наразі не затримали

Служба безпеки України проводить обшуки у народного депутата Нестора Шуфрича у нього вдома в селі Козин на Київщині. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив журналіст Юрій Бутусов.

(ОНОВЛЕНО) Водночас, низка ЗМІ з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах повідомили, що у Шуфрича наразі проводять обшуки, утім його ще не затримали, як про це писав Бутусов. Про це зокрема пишуть «Українська правда», «РБК-Україна», Суспільне, «Радіо Свобода», LB.ua та «Укрінформ».

За словами Бутусова, сьогодні відбувається понад 50 обшуків по справі Шуфрича. Нардеп є фігурантом справи російської шпигунської мережі, яку створив співробітник ФСБ РФ та колишній народний депутат, ексзаступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Володимир Сівкович. Влітку 2022-го Сівковичу повідомили про підозру у державній зраді.

«Виявляється, Нестор не тільки регулярно отримував по голові в парламентських бійках, але й тісно працював із фсбшником і екснардепом Володимиром Сівковичем. Тим самим, який з московського офісу координував роботу російської агентури в Україні. Нагадаємо, саме Сівкович курував роботу колишнього начальника кримського главку СБУ Кулініча, якого особисто Малюк затримував минулого року», — повідомили Суспільному правоохоронці.

За висновками слідства, Шуфрич за завданням Сівковича виступав на українських та російських телеканалах з метою поширення російської пропаганди та просування антиукраїнської політики. Нині Шуфричу інкримінують державну зраду.

«Очевидно, за завданням Сівковича Шуфрич був одним з рупорів Кремля в Україні. Наприклад, розповідав, що наша держава — штучне утворення. Тепер у нього буде більше часу почитати за ґратами нормальну історичну літературу», — повідомили в СБУ.

Нестор Шуфрич — український політик, народний депутат України. Був членом Партії регіонів (2007—2014), пізніше — нині забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя». У серпні 2019 року Шуфрич очолив парламентський Комітет з питань свободи слова і досі обіймає цю посаду.

У вересні 2021-го Шуфрич став мажоритарним акціонером телеканалу Перший незалежний, а в листопаді 2021-го купив канал UkrLive. 28 грудня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти компаній-власників каналів Першого незалежного та UkrLive. 

У лютому 2022 року журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» знайшли у власності людей, наближених до Шуфрича, нерухомість в окупованому Криму, оформлену за російським законодавством, а також земельні ділянки, придбані вже після анексії.

4 березня 2022-го, на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Шуфрича затримала тероборона Києва, бо він «фотографував блокпост». 16 травня минулого року нардеп виїхав за межі України. Як повідомили у фракції, поїздка була пов’язана із сімейними справами. 23 травня він повернувся.

У листопаді 2022-го «Рух Чесно» виступив із закликом зняти Шуфрича з посади голови парламентського комітету свободи слова та напрацювати єдину політику щодо депутатів проросійських партій. У грудні минулого року Шуфрич заявив, що не збирається добровільно йти з посади очільника комітету.

8 червня 2023 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії каналів «Наш», «Максі ТВ», «112», NewsOne, ZIK, UkrLive та Перший незалежний. Власником останніх двох був Шуфрич.

У липні цього року група депутатів з парламентської фракції «Європейська солідарність» ініціювала відкликати Нестора Шуфрича з посади голови комітету з питань свободи слова.

Читайте також:

Фото: Юрій Бутусов / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY