Четверо поплічників Медведчука планували держпереворот у перші дні вторгнення: отримали до 10 років тюрми

Четверо поплічників Медведчука планували держпереворот у перші дні вторгнення: отримали до 10 років тюрми

10 Серпня 2023
2651
10 Серпня 2023
12:01

Четверо поплічників Медведчука планували держпереворот у перші дні вторгнення: отримали до 10 років тюрми

2651
Засуджені хотіли залучити підконтрольні громадські організації, провести в Києві «національні збори», затвердити резолюцію про «відсторонення від влади» державного керівництва, а в разі відмови — усунути законну владу силоміць.
Четверо поплічників Медведчука планували держпереворот у перші дні вторгнення: отримали до 10 років тюрми
Четверо поплічників Медведчука планували держпереворот у перші дні вторгнення: отримали до 10 років тюрми

Четверо поплічників підозрюваного у державній зраді колишнього народного депутата Віктора Медведчука, які готували насильницьке захоплення влади в Україні, засуджені до ув'язнення. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Серед засуджених — громадянин Росії, військовий розвідник за фахом, який був на зв’язку з представниками адміністрації президента та спецслужб РФ.

Як пише СБУ, зловмисники планували синхронізувати державний переворот з початком повномасштабного вторгнення РФ.

За даними слідства, вони хотіли захопити владу через підконтрольні їм громадські організації в Києві та інших регіонах. Ці прокремлівські осередки мали ініціювати проведення в Києві так званих «національних зборів». На цьому заході вони планували затвердити так звану резолюцію про «відсторонення від влади» вищого військово-політичного керівництва України.

У разі відмови вони планували усунути законну владу силоміць. Для цього формували власне «бойове крило», до якого намагалися залучити пів тисячі озброєних осіб. Для пошуку бойовиків використовували власні зв’язки серед прихильників рашизму, додали в СБУ.

Співробітники СБУ своєчасно викрили організаторів і затримали їх ще на початку повномасштабного вторгнення РФ.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисників винними в діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, і призначив росіянину 10 років, організатору злочину 7 років, а двом його спільникам — по 5 років ув’язнення. 

Нагадаємо, підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі»До 24 лютого 2022-го Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення РФ утік зі свого маєтку в Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата.

Відзначимо, це не єдиний сценарій, за яким Росія планувала розхитати Україну перед повномасштабним вторгненням. За даними британського Королівського інституту оборонних та безпекових досліджень (RUSI), перед вторгненням Росія хотіла дестабілізувати ситуацію в Україні, організувавши проросійські та ультраправі протести, щоб з різних боків тиснути на центральну владу в Україні. Організувати мітинги й загалом паралізувати українську владу мала мережа агентів серед впливових українців, яких Росія вербувала роками.

Зокрема, тодішній очільник управління СБУ в Криму Олег Кулініч отримав від екссекретаря РНБО Володимира Сівковича завдання переконати українську владу піти на поступки Росії безпосередньо перед вторгненням — відмовитися від руху до НАТО та повернутися до нейтрального статусу. За задумом Росії, це мало б спричинити масштабні протести на кшталт Євромайдану та дестабілізувати ситуацію в Україні, що допомогло б під час вторгнення.

На мітингах мала б переважати ультраправа риторика та символіка, а протестувальники звинувачували б владу в неспроможності протистояти РФ. Росія хотіла запустити в ці протести провокаторів, які б спричинили сутички з поліцією. Для російської аудиторії це виглядало б як «ультраправий переворот» і мало виправдати вторгнення.

У липні 2022 року ДБР повідомило про підозру у держзраді Володимиру Сівковичу. Тоді встановили, що Сівкович через довірених осіб контролює в Україні низку фірм та підприємств, які використовують для прикриття та фінансування розвідувально-підривної діяльності проти України. У липні 2023 року правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт щодо держзради ексначальника СБУ в Криму Олега Кулініча. За даними правоохоронців, Кулініч працював на «політичний офіс» при ФСБ РФ. Він знав про плани вторгнення Росії, але приховав їх і бойкотував оборону на півдні.

Фото: СБУ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2651
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду