Правозахисники вимагають звільнити з Офісу президента соратника ексміністра МВС Захарченка

Правозахисники вимагають звільнити з Офісу президента соратника ексміністра МВС Захарченка

17:00,
7 Серпня 2020
2443

Правозахисники вимагають звільнити з Офісу президента соратника ексміністра МВС Захарченка

17:00,
7 Серпня 2020
2443
Правозахисники вимагають звільнити з Офісу президента соратника ексміністра МВС Захарченка
Правозахисники вимагають звільнити з Офісу президента соратника ексміністра МВС Захарченка
Правозахисні та інші громадські організації стурбовані призначенням заступником голови Офісу президента Олега Татарова – близького соратника міністра внутрішніх справ часів Януковича Віталія Захарченка. Вони вимагають від президента Володимира Зеленського звільнити пана Татарова.

Відповідну заяву підписали понад 20 ГО. Серед них – Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, Правозахисна ініціатива, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Центр прав людини Zmina, Медійна ініціатива за права людини та інші.

Олег Татаров – колишній заступник начальника Головного слідчого управління МВС часів президента Віктора Януковича. 5 серпня президент Володимир Зеленський призначив його заступником керівника Офісу президента, який відповідатиме за правоохоронний напрям.

Правозахисники вважають, що Олег Татаров дискредитував себе під час Революції гідності і, працюючи на керівній посаді в МВС, був прямо або опосередковано причетний до масових порушень прав людини в той час.

Автори заяви нагадують, що у 2014 році Олег Татаров відверто вводив в оману журналістів щодо подій, які сталися в ніч на 23 січня 2014 року на Кріпосному провулку та вулиці Коновальця у Києві, коли представники спецпідрозділу «Беркут» побили активістів «Автомайдану» та розтрощили їхні автомобілі. За версією пана Татарова, це автомайданівці в ту ніч «переслідували» 4 автобуси «Беркуту» та «намагалися завдати їм тілесних ушкоджень». Побитих протестувальників тоді затримали, більшість кинули під варту, інкримінувавши їм, як і заявляв пан Татаров, «хуліганські дії і масові заворушення».

Вони також нагадують, що на посаді заступника керівника Головного слідчого управління МВС пан Татаров неодноразово публічно заявляв про непричетність міліції до насильницьких дій та вбивств, що сталися під час Євромайдану. Зокрема, він робив заяви, що міліція не використовувала вогнепальну зброю проти протестувальників, а характер поранень деяких убитих може свідчити про те, що в них стріляли самі протестувальники.

Після Революції гідності Олега Татарова хотіли призначити заступником голови Херсонської ОДА. «Але після резонансу в ЗМІ херсонський голова ОДА відмовився від цієї ідеї. Проти його призначення виступала і покійна Катерина Гандзюк», - йдеться в заяві.

Автори заяви закликають президента звільнити Олега Татарова з посади заступника керівника Офісу президента України та в майбутньому не допускати призначень на високі політичні посади осіб, які обіймали керівні посади в правоохоронних органах часів Віктора Януковича і «виправдовували та покривали масові злочини та порушення прав людини».

Зазначимо, що в листопаді 2013 року Віктор Янукович увів Олега Татарова як представника МВС до складу Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

Нагадаємо, за перше півріччя 2020 року правозахисники зафіксували 48 випадків нападів і тиску на активістів в Україні.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Сергій
19:52 / 08.08.2020
В то время они с зеленским были с одной стороны баррикад, а народ - с другой... Один - врал про Майдан (за большие деньги), другой - глупо и нагло шутил про Майдан (тоже за большие деньги)...
Бывалый
17:45 / 07.08.2020
Правозахистників багато, а посада - одна, поважні!
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду