«Мої уявлення були доволі ідеалістичними»: Заступниця очільника МКІП Катерина Чуєва звільнилася за власним бажанням

«Мої уявлення були доволі ідеалістичними»: Заступниця очільника МКІП Катерина Чуєва звільнилася за власним бажанням

22 Серпня 2023
1896
22 Серпня 2023
16:40

«Мої уявлення були доволі ідеалістичними»: Заступниця очільника МКІП Катерина Чуєва звільнилася за власним бажанням

1896
У коментарі «УП» ексчиновниця зізналась, що наразі не має точного плану дій, але хотіла би повернутись до дослідницької роботи у сфері мистецтва.
«Мої уявлення були доволі ідеалістичними»: Заступниця очільника МКІП Катерина Чуєва звільнилася за власним бажанням
«Мої уявлення були доволі ідеалістичними»: Заступниця очільника МКІП Катерина Чуєва звільнилася за власним бажанням

Заступниця голови МКІП з питань європейської інтеграції Катерина Чуєва повідомила, що звільнилася з посади за власним бажанням. Вона підтвердила цю інформацію в коментарі «Українській правді. Життя».

За словами Чуєвої, ще кілька тижнів тому вона ухвалила рішення залишити роботу в міністерстві та написала відповідну заяву, попросивши про звільнення 15 серпня, на День археолога, «але вийшла невелика затримка».

«Мені було складно прийняти існуючу архітектуру державного управління та способи прийняття рішень у цій системі, — пояснила Катерина Чуєва свою мотивацію звільнитися зі МКІП. — Ззовні ситуація виглядала інакше і мушу сказати, що мої уявлення були доволі ідеалістичними. Великі обсяги операційних задач, термінових доручень та паперів також не давали зосередитися на тому, що я вважала пріоритетами. З часом розходження мого бачення з тими задачами, які доводилося виконувати, та з позицією деяких важливих членів колективу стали критичними».

Вона також зазначила, що, попри всі складнощі, залишатися на посаді у міністерстві її спонукала «потреба продовжувати евакуацію, пріоритезувати питання спадщини на урядовому рівні та постійний зв’язок з колегами, інституціями та міжнародними партнерами, для яких комунікація з міністерством, зокрема, у питаннях надання допомоги, була важливою».

Серед тих, кому Чуєва подякувала за співпрацю під час своєї каденції у МКІП, — колишній очільник МВС Денис Монастирський та його перший заступник Євгеній Єнін, які загинули в січні 2023-го внаслідок падіння у Броварах гвинтокрила, в якому вони перебували. «Без їхньої підтримки і взаємної довіри зрушити евакуаційні процеси було б дуже тяжко», — написала Катерина Чуєва і додала, що згодом писатиме ще «про низку інших викликів, плюси-мінуси-підводні камені».

У коментарі «Українській правді» ексчиновниця зізналась, що наразі не має точного плану дій, але хотіла би повернутись до дослідницької роботи у сфері мистецтва.

Катерина Чуєва — українська громадська та культурна діячка. З 2018-го до 2021 року була генеральною директоркою Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Також Чуєва була членом Наглядової ради Українського культурного фонду, але 7 червня 2021 року звільнилася з цієї посади.

Крім цього, Катерина Чуєва є учасницею ініціативи заснування Музею Майдану та співзасновницею ГО «Музей Майдану». З 2008 року є членкинею Міжнародної ради музеїв, у 2013–2016 роках була у складі Правління Міжнародного комітету ICOM-Europe, а у 2016–2019 роках — у складі Правління Міжнародного комітету меморіальних музеїв жертв публічних злочинів (ІСМЕМО).

У вересні 2021 року Чуєву призначили заступницею тодішнього голови МКІП Олександра Ткаченка.

Як повідомляла пресслужба міністерства, до її повноважень мали входити питання європейської інтеграції, міжкультурного обміну, а також питання спадщини.

Нагадаємо, 27 липня 2023 року Верховна Рада України відправила у відставку міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. Хоча напередодні, 26 липня, комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні більшістю голосів не підтримав відставку Ткаченка з посади міністра.

20 липня президент Володимир Зеленський повідомив, що попросив премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики. Він наголосив, що під час війни «максимум державних ресурсів має йти на оборону»,  а кожен проєкт, зокрема й у сфері культури, «який може бути реалізований за допомогою позабюджетних ресурсів, має бути реалізований за допомогою саме позабюджетних ресурсів».

Після цього Ткаченко повідомив у соцмережах, що сам подав прем’єр-міністру заяву про відставку. Хоча ще вдень 20 липня в інтерв’ю «Радіо Свобода» казав, що не має наміру йти з посади. 

28 липня на своїй фейсбук-сторінці заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко повідомила, що написала заяву про звільнення за власним бажанням.

Тоді ж, 28 липня, Кабінет Міністрів призначив тимчасовим виконувачем обов’язків очільника МКІП Ростислава Карандєєва. Днями в інтерв’ю «Суспільному» він заявив, що планує запропонувати нову структуру міністерства і новий штатний розпис.

Читайте також:

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1896
Читайте також
12.05.2023 21:10
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
2 150
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду