Представники сфери культури й небайдужі громадяни активно підписують лист до влади із закликом призначити Юлію Федів керівницею Мінкульту

Представники сфери культури й небайдужі громадяни активно підписують лист до влади із закликом призначити Юлію Федів керівницею Мінкульту

8 Вересня 2023
1232
8 Вересня 2023
17:05

Представники сфери культури й небайдужі громадяни активно підписують лист до влади із закликом призначити Юлію Федів керівницею Мінкульту

1232
«Це призначення буде гідним часу великих викликів», — йдеться у зверненні.
Представники сфери культури й небайдужі громадяни активно підписують лист до влади із закликом призначити Юлію Федів керівницею Мінкульту
Представники сфери культури й небайдужі громадяни активно підписують лист до влади із закликом призначити Юлію Федів керівницею Мінкульту

У соціальних мережах розповсюджують лист на підтримку кандидатури колишньої директорки УКФ Юлії Федів на пост міністра культури та інформаційної політики України.

Перед тим, 7 вересня, на відкритті третього Конгресу культури у Львові його організатори та куратори звернулись до прем’єр-міністра та депутатів Верховної Ради України із закликом призначити Юлію Федів керівницею Мінкульту.

Про це, зокрема, повідомили на сторінці Конгресу у фейсбуці. «На Конгресі озвучено лист на підтримку призначення Юлії Федів на посаду Міністра культури та інформаційної політики України. Лист уже підписали представники(ці) команди, кураторської групи, слухачі Конгресу», — йшлося в дописі.

Після ознайомлення з листом тих, хто поділяє позицію авторів звернення, закликали підписувати його онлайн через гугл-форму

«Сьогодні ми маємо шанс змінити ситуацію й отримати Міністерство культури й інформаційної політики, яке б відповідало очікуванням і потребам суспільства та не виглядало б атавістичним органом, цінність збереження якого вже давно не зрозуміла. МКіП має стати інституцією нового дизайну, як низка інших, витворених після Революції Гідності відповідно до нового суспільного запиту. А для цього Міністерству потрібен лідер чи лідерка з принципово інакшими підходами, ніж ті, які мі спостерігали останніми роками», — йдеться у зверненні.

На думку його авторів, система управління у сфері культури потребує докорінних змін. І хоча деякі з них  виходять за межі повноважень міністра, багато що залежить від «лідерства та чіткого етичного компасу, суголосного із прагненнями суспільства, яке нині не лише бореться за свободу, а й витворює новий суспільний договір».

«Ми бачили цей щоденний рух до змін і неймовірний розвиток, коли Український культурний фонд очолила Юлія Федів. Вона разом зі своєю командою довела, що можна побудувати прозору, дієву й гнучку систему — завдяки чіткій візії, відданому служінню, лідерству і, знову-таки, глибинній етиці. Юлія Федів заслужила нашу повну довіру», — наголошується в листі. 

Його ініціатори та підписанти закликають Кабінет Міністрів України якомога швидше подати кандидатуру Юлії Федів на посаду міністерки культури до парламенту, а депутатів Верховної Ради України підтримати її. 

«Це призначення буде гідним часу великих викликів, часу, коли кожен наш крок оцінюють сучасники й сучасниці й прийдешні покоління. Заради яких, власне, все й відбувається», — переконані ініціатори звернення до КМУ та ВРУ.

Повний текст звернення можна побачити тут.

Нещодавно «Детектор медіа» писав про те, що Юлію Федів можуть призначити міністеркою культури та інформаційної політики України

Голосування за кандидатуру очільника чи очільниці міністерства може відбутися на одному з пленарних засідань Верховної Ради в середині вересня. Нагадаємо, що відповідне подання до парламенту має робити прем’єр-міністр.

Культурна та медіаменеджерка, громадська діячка Юлія Федів відома насамперед як перша виконавча директорка Українського культурного фонду, який вона очолювала у 2018–2021 роках.

Після завершення контракту у 2021 році Федів знову подала свою кандидатуру на конкурсний відбір виконавчого директора УКФ і була однією з головних претенденток на переобрання. Але згодом відкликала свою заяву. Цьому передував скандал, що розгорівся через день після завершення подачі заяв на конкурс на посаду голови інституції: як відомо, Спілка концертних індустрій України звинуватила тоді керівництво УКФ у начебто непрозорості фінансування проєктів. 

Про своє рішення відмовитися від участі в конкурсі Юлія Федів повідомила у фейсбуці: «Я усвідомлюю всю відповідальність, яка покладена на мене, як діючої директорки. Але вважаю, що моя місія, моя мрія і мій час тут добігає кінця. Приймаючи це рішення, я керувалася єдиною метою: зберегти УКФ як сталу інституцію, життєво необхідну нашій культурній сфері. Дякую спільноті за потужну підтримку впродовж трьох років і особливо останніх складних тижнів».

1 липня 2021 року правління ГО «Громадське телебачення» обрало Юлію Федів директоркою hromadske. Її кандидатуру було визначено серед 90 претендентів, що подалися на конкурсний відбір на посаду керівника медіаорганізації.

1 червня 2022 року Федів полишила посаду директорки hromadske, оскільки стала переможницею програми ім. Г. Гамфрі, яка передбачає стажування у США на 2022–2023 академічний рік.

Раніше Юлія Федів була координаторкою журналістських проєктів у n-ost та Deutsche Welle, а з 2017 року керувала Національним бюро програми Євросоюзу «Креативна Європа» в Україні.

Нагадаємо, 28 липня 2023 року Кабінет Міністрів призначив тимчасовим виконувачем обов’язків міністра культури та інформаційної політики України  першого заступника міністра культури Ростислава Карандєєва. 

27 липня Верховна Рада України відправила у відставку міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка.

Фото: hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1232
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду