Ткаченко: Після війни можлива співпраця з «корисними росіянами»

Ткаченко: Після війни можлива співпраця з «корисними росіянами»

28 Квітня 2023
2928
28 Квітня 2023
19:24

Ткаченко: Після війни можлива співпраця з «корисними росіянами»

2928
Олександр Ткаченко: Це не «хороші росіяни», бо хороших росіян не буває, а «корисні росіяни» — вони є.
Ткаченко: Після війни можлива співпраця з «корисними росіянами»
Ткаченко: Після війни можлива співпраця з «корисними росіянами»

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в інтерв’ю Інтерфакс-Україна висловив думку, що з деякими росіянами після завершення війни можлива співпраця у сфері культури.

Про це Ткаченко  сказав, відповідаючи на запитання, як він бачить повоєнну політику держави щодо російських артистів.

«Це не "хороші росіяни", бо хороших росіян не буває, а "корисні росіяни" — вони є, вони відверто висловлюють свою позицію. Це артисти, письменники, і в подальшому якась співпраця з ними — це абсолютно нормальний, логічний процес, тому що вони розділяють цінності, які розділяє українське суспільство. Зокрема, свободи, невтручання до внутрішніх справ інших країн, критикують Путіна. Тому зрозуміла можливість подальшої якоїсь кооперації», — сказав Ткаченко.

На думку міністра, російські діячі культури, які на сьогодні зайняли нейтральну позицію і не висловлюються на підтримку жодної сторони, не будуть затребувані «у фізичній появі тут, в Україні, ще досить довгий час».

На запитання, чи буде держава якось обмежувати діяльність російських артистів в Україні чи якось їх сепарувати, міністр заявив, що «щойно ми доходимо до списків, ми одразу перетворюємося на дуже специфічну державу».

«Інша справа — санкції, які накладені, це зрозумілий процес. Маєш санкції — все, до побачення. Все інше — це громадянське суспільство», — сказав він.

За словами Ткаченка, з депутатами було декілька обговорень того, як держава може регулювати цю сферу.

«І на етапі обговорення виникало дуже багато запитань. А як це? За якими параметрами складати список "мовчунів"? Цей сильно чекав чи не сильно? Цьому можна чи не можна? Тобто це така, скоріше, пострадянська система мислення. Є законодавчі регуляторні механізми — санкції. Якщо щось інше — це робота громадянського суспільства, міністерства з промоутерськими компаніями, які опікуються привезенням цих артистів, роз'яснювальна робота в інформаційній площині. Зокрема, що існує величезна кількість артистів, які сюди приїжджали під час війни, які тут виступали в метро, а не, так би мовити, "великий русский мир"», —  каже Ткаченко.

У червні 2022 року Олександр Ткаченко в інтерв'ю ВВС News Україна висловив думку, що відмовлятися від співпраці з «хорошими росіянами» – це недалекоглядно, але кожен випадок потрібно розглядати окремо.

У 2022 році голова Офісу президента Андрій Єрмак висловлював думку про те, що Україні треба шукати різні варіанти, як використати «хороших росіян» для боротьби з російською пропагандою.  За словами Єрмака, таких людей варто використовувати як медійну зброю.

Фото: Олександр Ткаченко/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2928
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду