Ткаченко в інтерв’ю «BBC Україна» заявив, що мер Маріуполя Вадим Бойченко не дозволяв МКІП провести евакуацію музейних експонатів

Ткаченко в інтерв’ю «BBC Україна» заявив, що мер Маріуполя Вадим Бойченко не дозволяв МКІП провести евакуацію музейних експонатів

31 Липня 2023
1509
31 Липня 2023
16:46

Ткаченко в інтерв’ю «BBC Україна» заявив, що мер Маріуполя Вадим Бойченко не дозволяв МКІП провести евакуацію музейних експонатів

1509
Ексміністр сказав, що сам звернувся до Бойченка із пропозицією евакуації музейних колекцій, коли 23 лютого 2022-го «в ютубі побачив, як грабують маріупольські магазини».
Ткаченко в інтерв’ю «BBC Україна» заявив, що мер Маріуполя Вадим Бойченко не дозволяв МКІП провести евакуацію музейних експонатів
Ткаченко в інтерв’ю «BBC Україна» заявив, що мер Маріуполя Вадим Бойченко не дозволяв МКІП провести евакуацію музейних експонатів

Ексміністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у першому після своєї відставки інтерв’ю для «BBC Україна» пояснив, чому напередодні та у перші дні повномасштабного вторгнення Росії влада не проводила евакуацію музейних колекцій з міст на півдні України.

Журналіст «BBC Україна» нагадав колишньому урядовцю, що відсутність превентивної евакуації музеїв — одна із головних претензій до нього.

«Ви знали, що 24 лютого зранку російські війська перейдуть кордони з Україною і Білоруссю?» — поставив запитання журналіст.

«Ні, не знав. Це не було доведено. Я про це дізнався рано-вранці з телефонних дзвінків. І, на жаль, у нас немає закону, який би дозволяв превентивну евакуацію, — розповів Ткаченко. — У мене була спроба 23-го числа, коли я просто в ютубі побачив, як грабують маріупольські магазини, про всяк випадок подзвонив керівництву міста і області і кажу: "Дивіться, у вас, напевно, люди щось знають, що не знаємо ми. Давайте щось зробимо з музеями". Кінець-кінцем була дуже гостра дискусія з мером Маріуполя, який не хотів це робити, а це комунальний заклад, не нашого підпорядкування».

Журналіст уточнив, чи йдеться про Вадима Бойченка.

«Так, — підтвердив ексміністр. — І врешті-решт ми домовилися з головою адміністрації обласної про те, що потрібно видати наказ. А виявилось, що ми наказу без воєнного стану видати не можемо про превентивну евакуацію. Ну, немає воєнного стану 23 лютого. 24-го — дата, коли були танки на півдні, біля Херсону. Тобто в деяких випадках робити просто фізично вже було неможливо. Але головне інше: буквально через день в тих містах, куди підступали війська, ця евакуація розпочалася. І за час війни це сотні тисяч предметів, які були евакуйовані. Причому в деяких випадках ми знали, що танки російські знаходяться на одному боці міста, а на іншому боці міста вивозили музейні предмети».

На питання щодо того, хто має понести відповідальність за тисячі експонатів, які російські окупанти викрали з українських музеїв, Ткаченко відповів: «Думаю, що кожен випадок потрібно розглядати окремо і досліджувати окремо».

Нагадаємо, за даними Центру національного спротиву на листопад 2022 року, росіяни розікрали культурний фонд Херсонської області та вивезли до тимчасово окупованого Сімферополя близько 15 тисяч картин.

У березні 2022 року Міністерство культури та інформаційної політики України закликало журналістів та активістів не поширювати інформацію про перебування, переміщення та способи захисту музейних цінностей під час війни.

Того ж місяця МКІП під керівництвом Олександра Ткаченка запустило ресурс для збору фото- та відеодоказів руйнування культурної спадщини російськими окупантами.

27 липня 2023 року Верховна Рада України відправила у відставку міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. Хоча напередодні, 26 липня, комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні більшістю голосів не підтримав відставку Ткаченка з посади міністра.

20 липня президент Володимир Зеленський повідомив, що попросив премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики. Він наголосив, що під час війни «максимум державних ресурсів має йти на оборону»,  а кожен проєкт, зокрема й у сфері культури, «який може бути реалізований за допомогою позабюджетних ресурсів, має бути реалізований за допомогою саме позабюджетних ресурсів».

Після цього Ткаченко повідомив у соцмережах, що сам подав прем’єр-міністру заяву про відставку. Хоча ще вдень 20 липня в інтерв’ю «Радіо Свобода» казав, що не має наміру йти з посади. 

Читайте також:

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1509
Читайте також
15.08.2023 09:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
2 891
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду