Парламентський комітет не підтримав відставку Олександра Ткаченка

Парламентський комітет не підтримав відставку Олександра Ткаченка

26 Липня 2023
5775
26 Липня 2023
11:05

Парламентський комітет не підтримав відставку Олександра Ткаченка

5775
За відставку керівника Мінкульту висловились лише В’ятрович, Княжицький, Лерос та Федина. Решта — проти.
Парламентський комітет не підтримав відставку Олександра Ткаченка
Парламентський комітет не підтримав відставку Олександра Ткаченка

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні в середу, 26 липня, розглянув питання про відставку міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка. Більшістю голосів комітет не підтримав відставку міністра.

За відставку Ткаченка висловились народні депутати Володимир В’ятрович, Микола Княжицький, Гео Лерос та Софія Федина. Решта членів комітету не погодилися з відставкою очільника МКІП. Тепер рішення буде ухвалювати парламент.

Голова комітету Микита Потураєв подякував Ткаченку за роботу. «Це була командна робота, помилки були, але вони не були фатальні. Переконаний, що ви зможете себе проявити ще не один раз в професійній діяльності. Я буду голосувати проти вашої відставки, бо зараз не час на перепочинок», — сказав Потураєв.

Олександр Ткаченко повідомив, що попросив своїх підлеглих з міністерства надіслати народним обранцям звіт про роботу МКІП за три роки. «Нам вдалося під час війни сильно інтегруватися в європейські структури. Вдалося заснувати два фонди на базі ЄС і ЮНЕСКО. Напрацювали законопроєкт про збереження культурної спадщини. Створюється реєстр спадщини за недержавні кошти. Просив надіслати вам наше бачення майбутнього української культури», — розповів міністр.

На це Володимир Вʼятрович зауважив, що ці матеріали законодавці отримали перед самим початком засідання, і під час засідання їх важко вивчити. Водночас народний депутат подякував міністру за звіт і за те, що він прийшов на комітет. «Бо у нас стало модним, коли міністри йдуть з посади, не прощаючись», — наголосив В’ятрович.

Він висловив критичні зауваження на адресу Мінкульту за те, що відомство не підготувалося до війни і через це були втрачені музейні експонати і культурна спадщина. Також дісталось МКІП за «погану інформаційну політику», за «вбивство» іномовлення, а також за підтримку каналів «Дім», «FreeДом» і національного телемарафону. Згадав В’ятрович і закриття трьох опозиційних каналів у цифрі та недостатні зусилля Мінкульту в обстоюванні свободи слова.

Микола Княжицький сказав, що в нього немає злості на міністра культури, «але є претензії до тих, хто не підтримує українську культуру, не голосує закони про церкву, робить кризу в "Довженко-Центрі"». «Хто це все робить у владі? Чому кошти на фільми не йдуть через Держкіно? Це повний маразм — давати державні кошти на серіали про Поворознюка», — обурився народний депутат.

Ткаченко прізвищ не назвав, лише сказав, що індустрія дуже потребує серіалів.

Заступниця голови комітету Євгенія Кравчук подякувала Ткаченку за трирічну роботу в такі непрості часи. «На жаль, фінансування культури протиставляється фінансуванню армії. Наступний рік може бути ще складнішим, треба пильно стежити, бо культура може бути ще гірше  профінансована», — попередила Кравчук. 

Вона сказала, що підтримує на посаду міністра Антона Дробовича, голову Українського інституту національної пам'яті, та Галину  Григоренко, заступницю міністра культури.

Голова комітету Микита Потураєв погодився з Євгенією Кравчук. На його думку, не варто протиставляти культуру і армію.

Олександр Ткаченко відповів на звинувачення щодо несвоєчасної евакуації музеїв традиційним посиланням на відсутність законодавства про превентивну евакуацію і можливість це робити, лише коли оголошений воєнний стан. Превентивної евакуації не може бути. Також він висловився на захист каналу «FreeДом»: «На мій погляд, це найуспішніший російськомовний канал, який має десятки мільйонів глядачів. Телемарафон теж здорова ініціатива під час війни». Щодо відключень телеканалів міністр сказав, що не має до цього стосунку.

Гео  Лерос запитав, яке мав відношення Мінкульт до СБУ і Єврокомісії у рішенні щодо блокування ютуб-каналів, коли в цей перелік потрапили українські опозиційні канали. Ткаченко у відповідь повідомив, що Мінкульт писав листа про необхідність заблокувати лише російські пропагандистські канали. Він пообіцяв надати копію цього листа і подякував комітету за співпрацю.

Він наголосив, що під час війни «максимум державних ресурсів має йти на оборону»,  а кожен проєкт, зокрема й у сфері культури, «який може бути реалізований за допомогою позабюджетних ресурсів, має бути реалізований за допомогою саме позабюджетних ресурсів».

Після цього міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у соцмережах, що подав прем’єр-міністру заяву про відставку.

Хоча ще вдень 20 липня в інтерв’ю «Радіо Свобода» Ткаченко заявив, що не має наміру йти з посади. 

Олександра Ткаченка призначили міністром культури та інформаційної політики України 4 червня 2020 року.

Олександр Ткаченко у 2008–2019 роках очолював «1+1 media». У 2019 році склав повноваження очільника медіагрупи, адже був обраний депутатом Верховної Ради за списком партії «Слуга народу».

Про ймовірні кандидатури на заміну Ткаченка читайте в колонці Лєни Чиченіної: «Олександр Ткаченко йде. Хто наступний?»

Читайте також:

Фото: Олександр Ткаченко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5775
Читайте також
12.05.2023 21:10
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
2 134
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Слава
276 дн. тому
Іде спроба розвести лошьйо, нехай, мовляв, воно триндить, а ми, слугі наротниє, на нього клали. І міністра залишать, і ригацько-рагуляцькі фільми назнімають, щоби то не коштувало. Бо, певно, всьому цьому є замовник-ляльковод.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду