Росіяни утримують викраденого журналіста УНІАН Дмитра Хилюка в одній з колоній Володимирської області РФ, — «Репортери без кордонів»

Росіяни утримують викраденого журналіста УНІАН Дмитра Хилюка в одній з колоній Володимирської області РФ, — «Репортери без кордонів»

19 Липня 2023
3056
19 Липня 2023
11:49

Росіяни утримують викраденого журналіста УНІАН Дмитра Хилюка в одній з колоній Володимирської області РФ, — «Репортери без кордонів»

3056
Згідно з інформацією РБК, журналіста вивезли із СІЗО № 2 у Новозибкові, що неподалік кордону з Білоруссю та Україною, приблизно 13 травня 2023 року.
Росіяни утримують викраденого журналіста УНІАН Дмитра Хилюка в одній з колоній Володимирської області РФ, — «Репортери без кордонів»
Росіяни утримують викраденого журналіста УНІАН Дмитра Хилюка в одній з колоній Володимирської області РФ, — «Репортери без кордонів»

Журналіст УНІАН Дмитро Хилюк, якого росіяни викрали в березні 2022 року під час окупації Київщини, ймовірно, перебуває в одній з колоній Володимирської області РФ. Про це йдеться у звіті «Репортерів без кордонів», пише «Слідство.Інфо». 

«Дмитра Хилюка утримують або у виправній колонії № 7 (ВК-7) неподалік від Коврова, або у виправній колонії № 6 (ВК-6) в Мелехово. Остання є в’язницею суворого режиму з огидною репутацією. В останні роки вона стала сумнозвісною через перебування в ній Олексія Навального, одного з головних опонентів Володимира Путіна. Одне джерело повідомило РБК, що чуло від колишніх російських в'язнів, що там також утримуються українці», — зазначено у звіті.

Колишні в’язні ВК-7 підтвердили «Репортерам без кордонів», що в колонії перебувають українські полонені, однак не змогли підтвердити перебування Дмитра Хилюка у цій в'язниці. Згідно з їхніми свідченнями, там утримується щонайменше 300 українських військових і цивільних осіб.

Присутність українських полонених у ВК-7 підтвердили РБК двоє військових, які перебували там в ув'язненні і були нещодавно звільнені. Однак вони не змогли підтвердити перебування Дмитра Хилюка у цій в'язниці, розрахованій на 1200 місць. Згідно з їхніми свідченнями, там утримується щонайменше 300 українських військових і цивільних осіб.

«Українці не мають жодного контакту з російськими в'язнями, приблизно кожні два місяці їх переводять в іншу камеру. Єдине заняття, яке їм нав'язують, читання пропагандистських книг, що змальовують Україну як нацистський режим, або співання російських патріотичних пісень», — повідомляють РБК у звіті.

Крім цього, зі свідчень ексв’язнів «Репортери без кордонів» дізнались, що більшість українських полонених вважаються «свідками», їм не висувають жодних офіційних звинувачень і вони не мають доступу до адвоката.

Один з опитаних військових також розповів РБК, що під час затримання чув, як «начальник колонії» оголосив, що Ковров — це «їхня остання в'язниця» і що українців «незабаром обміняють».

Нагадаємо, журналіст агентства УНІАН Дмитро Хилюк зник у березні 2022-го на окупованій Росією Київщині, в його рідному селі Козаровичі. У квітні РФ підтвердила, що утримує журналіста. Певний час він перебував у СІЗО в Брянській області. Точне місце перебування кореспондента було невідоме.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк і його батько проходять як потерпілі.

У серпні 2022 року через Міжнародний комітет Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього лист, датований 14 квітня. На конверті був штамп «Почта России», а сам лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

Дмитро Хилюк є серед двох зниклих безвісти в 2022 році в усьому світі журналістів, які ввійшли до річного звіту «Репортерів без кордонів».

Цього року міжнародна неурядова організація «Репортери без кордонів» оприлюднила розслідування щодо того, де росіяни утримують полоненого журналіста агенції УНІАН Дмитра Хилюка.

На початку травня 2023-го уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що надсилав листа уповноваженій з прав людини в Росії Тетяні Москальковій для отримання детальнішої інформації про Дмитра Хилюка, однак відповіді наразі не отримав. 

17 травня група «1+1 media» опублікувала звернення до міжнародних професійних та правозахисних спільнот із проханням допомогти визволити з полону Росії Дмитра Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких держава-агресор незаконно утримує від початку свого повномасштабного вторгнення в Україну. 

Зі свого боку уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з російського полону журналіста інформагентства УНІАН Дмитра Хилюка.

Наприкінці травня цього року поліція Київської області передала справу щодо викрадення росіянами  Дмитра Хилюка до Головного управління СБУ.

Фото: Дмитро Хилюк / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3056
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду