«Репортери без кордонів» запускають Протокол дій у надзвичайних ситуаціях для підтримки якісних новинних медіа в Україні

«Репортери без кордонів» запускають Протокол дій у надзвичайних ситуаціях для підтримки якісних новинних медіа в Україні

11 Травня 2023
1913
11 Травня 2023
13:29

«Репортери без кордонів» запускають Протокол дій у надзвичайних ситуаціях для підтримки якісних новинних медіа в Україні

1913
Цей механізм допоможе редакціям прискорити їхню перевірку відповідно до Ініціативи журналістської довіри (JTI) та швидко отримати рейтинг NewsGuard.
«Репортери без кордонів» запускають Протокол дій у надзвичайних ситуаціях для підтримки якісних новинних медіа в Україні
«Репортери без кордонів» запускають Протокол дій у надзвичайних ситуаціях для підтримки якісних новинних медіа в Україні

Ініціатива журналістської довіри (JTI), міжнародний стандарт журналістики, ініційований базованою в Парижі неприбутковою організацією «Репортери без кордонів» (RSF), оголосила про запуск протоколу дій у надзвичайних ситуаціях JTI на базі NewsGuard. Він уможливить швидке впровадження процесу оцінювання в країнах, де медіаландшафт зазнає найбільших ризиків. Цей проєкт, який вперше запускається в Україні, допоможе рекламодавцям та іншим сторонам підтримати якісну журналістику.

Як частина механізму реагування JTI на кризові ситуації, NewsGuard співпрацюватиме з редакціями новин, щоб допомогти їм заповнити звіти про прозорість JTI, що є першим кроком до їх сертифікації.

NewsGuard також оцінюватиме новинні сайти медіа за власною методологією, що базується на дев'яти аполітичних критеріях журналістської практики. Це допоможе цим редакціям завоювати довіру рекламодавців, цифрових платформ, спонсорів і технологічних компаній, відкриваючи нові можливості фінансування для медіа, що перебувають у скрутному становищі.

Протокол дій у надзвичайних ситуаціях JTI, який згодом буде запропонований у багатьох кризових регіонах, вперше буде застосований в Україні, де медіа дуже постраждали від початку російського вторгнення, в тому числі від падіння рекламного ринку.

Провідні українські ЗМІ, такі як «Еспресо TV», hromadske, LB.UA, «Новинарня» та Суспільне, погодилися взяти участь у першому раунді з двадцяти п'яти бенефіціарів програми, який фінансується Представництвом ЄС в Україні.

Заповнення звітів про прозорість JTI та отримання рейтингу від NewsGuard допоможе медіаучасникам виявити прогалини та сфери, які потребують удосконалення у їхній журналістській практиці. З моменту запуску NewsGuard у 2018 році понад 2100 новинних сайтів співпрацювали з його аналітиками, щоби покращити свої показники довіри, пов'язані зі стандартами журналістської практики NewsGuard.

Новинні сайти з високими показниками довіри потрапляють до «списків включення» NewsGuard для цифрової реклами, які використовуються для розміщення програмованої реклами на вебсайтах, а також для реклами в ефірі та подкастах.

Ініційована та підтримувана «Репортерами без кордонів», Ініціатива журналістської довіри (JTI) — це міжнародний стандарт журналістики, що заслуговує на довіру, який зосереджується на ідентичності та прозорості медіа, а також на професійних стандартах та механізмах підзвітності, які регулюють виробництво новин.

Він був розроблений групою з понад 100 міжнародних експертів під егідою Європейського комітету зі стандартизації (CEN) і опублікований як Workshop Agreement CWA 17493 у грудні 2019 року у вигляді стандарту ISO-типу. Його підтримують такі партнери, як Європейська мовна спілка (EBU), Агентство Франс-Прес (AFP) та понад 500 редакцій з усього світу, більше 50 з яких публічно оголосили про свою відповідність багатьом критеріям стандарту. Це стандарт ISO-типу, який пропонує можливість пройти незалежний аудит. Наразі 15 видавництв пройшли цей шлях і отримали сертифікат JTI.

NewsGuard заснували у березні 2018 року медіапідприємець і відзначений нагородами журналіст Стівен Брілл та колишній видавець Wall Street Journal Гордон Кровіц. Він надає рейтинги довіри та детальні «харчові етикетки» для тисяч новинних та інформаційних вебсайтів. NewsGuard оцінює всі новинні та інформаційні вебсайти, на які припадає 95% онлайн-активності в США, Великій Британії, Канаді, Німеччині, Франції, Австрії, Італії, а тепер і в Австралії та Новій Зеландії. Продукти NewsGuard включають рейтинги NewsGuard, NewsGuard для рекламодавців, який допомагає маркетологам, що турбуються про безпеку своїх брендів, та каталог «Відбитки дезінформації», що містить найпопулярніші неправдиві наративи в інтернеті.

У лютому 2023 року компанія запустила NewsGuard для AI, який надає провідні інструменти для навчання генеративних моделей ШІ, щоб уникнути поширення дезінформації. Моделі генеративного AI, такі як Microsoft Bing Chat, використовують «відбитки пальців дезінформації», щоб розпізнавати та уникати поширення найпопулярніших неправдивих наративів в інтернеті, а також використовують рейтинги NewsGuard, щоб відрізняти загалом надійні джерела новин та інформації від ненадійних, щоб навчити машини по-різному ставитися до цих джерел.

У 2022 році NewsGuard для реклами почав включати рейтинги телевізійних новинних та інформаційних програм і мереж, використовуючи критерії, подібні до тих, що застосовуються для оцінювання вебсайтів, але адаптовані для відеомедіа. Телевізійні рейтинги NewsGuard стали першими, які вийшли за рамки початкових рейтингів вебсайтів. У травні 2023 року NewsGuard оголосив, що також оцінює новинні та інформаційні подкасти, співпрацюючи з трьома найбільшими аудіоплатформами, що допоможе рекламодавцям отримати впевненість у підтримці високорейтингових подкастів. Рейтинги для новинних програм на телебаченні та ОТТ, а також новинних та інформаційних подкастів будуть доступні для ліцензування у 2023 році.

Фото: News Guard Technologies / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1913
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду