Російські незалежні ЗМІ та «Репортери без кордонів» закликали технологічних гігантів не допустити «повного відключення російського інфопростору»

Російські незалежні ЗМІ та «Репортери без кордонів» закликали технологічних гігантів не допустити «повного відключення російського інфопростору»

8 Червня 2023
771
8 Червня 2023
16:09

Російські незалежні ЗМІ та «Репортери без кордонів» закликали технологічних гігантів не допустити «повного відключення російського інфопростору»

771
Автори листа: Ми мусимо спільно розробити рішення щодо возз'єднання російських громадян із незалежними ЗМІ. Путінська пропаганда не має отримати монополію на інформування росіян.
Російські незалежні ЗМІ та «Репортери без кордонів» закликали технологічних гігантів не допустити «повного відключення російського інфопростору»
Російські незалежні ЗМІ та «Репортери без кордонів» закликали технологічних гігантів не допустити «повного відключення російського інфопростору»

Низка незалежних російських ЗМІ спільно з організацією «Репортери без кордонів» підписали лист до керівників провідних технологічних компаній із закликом не допустити блокування всіх соцмереж у Росії перед майбутніми президентськими виборами в країні.

Лист скерований головним «технологічним лідерам», зокрема генеральному директору Apple Тіму Куку, технічному директору Twitter Ілону Маску, генеральному директору Meta Марку Цукербергу, генеральному директору Google Сундару Пічаю, генеральному директору Microsoft Сатьї Наделлі, генеральному директору YouTube Нілу Мохану, генеральному директору Telegram Павлу Дурову та генеральному директору LinkedIn Раяну Росланскі.

Послання підписали засновники, очільники чи редактори таких видань, як «Дождь», Meduza, «Медиазона», «ОВД-Инфо», «Эхо» «Важные истории», The Bell, «Трансперенси Интернешнл — Россия» та низки інших, головний редактор російської «Новой газеты», лауреат Нобелівської премії миру Дмитро Муратов, а також генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар.

Автори листа закликають керівників технокомпаній «звернути увагу на можливість повного відключення російського інформаційного онлайн-простору» та пропонують створити робочу групу «Інженери проти диктатури» для «вироблення рішень щодо запобігання відключенню Росії від решти світу».

«Російська влада готується до переобрання Володимира Путіна у 2024 році. Вони будуть дедалі більш нетерпимими до будь-яких висловлювань, що суперечать офіційній версії Кремля», — йдеться в листі.

У листі вказують, що в Росії вже знищено всі незалежні ЗМІ, більшість незалежних журналістів були змушені виїхати, а в результаті ухвалення законів, націлених проти ЗМІ, журналісти одержують вкрай суворі тюремні терміни — зокрема, 15 років за «дезінформацію» про російські збройні сили.

Автори також нагадують, що після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року більшість великих соцмереж, таких як Facebook та Instagram, були заборонені у російському сегменті інтернету і лише дві великі платформи наразі пережили цю чистку — Telegram та YouTube. «Це єдині інформаційні простори, які залишаються у розпорядженні російських журналістів, які намагаються інформувати своїх співгромадян про реальність війни, яку веде від їхнього імені Володимир Путін», — йдеться в листі.

Автори побоюються, що вже цієї осені в міру наближення передвиборчого періоду YouTube і Telegram можуть виявитися повністю заблокованими в Росії, що «перетворить понад 140 мільйонів людей на заручників державного пропагандистського апарату».

«Ми не хочемо опинитися у новій епосі холодної війни. Необхідно терміново відновити підключення російських громадян до різноманітної інформації та решти світу. Сама суть Інтернету полягає у забезпеченні цієї функції.

Основні інтернет-сервіси, які перебувають в зоні вашої відповідальності, стали головними акторами цієї місії: соціальні мережі, пошукові системи та магазини додатків — це двері, які ведуть у світ відкритої інформації. Потрібно відновити доступ до них. Інакше громадяни Росії залишаться замкненими у темряві наодинці зі своїм президентом», — зазначено в листі.

Як один із технологічних варіантів для обходу цензури автори листа називають дозвіл «доменного фронтингу» всередині хмарних рішень, які Кремль не зможе відключити, та просування доступу до заблокованих у Росії сайтів через безпечний браузер Tor шляхом поширення їх URL-адрес за допомогою реклами.

«Ми закликаємо найбільші технологічні компанії приєднатися до нас у зусиллях щодо запобігання блокуванню провідних соціальних платформ у Росії та виступити на захист громадянських прав людей у всьому світі. Зараз нам як групі російських незалежних ЗМІ необхідно встановити канал зв'язку між представниками ваших платформ і нами — і спільно розробити рішення щодо возз'єднання російських громадян із незалежними ЗМІ.

Путінська пропаганда не має отримати монополію на інформування росіян», — резюмують автори листа.

Нагадаємо, 4 березня 2022 року Роскомнагляд прийняв рішення про повне блокування соціальної мережі Facebook на території Росії. Також Росія заблокувала соціальну мережу Twitter, згодом — й Instagram, а також почала блокувати відеохостинг YouTube. Зайти в соцмережі можна за допомогою VPN або інших засобів, описаних у нашій публікації.

Один з підписантів листа телеканал «Дождь» припинив мовлення в Росії у березні 2022 року і з 18 липня почав мовлення в інтернеті та кабельних мережах з Латвії. 

Утім, вже у грудні «Дождь» позбавили ліцензії на мовлення в Латвії після третього попередження від місцевого регулятора. Спочатку «Дождь» позначив Крим «частиною» Росії та назвав російську армію «нашою». Потім у грудні цього року ведучий Олексій Коростельов в ефірі висловив сподівання, що редакції телеканалу вдалося допомогти багатьом російським військовим на фронті (після цього Коростельова звільнили з каналу і йому заборонили в'їзд до Латвії). Крім того, «Дождю» призначили штраф у 4000 євро за відсутність аудіодоріжки латвійською мовою.  

Читайте також, як «Дождь» відтворює наративи російської пропаганди і вчить своїх глядачів жаліти мобілізованих росіян. 

Проти позбавлення «Дождя» ліцензії на мовлення виступили понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, а також організація «Репортери без кордонів». Українські медійники натомість підтримали рішення Латвії.

У лютому 2023 року російський телеканал «Дождь» отримав від «Репортерів без кордонів» сертифікаційний знак «Ініціатива довіри до журналістики». «Репортери» заявили, що «Дождь» роками доводив свою незалежність від Кремля, підтримка російських ЗМІ у вигнанні є для них пріоритетом і це доводить ефективність організації перед деспотичними режимами в умовах інформаційної війни.

Читайте також:

Фото: Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
771
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду