3800 цивільних українців зазнали тортур від російських загарбників, - Офіс генпрокурора

3800 цивільних українців зазнали тортур від російських загарбників, - Офіс генпрокурора

22 Грудня 2023
774
22 Грудня 2023
23:09

3800 цивільних українців зазнали тортур від російських загарбників, - Офіс генпрокурора

774
Офіс генерального прокурора долучився до кампанії «All they want for Christmas is freedom», яка має на меті привернути увагу світу до проблеми утримання Росією українських цивільних полонених.
3800 цивільних українців зазнали тортур від російських загарбників, - Офіс генпрокурора
3800 цивільних українців зазнали тортур від російських загарбників, - Офіс генпрокурора

Офіс генпрокурора України повідомив, що долучився до кампанії «All they want for Christmas is freedom», яка має на меті привернути увагу світу до проблеми утримання Росією українських цивільних полонених. Це ініціатива Центру громадянських свобод та проєкту Assisto. 

«Росія незаконно утримує тисячі українських цивільних. Сьогодні, напередодні Різдва, часу надії та єдності, ми закликаємо світ пам'ятати про них та докласти всіх зусиль, щоб звільнити їх та повернути на батьківщину», — зазначив генеральний прокурор Андрій Костін. 

В Офісі генпрокурора наголошують, що кожен день у неволі — це ще один день катувань та насильства. Станом на сьогодні офіційно відомо про 3 800 цивільних, які зазнали тортур від рук окупантів. Проте повні цифри можуть бути значно вищими. Наразі розслідується понад 1 100 кримінальних проваджень за фактами катувань. Повідомлено про підозру понад 80 особам, з яких 18 уже засуджено. 

  

«Маємо діяти невідкладно та рішуче, аби спільними зусиллями створити ефективний міжнародний механізм для звільнення незаконно утримуваних осіб та притягнення до відповідальності тих, хто вчинив ці злочини», — закликав генпрокурор. 

До повідомлення прокуратури додано 10 ілюстрацій із зображенням незаконно ув’язнених українців.

Нагадаємо, журналіст агентства УНІАН Дмитро Хилюк зник у березні 2022-го на тимчасово окупованій частині Київщини, у своєму рідному селі Козаровичі. У квітні РФ підтвердила, що утримує його. Певний час він перебував у СІЗО в Брянській області. Точне місце перебування кореспондента було невідоме.

У серпні 2022 року через Міжнародний комітет Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього лист, датований 14 квітня. На конверті був штамп «Почта России», а сам лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

Дмитро Хилюк є серед двох зниклих безвісти в 2022 році в усьому світі журналістів, які ввійшли до річного звіту «Репортерів без кордонів».

17 травня група «1+1 media» опублікувала звернення до міжнародних професійних та правозахисних спільнот із проханням допомогти визволити з полону Росії Дмитра Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких держава-агресор незаконно утримує від початку свого повномасштабного вторгнення в Україну. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з російського полону журналіста інформагентства УНІАН Дмитра Хилюка.

Наприкінці травня цього року поліція Київської області передала справу щодо викрадення росіянами Дмитра Хилюка до Головного управління СБУ.

У липні 2023-го «Репортери без кордонів» встановили, що Дмитро живий і утримувався в СІЗО №2 у Новозибкові Брянської області РФ, а зараз перебуває в одній з в'язниць Володимирської області.

Фото: Крим SOS

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
774
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду