Лубінець: Росія досі нікому не надала інформації про викраденого українського журналіста Дмитра Хилюка

Лубінець: Росія досі нікому не надала інформації про викраденого українського журналіста Дмитра Хилюка

7 Вересня 2023
885
7 Вересня 2023
18:30

Лубінець: Росія досі нікому не надала інформації про викраденого українського журналіста Дмитра Хилюка

885
За словами Уповноваженого ВР з прав людини, ситуація щодо цивільних заручників на тимчасово окупованих територіях наразі залишається вкрай важкою.
Лубінець: Росія досі нікому не надала інформації про викраденого українського журналіста Дмитра Хилюка
Лубінець: Росія досі нікому не надала інформації про викраденого українського журналіста Дмитра Хилюка

Росіяни досі не надали інформації про стан та місцезнаходження викраденого українського журналіста агентства УНІАН Дмитра Хилюка ні Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Дмитру Лубінцю, ні міжнародним організаціям. Про це омбудсман повідомив на брифінгу 7 вересня, передає «Укрінформ».

«Ситуація (щодо Хилюка. — Ред.) не змінилася. На жаль, офіційно інформацію, де він перебуває, у якому становищі, що з ним відбувається, російська сторона ні мені, ні, наскільки мені відомо, іншим міжнародним організаціям, якимось посередникам, не надає», — сказав Лубінець.

За словами Уповноваженого з прав людини, ситуація щодо цивільних заручників наразі залишається вкрай важкою.

«Фактично кожного дня росіяни продовжують затримувати цивільних на тимчасово окупованій території України, таким чином поповнюючи цей список (цивільних заручників. — Ред.)», — сказав він.

У липні 2023-го «Репортери без кордонів» встановили, що Дмитро живий і утримувався в СІЗО №2 у Новозибкові Брянської області РФ, а зараз перебуває в одній з в'язниць Володимирської області.

Нагадаємо, журналіст агентства УНІАН Дмитро Хилюк зник у березні 2022-го на окупованій Росією Київщині, в його рідному селі Козаровичі. У квітні РФ підтвердила, що утримує журналіста. Певний час він перебував у СІЗО в Брянській області. Точне місце перебування кореспондента було невідоме.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк і його батько проходять як потерпілі.

У серпні 2022 року через Міжнародний комітет Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього лист, датований 14 квітня. На конверті був штамп «Почта России», а сам лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

Дмитро Хилюк є серед двох зниклих безвісти в 2022 році в усьому світі журналістів, які ввійшли до річного звіту «Репортерів без кордонів».

На початку травня 2023-го Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що надсилав листа уповноваженій з прав людини в Росії Тетяні Москальковій для отримання детальнішої інформації про Дмитра Хилюка, однак відповіді наразі немає. 

17 травня група «1+1 media» опублікувала звернення до міжнародних професійних та правозахисних спільнот із проханням допомогти визволити з полону Росії Дмитра Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких держава-агресор незаконно утримує від початку свого повномасштабного вторгнення в Україну. 

Зі свого боку Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з російського полону журналіста інформагентства УНІАН Дмитра Хилюка.

Наприкінці травня цього року поліція Київської області передала справу щодо викрадення росіянами Дмитра Хилюка до Головного управління СБУ.

Фото: Дмитро Хилюк / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
885
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду