Український омбудсман робив запит до Росії щодо викраденого журналіста Дмитра Хилюка, але відповіді не отримав

Український омбудсман робив запит до Росії щодо викраденого журналіста Дмитра Хилюка, але відповіді не отримав

5 Травня 2023
1878

Український омбудсман робив запит до Росії щодо викраденого журналіста Дмитра Хилюка, але відповіді не отримав

1878
Дмитро Лубінець: Нещодавно запрацював новий канал, через який Україна може отримувати дані про полонених Росією цивільних українців. Однак інформації про Хилюка там наразі не було.
Український омбудсман робив запит до Росії щодо викраденого журналіста Дмитра Хилюка, але відповіді не отримав
Український омбудсман робив запит до Росії щодо викраденого журналіста Дмитра Хилюка, але відповіді не отримав

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що надсилав листа уповноваженій з прав людини в Росії Тетяні Москальковій для отримання детальнішої інформації про викраденого Росією журналіста УНІАН Дмитра Хилюка, однак відповіді наразі не отримав. Про це Лубінець розповів у коментарі УНІАН.

За його словами, тиждень тому запрацював новий канал, завдяки якому українська влада може отримувати дані про полонених Росією цивільних українців.

«Він дозволяє фізично підтверджувати стан наших громадян, цивільних у першу чергу. Ми отримуємо відео, коли вони приїжджають на місце, передають якусь допомогу від нас і прямо на відео записують, просячи назвати ім’я та розповісти про свій стан. Вони перекидають відео нам, а ми повідомляємо родичів», — сказав Лубінець.

За його словами, на цих відео наразі Хилюка ще не було, а останні дані про нього були в листі журналіста від квітня 2022 року.

Нагадаємо, російські окупанти 3 березня 2022 року в Козаровичах на Київщині викрали Дмитра Хилюка з подвір’я його власного будинку. Його утримували в різних місцях в Україні, а потім вивезли до РФ. Офіційний статус Хилюка — не військовополонений, а цивільний заручник. Таких мають віддавати поза обмінами, але росіяни цього не роблять. 

Після деокупації Козаровичів 31 березня 2022-го Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк і його батько проходять як потерпілі. Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу.

У серпні 2022-го через Міжнародний комітет Червоного Хреста батьки Дмитра отримали від нього лист, датований 14 квітня. На конверті був штамп «Почта России», а сам лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

Міжнародна неурядова організація «Репортери без кордонів» оприлюднила розслідування щодо того, де росіяни утримують полоненого в березні 2022 року журналіста агенції УНІАН Дмитра Хилюка.

За даними розслідування, журналіст спочатку перебував у загальній камері старої будівлі в'язниці в окупованому на той час Гостомелі на Київщині разом зі щонайменше десятком людей, перш ніж його перевели в одиночну камеру, ймовірно, у квітні 2022 року. «Спецпризначенці» регулярно допитували журналіста про його діяльність, звинувачуючи в «українській пропаганді та роботі проти Росії», і били. Коли Юрія заарештували 8 березня 2022 року, йому навіть довелося провести одну ніч у братській могилі, використовуючи тіла та одяг убитих, щоб захиститися від холоду.

Розслідувачі також опитали п'ятьох свідків, які підтвердили перебування Дмитра Хилюка протягом 2022 року в Новозибковському СІЗО №2 у Брянській області.

Медійна ініціатива за права людей вважає, що Дмитро Хилюк є одним зі 123 цивільних осіб, заарештованих у Київській області, які досі утримуються в Росії.

Фото: Медійна ініціатива за права людини

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1878
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду