«Репортери без кордонів»: Пропагандистську мережу на окупованих територіях України очолює соратник Пригожина

«Репортери без кордонів»: Пропагандистську мережу на окупованих територіях України очолює соратник Пригожина

21 Квітня 2023
1975
21 Квітня 2023
15:28

«Репортери без кордонів»: Пропагандистську мережу на окупованих територіях України очолює соратник Пригожина

1975
Нова система концентрується довкола трьох місцевих медіа у Мелітополі, Херсоні та Маріуполі, а до роботи через брак місцевих колаборантів залучають кадри з Росії.
«Репортери без кордонів»: Пропагандистську мережу на окупованих територіях України очолює соратник Пригожина
«Репортери без кордонів»: Пропагандистську мережу на окупованих територіях України очолює соратник Пригожина

З липня 2022 року теле- і радіопропаганду на окупованих територіях України перебирає під свій контроль росіянин, генеральний директор телеканалу «Санкт-Петербург» Олександр Малькевич, який є близьким соратником власника «ПВК Вагнер» Євгенія Пригожина. Нова система концентрується довкола трьох місцевих медіа у Мелітополі, Херсоні та Маріуполі, а до роботи через брак місцевих колаборантів залучають кадри з Росії. Про це йдеться у розслідуванні «Репортерів без кордонів».

Проєкти місцевих телеканалів, що їх розробляли окупаційні адміністрації після вторгнення, раптом скасували на користь нової системи, що концентрується довкола трьох медіа: мелітопольської медіагрупи «ЗаМедіа», херсонського телеканалу «Таврія ТВ» і маріупольського «Маріуполь 24».

«Завдання цих нових медіа — змусити місцеве населення прийняти кремлівське бачення світу та інтеграцію окупованих територій до складу Росії, що, за словами Олександра Малькевича, є “дуже важливим викликом”», — йдеться у розслідуванні. 

Для запуску цих медіа Олександр Малькевич спирався на ресурси місцевої адміністрації, а також фонду з невідомим фінансуванням, який він створив у 2017 році і у жовтні 2022 перейменував на «Фонд розвитку нових медіа», та керованого ним каналу «Санкт-Петербург».

Управління новими місцевими каналами доручили російським журналістам, відомим своєю лояльністю до Кремля, або членам петербурзького відділення «Бойового братства» — асоціації, що є частиною вербувальної мережі групи «Вагнера».

Згідно з джерелами «Репортерів без кордонів», за працю на окупаційні медіа в зруйнованому Маріуполі пропонують 30 000 рублів (350 євро) на місяць.

Утім, йдеться у розслідуванні, на окупованих територіях залишилося небагато українських журналістів, готових співпрацювати з пропагандистськими медіа. Тож Малькевич залучає російські кадри, зокрема зі свого рідного Санкт-Петербурга.

Крім того, він вербує чиновників і менеджерів пропагандистських медіа, які працювали на угруповання «ДНР». А 10 серпня за підтримки генерального директора RT Олексія Ніколова він відкрив у Херсоні школу журналістики для набору кадрів. Новобранці школи віком часто по 15-16 років іноді їздять на стажування до Санкт-Петербурга.

Розслідувачі вважають, що система пропаганди, створена Малькевичем на окупованих територіях півдня України, є частиною стратегії власника групи «Вагнер» Євгенія Пригожина, спрямованої на посилення його медійного впливу в Росії. Малькевич багато років входить у коло людей, наближених до Пригожина, хоча до минулої осені заперечував свою причетність до «Вагнера» і навіть подавав до суду на журналістів, які виявили цей зв’язок.

У самій Росії Малькевич перебуває в авангарді боротьби проти незалежних медіа, так званих «іноземних агентів». Як і його наставник Євген Пригожин, він використовує свою діяльність в Україні для викриття «зрадників» країни. Серед них – насамперед артисти, лідери неурядових організацій та журналісти, яких, на його думку, слід «заборонити».

Як повідомляв «ДМ», у вересні 2022 року окупаційна адміністрація Маріуполя запустила новий місцевий телеканал — «Мариуполь 24». Створювати пропагандистський телеканал допомагали «фахівці» з окупованого Донецька, а також генеральний директор телеканалу «Санкт-Петербург» Олександр Малькевич, який нещодавно очолив кафедру журналістики в захопленому Херсоні.

У березні 2023 року російські окупанти оголосили про створення медіазони в Алчевську, в якій до 30 листопада мають навчати підлітків тимчасово захоплених районів Луганщини «основам журналістики». На це виділили 1,2 мільйона російських рублів із коштиів адміністрації президента РФ.

Фото: «Репортери без кордонів»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1975
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду